100 χρόνια γυμναστικής σε ένα video 100 δευτερολέπτων

Δες πως γυμνάζονταν οι γυναίκες από το 1910 μέχρι σήμερα.
100 χρόνια γυμναστικής σε ένα video 100 δευτερολέπτων



Τότε δεν υπήρχαν pilates, crossfit ή zumba. Ωστόσο πάντα απασχολούσε τις γυναίκες η ωραία εικόνα του σώματός τους. Παλιά θηλυκό θεωρούταν το καμπυλωτό, γι’ αυτό και ο τρόπος εκγύμνασης ήταν πολύ πιο χαλαρός από σήμερα. Η εξέλιξη του fitness η οποία γίνεται παράλληλα με την αλλαγή των προτύπων από δεκαετία σε δεκαετία, είναι εντυπωσιακή.

1910: Οι γυναίκες ντυμένες με τα κανονικά τους ρούχα, κάνουν απλώς διατάσεις, για να παραμείνουν ευθυτενείς. Άλλωστε τότε δεν ήταν «επιτρεπτό» να ιδρώνουν οι γυναίκες. Ακόμα και την ώρα της γυμναστικής έπρεπε να παραμένουν όμορφες και «μυρωδάτες».  

1920: Πάλι το stretching πρωταγωνιστεί, αλλά προστίθενται και κάποιες κινήσεις twist. Όχι τυχαία. Είναι η εποχή του Charleston.

1930: Η γυμναστική όπως την ήξεραν, αλλάζει για πάντα. Η Mary Bagot Stack κάνει την εμφάνιση της στο Λονδίνο και προτείνει έναν επαναστατικό τρόπο εκγύμνασης, για τα δεδομένα της εποχής, με ελαφριά πηδηματάκια και καθίσματα, με απώτερο στόχο τον… ιδρώτα. Μέσα σε 7 χρόνια λειτουργίας του κέντρου της, περισσότερες από 166.000 γυναίκες πέρασαν από τις αίθουσές της.

1940: Η «ενεργητική» γυμναστική συνεχίζει να είναι δημοφιλής, αφού λόγω των πολέμων που μάστισαν τη συγκεκριμένη δεκαετία, οι γυναίκες έμεναν σπίτι. Και εκεί η γυμναστική τους δεν τις περιόριζε στο πόσο έντονη ήταν.

1950: Hula Hoop! Και για διασκέδαση και για να γυμνάσουν το σώμα τους. Τόσο παιχνιδιάρικο!

1960: Τrim Twist. Έχεις δει σίγουρα κάτι παρόμοιο στο γυμναστήριο σου (για να γυμνάζεις τους πλάγιους κοιλιακούς σου). Μια τετράγωνη πλατφόρμα, όπου ανεβαίνεις και κουνιέσαι δεξιά- αριστερά. Έτσι ασκούσαν περισσότερο την κοιλιά, τα πόδια και τα οπίσθια.

1970: Το κορίτσια κάνουν jazzercise δηλαδή αερόβιες ασκήσεις με κινήσεις jazz. Αυτή ίσως ήταν η πιο διαδεδομένη γυμναστική των 70’s και υπάρχει ακόμα σε 32 χώρες.

1980: Θυμάσαι την Jane Fonda με γυαλιστερά κολάν, κορμάκια  και κορδέλες πετσετέ; Αυτό ήταν όντως viral, εμπνέοντας τις γυναίκες της εποχής, να βάλουν την αερόβια γυμναστική  με κλωτσιές στον αέρα, στην καθημερινότητά τους.

1990: Η εμφάνιση του Tae Bo, δηλαδή πολεμικές τέχνες με αερόβια. Εδώ «να δεις τι πάει να πει γυμναστική», που τραγουδούσε κι η Πωλίνα.

2000: Το hip-hop είναι μόδα και οι γυμναστές εντάσσουν στα προγράμματά τους κινήσεις από αυτό.

2010: Τα κορίτσια χαμογελούν και διασκεδάζουν χορεύοντας. Ιt’s Zumba Time. Έξαλλες νοικοκυρές και business woman χορεύουν ιδρώνοντας και χάνοντας βάρος.

Κι επειδή το καλοκαίρι δεν είναι μακριά, δες εδώ tips για να αποκτήσεις τέλειους γλουτούς σε μόλις τέσσερα λεπτά!