Eίσαι κακοδιάθετη; Άλλαξε τις καθημερινές σου συνήθειες!

Ένα από τα χειρότερα πράγματα στον κόσμο είναι να ξυπνάς χωρίς όρεξη και να μην ξέρεις το λόγο. Μήπως οι αιτίες είναι πιο απλές από όσο φαντάζεσαι;
Eίσαι κακοδιάθετη; Άλλαξε τις καθημερινές σου συνήθειες!



Οι συνήθειες της καθημερινής ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάθεση. Εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι, όπως το οικονομικό για παράδειγμα, υπάρχουν μικρά πράγματα που ίσως δεν κάνεις και κοστίζουν στην ψυχική σου διάθεση...

1.Δεν τρως πολλά λαχανικά και φρούτα

Σύμφωνα με μελέτη του University of Warwick, οι άνθρωποι που έτρωγαν περίπου 80 γραμμάρια την ημέρα φρούτων ή λαχανικών, είχαν ανεβασμένη διάθεση.Αντίθετα με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα, οι οποίοι ένιωθαν νευρικότητα, στρες και "άδειοι" ψυχολογικά.

Η λύση: Ευτυχώς, φρούτα και λαχανικά υπάρχουν ακόμη στον πλανήτη μας! Αν δεν μπορείς να τα φας σκέτα, τότε υπάρχουν αρκετές συνταγές στο Internet που θα σε βοηθήσουν.

2.Δεν σε βλέπει ο... ήλιος!

Μένεις μέσα όλη την ημέρα; Αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχολογία σου όπως αναφέρει η έρευνα του Ζaya University. Οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην έρευνα, λάμβαναν ελάχιστη βιταμίνη D, η έλλειψη της οποίας οδήγησε σε κατάθλιψη. Όσοι βγήκαν στον ήλιο μετά από δυο εβδομάδες ήταν σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση και με ανεβασμένη ψυχολογία!

Η λύση: Πήγαινε έξω να περπατήσεις και να μαζέψεις ήλιο!

3.Είσαι αφυδατωμένη

Αν είσαι έστω και λίγο αφυδατωμένη, χάνεις την συγκέντρωση σου και φυσικά τη διάθεση σου, σύμφωνα με έρευνα του Journal of Nutrition. Το νερό αποτελεί το "καύσιμο" του οργανισμού για να λειτουργήσει, οπότε μην αφήνεις το... ντεπόζιτο άδειο!

Η λύση: Σιγουρέψου πως λαμβάνεις την κατάλληλη ποσότητα νερού. Οι ειδικοί προτείνουν 8 ποτήρια νερού ημερησίως ή αλλιώς 3,7 λίτρα ημερησίως. Διαλέγεις και παίρνεις. Απλά νερό να πίνεις!

4.Δουλεύεις πολύ

Οι  workaholics δεν έχουν μόνο προβλήματα υγείας αλλά και διάθεσης. Αυτό δείχνει η έρευνα του Kansas State University, καθώς οι άνθρωποι που δούλευαν πάνω από πενήντα ώρες εβδομαδιαίως παρουσίασαν κατάθλιψη σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Η λύση: ΟΚ, δεν γίνεται πλέον να μη δουλεύεις ειδικά την εποχή που ζούμε. Υπάρχουν μικρά βήματα για να περάσεις στο "survival mode".  Προσπάθησε να κοιμάσαι όσο το δυνατόν περισσότερο, κάνε διαλογισμό και ασχολήσου με μικρά πράγματα που σε χαλαρώνουν.

5.Έχεις καιρό να χαμογελάσεις

Το γέλιο δίνει ζωή και βελτιώνει την μνήμη, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα του stress, σύμφωνα με έρευνα του Loma Linda University. Ακόμη κι ένα μικρό χαμόγελο που θα "σκάσεις" μπορεί να κάνει την διαφορά.

Η λύση: Απλά χαμογέλα και νιώσε ευτυχισμένη με απλά πράγματα!

6. Είσαι κουρασμένη

Δεν είναι και το μεγάλο μυστικό πως όταν κάποιος δεν κοιμάται είναι κακόκεφος, ωστόσο αυτό προκαλεί  αύξηση του stress. Όπως έδειξε η έρευνα του Harvard, αν κάποιος κοιμάται λίγες ώρες, μέσα σε μια εβδομάδα νιώθει πνευματικά κουρασμένος. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας και δεν αλλάζει.

Η λύση: Ο χρόνος ύπνου που χρειάζεται κάθε άτομο διαφέρει, ωστόσο η αντίληψη είναι πως οι 7 με 9 ώρες είναι ιδανικές. Είναι σημαντικό  να ανακαλύψεις μόνη σου πόσο χρόνο έχεις ανάγκη για να νιώθεις υγιής και παραγωγική.

7. Δεν πας εκδρομές

Μια εκδρομή αυτόματα σου φτιάχνει την διάθεση. Το University of Michigan προχώρησε στο εξής πείραμα: Οργάνωσε μια εκδρομή με βετεράνους πολέμου, οι οποίοι είχαν ψυχολογικά τραύματα. Μετά από δυο μέρες στην φύση, τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, καθώς ανέβηκε η διάθεση τους ενώ τα συμπτώματα τους είχαν μειωθεί δραστικά.

Η λύση: Προφανώς και πρέπει να πας μια εκδρομή.