Ετοιμάστε μια έκπληξη για το βράδυ: Ελαφρύ σουφλέ μελιτζάνας

Αν δεν βρείτε φρέσκες μελιτζάνες στην αγορά, δοκιμάστε κατεψυγμένες! Και πάλι τέλειο θα γίνει.



Μια ελαφρύτερη εκδοχή ενός σουφλέ μελιτζάνας για όλες τις εποχές. Με κρεμώδη υφή παρόλο που δεν περιέχει μπεσαμέλ και κρέμα γάλακτος. Ακόμα και το τυρί που θα βάλετε μπορεί να είναι light.

 

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα (ή 2 μεσαίες) κομμένη σε ροδέλες
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 1 κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες της χρήσεις
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κούπα σάλτσα ντομάτας (με κρεμμύδι)
  • 1/2 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα 
  • 1/3 κούπα τριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες και την τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε αλείψει με λάδι. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λάδι κι από τις δυο πλευρές, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής.
  2. Αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, γυρνώντας τες και από την άλλη πλευρά.
  3. Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το αλεύρι και το ¼ από το γάλα και ανακατεύουμε χωρίς να ανάψουμε το μάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε με τη μισή σάλτσα ντομάτας και μετά με το υπόλοιπο γάλα. Βράζουμε το μείγμα για 2-3 λεπτά και κατεβάζουμε το μάτι.
  4. Απλώνουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας (κρατώντας λίγη) στον πάτο ενός πυρέξ ή ταψιού.
  5. Τοποθετούμε από πάνω τις μελιτζάνες και πάνω τους ρίχνουμε το μισό μείγμα που φτιάξαμε. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και το υπόλοιπο μείγμα. Τέλος, βάζουμε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας μια κουταλίτσα πάνω σε κάθε μελιτζάνα και από πάνω τα τυριά. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου και το πιάτο μας είναι έτοιμο.

 

Θερμίδες: 380/ μερίδα

Tip: Αν δεν βρείτε φρέσκες μελιτζάνες στην αγορά, δοκιμάστε κατεψυγμένες! Και πάλι τέλειο θα γίνει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το σακουλάκι με τα κατεψυγμένα για "ψητά λαχανικά".