Έχετε φτιάξει κιμά και βαριέστε να τον ξαναφάτε με μακαρόνια; Ή έχετε πάντα κιμά στην κατάψυξη, έτοιμο προς χρήση και ψάχνετε νέους τρόπους για να τον γευτείτε; Κάντε αυτά τα υπέροχα λαζάνια φούρνου με κιμά και θα με θυμηθείτε.
Υλικά (για 12 μερίδες)
- 700 γραμμάρια κιμά μαγειρεμένο σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
- 1100 γραμμάρια φρέσκο τυρί ρικότα
- 3 κρόκοι αυγών
- 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πακέτο (500 γραμμάρια) λαζάνια
- 370 γραμμάρια φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε ροδέλες
- Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
- Φέρνουμε τον κιμά σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη ρικότα με τους κρόκους αυγών, την παρμεζάνα και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, τριμμένο πιπέρι, μοσχοκάρυδο και αν έχουμε λίγο πιπέρι καγιέν. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και βάζουμε τα λαζάνια να βράσουν σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, προσθέτοντας σε αυτό και το ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε τα λαζάνια για 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες τους ώστε να βγουν πολύ al dente και τα σουρώνουμε.
- Απλώνουμε γύρω στις 3 κούπες κιμά στη βάση του πυρέξ και στη συνέχεια στρώνουμε λίγα λαζάνια. Συνεχίζουμε με άλλες 2 κούπες πάνω σε αυτά και περίπου το μισό μείγμα με ρικότα που είχαμε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε με άλλο ένα στρώμα πάστας, κιμά και το υπόλοιπο μείγμα τυριού. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα λαζάνια, στα οποία περιχύνουμε τον υπόλοιπο κιμά και ολοκληρώνουμε με τις ροδέλες από μοτσαρέλα.
- Ψήνουμε έως ότου λιώσουν τα τυριά για τουλάχιστον 1 ώρα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο αν δούμε ότι ξεροψήνεται πολύ γρήγορα η μοτσαρέλα στην κορυφή. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Tip
Αυτό το φαγητό μπορείτε να το ετοιμάσετε και να το κρατήσετε άψητο στο ψυγείο για μια μέρα ή ακόμα και στην κατάψυξη μέχρι και τρεις εβδομάδες. Το αποψύχετε ένα βράδυ πριν το ψήσετε και ακολουθείτε κανονικά τις οδηγίες.