Μήπως η χορτοφαγική δίαιτα σου κάνει κακό;

Υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν να ακολουθήσουν τον δρόμο τηςχορτοφαγίας, αλλά δεν είναι όλοι οι οργανισμοί έτοιμοι για να προσαρμοστούν στις διατροφικές αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη.
Μήπως η χορτοφαγική δίαιτα σου κάνει κακό;Μια χορτοφαγική διατροφή έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, ωστόσο δεν έχει τις ίδιες ιδιότητες και αποτελέσματα στο κάθε άτομο. Μήπως ο οργανισμός σου σού δίνει σημάδια πως πρέπει να σταματήσεις αν είσαι χορτοφάγος;

-Είσαι διαρκώς φουσκωμένη

Υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν να κάνουν στροφή 180 μοιρών στην διατροφή τους τρώγοντας επί το πλείστον μόνο λαχανικά. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο οργανισμό καθώς πρέπει να τρέφεσαι με όσπρια πιο συχνά από ότι πριν. Τα όσπρια έχουν την ιδιότητα να κρατούν νερό και έτσι δημιουργείται το ανεπιθύμητο πρήξιμο στην κοιλιά. Αν το φούσκωμα επιμείνει περισσότερο από μια εβδομάδα είναι σημάδι πως δεν μπορείς να συνεχίσεις τη δίαιτα σου.

-Νιώθεις ζαλάδες

Ο σίδηρος παρέχει στο αίμα οξυγόνο, το οποίο δίνει στον οργανισμό ενέργεια. Όταν αρχίζεις να νιώθεις ζαλάδες, τότε είναι ένα σοβαρό σημάδι πως η χορτοφαγική δίαιτα δεν σου ταιριάζει και σε βλάπτει. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 που βρίσκεται στο κρέας, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό, ακόμη και αναιμία!

-Έχεις στην οικογένεια σου ιστορικό οστεοπόρωσης

Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, οπότε αν τα κόψεις από τη διατροφή σου, τότε θα πρέπει να τα συμπληρώσεις με άλλα τρόφιμα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα γιατί υπάρχουν πολλά λαχανικά και φρούτα που μπορούν να προσφέρουν ασβέστιο στον οργανισμό. Αν, ωστόσο, υπάρχει ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια, καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις χορτοφαγική διατροφή…

-Παθαίνεις… ψύχωση με το φαγητό

Το να παρατήσεις όλες τις τροφές που είχες στην διατροφή σου δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Είσαι όμως πραγματικά έτοιμη να αφήσεις πίσω σου όσα είχες συνηθίσει και να ξεκινήσεις να ζεις σαν… χορτοφάγος; Αν μετά από μια εβδομάδα αρχίσεις να παθαίνεις ψύχωση με το φαγητό, σκεπτόμενη τι τρως αλλά και τι σου… λείπει, τότε καλύτερα να σταματήσεις τη διατροφή για χορτοφάγους γιατί κάνεις κακό στην ψυχολογία σου.

-Έχεις χάσει την λάμψη σου

Η χλωμάδα στο πρόσωπο, η πτώση τριχών αλλά και τα στίγματα στα νύχια είναι δείγματα διαταραχής του οργανισμού. Αν το σώμα σου στερείται σίδηρο, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες θα σου δείξει αμέσως τα σημάδια, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσεις. Αν έχουν ξεκινήσει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να διακόψεις αμέσως τη δίαιτα που ακολουθείς και να συμβουλευτείς έναν διαιτολόγο ώστε να διορθώσεις τυχόν προβλήματα που έχουν προκύψει στον οργανισμό σου.

-Παίρνεις κιλά χωρίς εξήγηση

Το να είναι κάποιος χορτοφάγος δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι υγιής και αδύνατος. Μπορείς να είσαι χορτοφάγος, αλλά να τρως διάφορα ανθυγιεινά σνακς, όπως πατατάκια. Χρειάζεται παραπάνω χρόνος στον κάθε οργανισμό να συνηθίσει στην χορτοφαγική δίαιτα. Αν παρατηρήσεις πως παίρνεις βάρος ενώ δεν κάνεις… παρασπονδίες, τότε θα πρέπει να σταματήσεις τη δίαιτα σου και να συμβουλευτείς έναν γιατρό για την ανεξήγητη αύξηση.