Όταν οι σχέσεις γυναικών γίνονται σχέσεις ζωής...

Κάθε φορά που βλέπεις τις φίλες σου χαμογελάς όσο άσχημη κι αν ήταν η μέρα σου, κάνετε μεταξύ σαςκομπλιμέντα και συνεννοείστε μόνο με τα μάτια.
Όταν οι σχέσεις γυναικών γίνονται σχέσεις ζωής...



Don't laugh at me, but maybe we could be each other's soul mates. Then we could let men be just these great, nice guys to have fun with  - Charlotte (Sex and the City, S04E01, "The Agony and the 'Ex'-tacy"). Η φιλία μεταξύ γυναικών αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τα πάντα. Από τη λογοτεχνία και την ποίηση μέχρι τον κινηματογράφο, τη μουσική και την τηλεόραση, αυτός ο τόσο ιδιαίτερος δεσμός δεν σταματά να εξυμνείται και να παρουσιάζεται, όπως και όλα τα είδη των ανθρώπινων σχέσεων, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Η αδερφή μου είναι η καλύτερή μου φίλη και θεωρώ τις φίλες μου σαν αδερφές μου. Η σχέση μεταξύ των γυναικών είναι τόσο ιδιαίτερη και διαφορετική από αυτή των αντρών που οι δεύτεροι δυσκολεύονται να την κατανοήσουν. Όταν οι άντρες μαζεύονται όλοι μαζί, οι συζητήσεις τους είναι σχεδόν προβλέψιμες: τα γκολ που μπήκαν, το ανταλλακτικό του αυτοκινήτου, το deadline του σπαστικού αφεντικού. Ο Κώστας δεν σχολιάσει ότι έχει να κάνει σεξ δύο μήνες με την κοπέλα του, ο Άκης δεν παραδέχεται ότι θέλει να χωρίσει γιατί βαρέθηκε και ο Γιάννης δεν έχει ιδέα για το πόσο νιώθει η μητέρα του που έχει μπει στην εμμηνόπαυση. Δεν κατηγορώ τους άντρες ότι δεν νοιάζονται για τα συναισθήματα των άλλων, ούτε ότι τα αγνοούν, απλά προτιμούν να μιλάνε για πιο χαρούμενα και ανούσια θέματα.

Η συνεχής ανταλλαγή πληροφοριών και η υπέρ-ανάλυση είναι χαρακτηριστικό των γυναικών. Εμείς οι γυναίκες μοιραζόμαστε τα πάντα – από το αποσμητικό μέχρι συναισθήματα που δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχουν. Οι γυναίκες έχουν ανάγκη η μία την άλλη γιατί έτσι αισθάνονται πιο δυνατές. Οι φίλες σου ξέρουν ποια είσαι και σε αγαπούν ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Κάθε καλή κουβέντα που θα σου πουν την εννοούν όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό στους άλλους. Δεν θα βαρεθούν ποτέ να σου λένε πόσο όμορφη είσαι, πόσο σου πάει το κόκκινο χρώμα, ότι αδυνάτισες – ακόμα κι αν μιλάμε για γραμμάρια – και πάει λέγοντας. Δεν τρως πίτσα μόνη σου το βράδυ, αλλά τη μοιράζεσαι με την φίλη σου γιατί έτσι έχει λιγότερες θερμίδες. Δεν ψαχουλεύεις τα προφίλ των πρώην σου μόνη σου γιατί έτσι είσαι stalker, αλλά το κάνεις με την κολλητή σου γιατί έχει γέλιο.

Θα βρεθούν πολλοί που θα ζηλέψουν τη σχέση σας, αλλά εσύ ξέρεις ότι απλά δεν την καταλαβαίνουν. Κάθε φορά που βλέπεις τις φίλες σου χαμογελάς όσο άσχημη κι αν ήταν η μέρα σου, κάνετε κομπλιμέντα μεταξύ σας και συνεννοείστε μόνο με τα μάτια. Κάθε φορά συνειδητοποιείς πόσο τυχερή είσαι που βρίσκονται στη ζωή σου και πόσο πολύ τις αγαπάς. Και αυτή τη σχέση δεν την ανταλλάζεις με κανέναν και για τίποτα.