Μια υπέροχη πίτα με ιταλικά υλικά και φινέτσα. Τη βρήκα στο Internet όταν έψαχνα για μια άλλου τύπου πίτα, μακριά από τις κλασικές ελληνικές. Τη δοκίμασα και την ξαναέφτιαξα ένα βράδυ που κάλεσα τους φίλους μου για ένα κρασάκι στο σπίτι. Εντυπωσιάστηκαν όλοι και μου ζήτησαν τη συνταγή!
Υλικά (για ένα μέτριο ταψί)
- 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/4 κούπας ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κούπα βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε 8 κομματάκια
- 2 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
- 370 γραμμάρια τυρί ρικότα
- 3 μεγάλα αυγά
- 1/4 κούπα φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
- 90 γραμμάρια μοτσαρέλα
- 90 γραμμάρια προσούτο λεπτοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
- 1/2 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο, για άλειμμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς με τη σχάρα στη μέση και ετοιμάζουμε την κρούστα. Ρίχνουμε στο μίξερ το αλεύρι με τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι και χτυπάμε ώστε να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε για λίγο ακόμα, μέχρις ότου σχηματιστεί μια μπάλα από το μείγμα. Μεταφέρουμε σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας να μαλακώσει για 5 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη ρικότα με τα αυγά, την παρμεζάνα, τη μοτσαρέλα, το προσούτο, τον μαϊντανό και το πιπέρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια, ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο. Ρολάρουμε και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψί. Τοποθετούμε από πάνω την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ρολάρουμε την υπόλοιπη ζύμη και ανοίγουμε το φύλλο. Το κόβουμε σε λωρίδες των δύο περίπου εκατοστών και με αυτές διαμορφώνουμε ένα δικτυωτό πλέγμα για καπάκι της πίτας. Αφού τοποθετήσουμε τις λωρίδες ομοιόμορφα σε όλη την πίτα, γυρνάμε τις άκρες της κάτω ζύμης και διπλώνουμε προς τα μέσα. Αλείφουμε την πίτα με αυγό και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Tip
Φτιάξτε την πίτα αυτή σε ένα ταψάκι που να έχει διάμετρο 23-25 εκατοστά.