Κάτι νόστιμο για το βράδυ; Τάρτα με μήλα και κρεμμύδια

Κάτι νόστιμο για το βράδυ; Τάρτα με μήλα και κρεμμύδια



Μια τάρτα που θα εντυπωσιάσει τους πάντες όταν τη σερβίρετε καθώς συνδυάζει το αλμυρό της γραβιέρας με τη γλυκάδα των καραμελωμένων μήλων και κρεμμυδιών. Τολμήστε τη, μην το σκέφτεστε!

 

Υλικά (για 6 πιτάκια)

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ανάλατο
  • 3 μεσαία μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια με τη φλούδα
  • 8 μέτρια κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 3 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις για πασπάλισμα
  • 1 κούπα γραβιέρα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη ζύμη

  • 1 καρότο ξεφλουδισμένο
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 12 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο κομματιασμένο
  • 1/2 κούπα τριμμένη γραβιέρα
  • 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1/4 της κούπας παγωμένο νερό

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και το βούτυρο μαζί σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τα μήλα και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 15 λεπτά. Τα σκεπάζουμε, μειώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 35 λεπτά μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά και να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το μηλόξυδο και το αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
  2. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε 6 μικρότερα κομμάτια σε κυκλικό σχήμα. Τοποθετούμε τα φύλλα σε στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί λαμαρίνα.
  3. Λιώνουμε στο μούλτι το μισό μείγμα με τα μήλα και τα κρεμμύδια. Με μια σπάτουλα αλείφουμε 3 κουταλιές της σούπας από αυτό το μείγμα σε κάθε ταρτάκι αφήνοντας 2 εκατοστά χώρο στις άκρες. Από πάνω τοποθετούμε 2 κουταλιές της σούπας τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε με μια γεναία κουταλιά της σούπας από το υπόλοιπο (όχι το λιωμένο) μείγμα μήλων κρεμμυδιών και άλλες 2 κουταλιές της σούπας τυρί. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης και τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας. Παγώνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τις τάρτες και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  4. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι τάρτες για 40 - 45 λεπτά.

 

Για τη ζύμη

Τρίβουμε το καρότο και το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.

Το πιέζουμε ώστε να φύγουν τελείως τα υγρά και το τοποθετούμε στο μίξερ. Χτυπάμε μαζί με το καρότο, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο, το τυρί και το δενδρολίβανο. Προσθέτουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, ρίχνουμε το νερό και χτυπάμε για δευτερόλεπτα.

Αφαιρούμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μεμβράνη. Την τυλίγουμε και την βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί για τουλάχιστον μισή ώρα ή την καταψύχουμε και τη χρησιμοποιούμε όποτε τη χρειαζόμαστε.