Τα γιουβαρλάκια της Νάντιας

Τα γιουβαρλάκια της Νάντιας



Τα παιδιά λατρεύουν τα γιουβαρλάκια. Αν δεν το ξέρετε ήδη, καιρός να το διαπιστώσετε. Υπάρχουν μάλιστα διάφορες παραλλαγές, ώστε να γίνουν κατάλληλα ακόμα και για μωράκια ενός έτους. Για τα τελευταία, προτιμήστε να μην είναι αυγοκομμένα, αλλά σκέτα στο δικό τους ζουμάκι.

 

Υλικά (για 4 μερίδες)

  • 500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός (ή δυόσμος) ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθος ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια
  • 1 λεμόνι
  • Αλεύρι
  • Αλάτι, πιπέρι (κατά βούληση - αν είναι για μωρά δεν βάζουμε καθόλου)

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά μαζί με το ρύζι, το αυγό, το καρότο, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε καλά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για μισή ώρα.
  2. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μικρές μπαλίτσες και τα αλευρώνουμε.
  3. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε 4-5 φλυτζάνια νερό με λίγο ελαιόλαδο (και αλάτι αν θέλουμε) και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε πρώτα την πατάτα και έπειτα τα γιουβαρλάκια ένα - ένα. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40', ανακινώντας ζωηρά την κατσαρόλα κάθε τόσο.
  4. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό από ένα λεμόνι και η σούπα μας είναι έτοιμη. Αν τη θέλουμε πιο χυλωμένη, σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε πάνω την κατσαρόλα με μισόκλειστο καπάκι.
  5. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με λίγο δυόσμο.

 

Για τη σάλτσα αυγολέμονο (προαιρετικά)

  1. Από την παραπάνω εκτέλεση παραλείπουμε το λεμόνι στο τέλος και το αντικαθιστούμε με τη σάλτσα αυγολέμονο.
  2. Χτυπάμε σε ένα μπολ το ασπράδι ενός αυγού μέχρι να αφρατέψει και στη συνέχεια προσθέτουμε πρώτα τον κρόκο και έπειτα το χυμό ενός λεμονιού.
  3. Στη συνέχεια, παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο-λίγο στο μπολ, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα, έτσι ώστε τα δύο μείγματα να φτάσουν στην ίδια θερμοκρασία και να μην κόψει το αυγό. Τέλος, αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, το περιχύνουμε με το αυγολέμονο και σερβίρουμε αμέσως.

 

TIP

Εκτός από πατάτα μπορείτε να προσθέσετε στην κατσαρόλα και ροδέλες καρότου. Εναλλακτικά μπορείτε να παραλείψετε και τα δύο και δέκα λεπτά πριν γίνει το φαγητό να ρίξετε έξτρα ρύζι στην κατσαρόλα (3 κουταλιές της σούπας περίπου). Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το ρύζι με ξινό τραχανά, που είναι πολύ θρεπτικός για τα παιδιά.