Τα βιβλία της εβδομάδας είναι γεμάτα περιπέτεια!

Σκοτεινές υποθέσεις, αληθινές ιστορίες!
Τα βιβλία της εβδομάδας είναι γεμάτα περιπέτεια!



Διαβάζουμε την πιο συναρπαστική ιστορία της αμερικανικής κατασκοπείας πριν δούμε την ταινία και περνάμε τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες με ανατρεπτικά αστυνομικά μυθιστορήματα! 

ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ 
Συγγραφέας: Luke Harding
(Εκδόσεις: Καστανιώτη, Σελ. 320, Τιμή: 16.96) 

O Oliver Stone σκηνοθετεί την ιστορία του Νο1 καταζητούμενου στον κόσμο κι ανεξάρτητα από το αν θεωρείς τον Edward Snowden πατριώτη ή προδότη, αυτό το βιβλίο πραγματικά αξίζει να το διαβάσεις. 

«Είμαι ανώτερο στέλεχος της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών»! Αν ένα μεσημέρι ερχόταν στον υπολογιστή σου μήνυμα με αυτή την περίεργη πρόταση, θα το άνοιγες ποτέ; Ο Glenn Greenwald, δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian πάτησε το κουμπί και αυτό που ακολούθησε ήταν μια ανυπολογίστου ισχύς έκρηξη στην καρδιά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Κρυφός αποστολέας του ανυπόγραφου email ήταν ο Edward Joseph Snowden, ένας 29χρονος διαχειριστής συστημάτων της NSA (Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ).

Ακολούθησε εντυπωσιακή διαρροή απόρρητων πληροφοριών! Ο Snowden είχε με κάποιον τρόπο αποκαλύψει πως η NSA χρησιμοποιούσε –με τις ευλογίες της CIA- τις νέες τεχνολογίες για να κατασκοπεύει ολόκληρο τον πλανήτη. Ουσιαστικά ανακάλυψε προγράμματα μαζικής παρακολούθησης πολιτών, υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων, ηγετών και ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Η Guardian άρχισε από τον Ιούνιο του 2013 να δημοσιεύει άρθρα για μία σειρά από απόρρητα προγράμματα των μυστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της παρεμπόδισης των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τηλεφωνικών μεταδεδομένων και των προγραμμάτων παρακολούθησης PRISM και Tempora. 

Ο Snowden ισχυρίστηκε πως σκοπός της διοχέτευσης τέτοιου είδους πληροφοριών στα media ήταν «να ενημερωθεί το κοινό ως προς το τι συμβαίνει στο όνομά του και τι εναντίον του». Η αμερικανική κυβέρνηση επισήμως τον κατηγόρησε για κλοπή κυβερνητική ιδιοκτησίας, κυκλοφορία πληροφοριών εθνικής άμυνας χωρίς άδεια, και σκόπιμη διαβίβαση απόρρητων εγγράφων των μυστικών υπηρεσιών σε μη εξουσιοδοτημένους αποδέκτες (κατηγορία που υπάγεται στο νόμο περί κατασκοπείας). Στις 23 Ιουνίου 2013 o Snowden ζήτησε πολιτικό άσυλο από τους Ρώσους και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει σε ποια ρωσική πόλη ζει! 

Η πραγματική ιστορία του πιο διάσημου καταζητούμενου των ΗΠΑ μεταφέρεται στον κινηματογράφο με σκηνοθέτη τον Oliver Stone (θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες τον Οκτώβριο) αλλά μέχρι τότε πραγματικά αξίζει να διαβάσουμε το βιβλίο που καταγράφει τα γεγονότα.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο γραμμένο από έναν άνθρωπο που έχει τη δική του σκοτεινή ιστορία! Ο Luke Harding, δημοσιογράφος, συγγραφέας και βραβευμένος ξένος ανταποκριτής της Guardian τo 2007 ανέλαβε διευθυντής του γραφείο της εφημερίδας στη Μόσχα και 4 χρόνια μετά το Κρεμλίνο τον απέλασε από τη χώρα παρότι κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου! 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΤΟΥ 
Συγγραφέας: David O’ Doherty
(Εκδόσεις: Ψυχογιός, Σελ. 264, Τιμή: 11,10)
Αν σε εξιτάρουν τα κάθε λογής σενάρια κινδυνολογίας, αυτό το βιβλίο θα το ερωτευτείς. Ή βέβαια μπορεί και να το μισήσεις. Σίγουρα, όμως θα το διαβάσεις ως το τέλος, ειδικά αν έχεις χιούμορ. Σου διαβάζω λίγο από την οδηγία νο3 για να καταλάβεις τι σε περιμένει: «Μην διαβάσετε αυτό το βιβλίο πολύ γρήγορα. Είναι γεμάτο συναρπαστικές πληροφορίες. Προσοχή όμως: Αν το διαβάσετε πολύ γρήγορα μια ζεστή μέρα το βιβλίο θα μπορούσε να τυλιχτεί στις φλόγες»! 
 
ΚΑΘΕ ΝΕΚΡΟ ΠΡΑΓΜΑ 
Συγγραφέας: John Connolly 
(Εκδόσεις: Bell, Σελ. 544, Τιμή: 7,50) 
Η πρώτη περιπέτεια του Τσάρλι Πάρκερ σε νέα έκδοση. Πόσο υπέροχη είδηση είναι αυτή για τους λάτρεις του αστυνομικού μυθιστορήματος! Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία το βιβλίο -από το οποίο ξεκίνησε η για πολλούς «καλύτερη σειρά μυστηρίου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο»- τυπώνεται ξανά και θα σε κάνει να ανατριχιάσεις. Όπως την πρώτη φορά. 
 
 
ΚΛΕΜΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ 
Συγγραφέας: Stuart Neville
(Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Σελ.400, Τιμή: 15,50) 
Αν θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητά σου και να μην βαρεθείς στιγμή, ξεφύλλισε αυτό το βιβλίο και ζήσε την αγωνία του επιθεωρητή Τζακ Λένον που έχει μπλεχτεί σε μια υπόθεση διακίνησης γυναικών. Τα πτώματα σωρεύονται και η Γκάλια, που έχει εξαναγκαστεί στην πορνεία, το σκάει και ζητάει βοήθεια από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι πάστορας. Ο «σωτήρας» της όμως αποδεικνύεται κατά συρροή δολοφόνος και η αστυνομία ίσως δεν θέλει να τη βοηθήσει! 
 
Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ 
Συγγραφέας: Samuel Bjork 
(Εκδόσεις: Διόπτρα, Σελ. 488, Τιμή: 16,60) 
Λατρεύω τους Σκανδιναβούς της αστυνομικής λογοτεχνίας και τα πνιγμένα στο χιόνι εγκλήματά τους! Αν διαβάσεις αυτό το βιβλίο ίσως τους λατρέψεις κι εσύ: Το γυμνό σώμα του δεκαεφτάχρονου κοριτσιού, που έχει δολοφονηθεί και έχει τοποθετηθεί ευλαβικά σε ένα στρώμα από φτερά κουκουβάγιας, με μια ξανθιά περούκα και ένα λουλούδι στο στόμα, είναι περιτριγυρισμένο από κεριά. Αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε φαντασία - είναι έργο ενός παρανοϊκού εγκεφάλου!
 
ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DOWNTOWN