Βοοks: Επτά ιστορίες αγάπης που πρέπει να διαβάσεις

Love stories σπουδαίων συγγραφέων.
Βοοks: Επτά ιστορίες αγάπης που πρέπει να διαβάσεις



Ιστορίες αγάπης που έγιναν κλασικές, άλλες που γράφτηκαν με σκοπό να μοιάσουν στις πρώτες, βραβευμένες και πολυδιαβασμένες από άντρες και γυναίκες, μιας κι η αγάπη κι ο έρωτας δεν έχουν φύλο. Μαζέψαμε μερικά παλιά και σύγχρονα love stories που πέρασαν στο πάνθεον της ρομαντικής λογοτεχνίας.

Ανεμοδαρμένα ύψη

Συγγραφέας: Emily Bronte

Το μυθιστόρημα του 1847 θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, γραμμένο από την Bronte στα 27 της και εκδομένο έναν χρόνο πριν το θάνατό της. Και μπορεί από την Ελλάδα να πέρασε σχεδόν σαν άρλεκιν αλλά εκδόθηκε ξανά, διαβάστηκε εκτενώς και πια δικαιολογεί στο μυαλό μας τον τίτλο που του έχουν φορέσει κριτικοί παγκοσμίως όταν μιλούν για μια σύγχρονη «αρχαία τραγωδία».

Υπόθεση: Η Κάθριν και ο Χίθκλιφ μεγαλώνουν μαζί. Το μελαχρινό άστεγο αγόρι που ο πατέρας της Κάθριν, o κύριος Έρνσο, έφερε στο σπίτι θα γίνει ο σύντροφός της στα παιχνίδια και ο εκλεκτός της καρδιάς της. Μετά τον θάνατο του κυρίου Έρνσο, ο αδελφός της Κάθριν ταπεινώνει και μειώνει τον Χίθκλιφ, στερώντας του τη μόρφωση και κάθε ευκαιρία για εξέλιξη. Η Κάθριν, πιστεύοντας ότι ο Χίθκλιφ δεν είναι αντάξιός της, αποφασίζει να παντρευτεί κάποιον άλλο και ο Χίθκλιφ πικραμένος φεύγει από το σπίτι. Όταν επιστρέφει λίγα χρόνια αργότερα, η μεταμόρφωση του Χίθκλιφ είναι εντυπωσιακή. Όμως πίσω από τους εκλεπτυσμένους τρόπους του κρύβεται το άσβεστο μίσος για εκείνους που τον ταπείνωσαν και τον έκαναν να υποφέρει. Το σατανικό του μυαλό μηχανεύεται ένα φοβερό σχέδιο εκδίκησης, που στο τέλος θα καταστρέψει και τον ίδιο.

Εκδόσεις Άγρα, σελ. 444, τιμή €22,61

Το καταφύγιο της αγάπης

Συγγραφέας: Nicholas Sparks

Ο συγγραφέας του The Notebook που έκανε εκατομμύρια ζευγάρια μάτια να κλάψουν με μαύρο δάκρυ και γέμισε τις τσέπες του Sparks με εκατομμύρια δολάρια, έγραψε και μια ιστορία που αξίζει να διαβάσουν όλοι εκείνοι που έχουν χάσει την πίστη τους στην αγάπη.

Υπόθεση: Η άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας, της Κέιτι, στο Σάουθπορτ, προκαλεί ερωτηματικά. Η όμορφη Κέιτι έχει αποφασίσει να τους κρατήσει όλους σε απόσταση, όμως σιγά σιγά θα συνδεθεί με δύο ανθρώπους: την ντόμπρα γειτόνισσά της, Τζο, και τον Άλεξ, έναν καλόκαρδο χήρο με δύο παιδιά.Καθώς η Κέιτι αρχίζει να ερωτεύεται, παλεύει με το σκοτεινό μυστικό που ακόμα την καταδιώκει.

Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 528, τιμή €13,24

Περηφάνια και προκατάληψη

Συγγραφέας: Jane Austen

Το πιο κλασικό των κλασικών που αξίζει να το διαβάσεις μετά τα τριάντα, όταν δεν βρίσκεσαι σε συνεχή αμφισβήτηση και δεν θες σπιντάτη πλοκή αλλά είσαι σε mood να ανακαλύψεις την εποχή και να θαυμάσεις τη γραφή της Austen.

Υπόθεση: Η Τζέιν και η Ελίζαμπεθ, οι μεγαλύτερες κόρες της οικογένειας Μπένετ, προσπαθούν να ανακαλύψουν την ευτυχία και τον έρωτα στους κοσμικούς κύκλους της επαρχιακής Αγγλίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Σύντομα, όμως, θα διαπιστώσουν ότι το μονοπάτι της αγάπης έχει εμπόδια, αφού οι ίδιοι οι ήρωες είναι υπερβολικά περήφανοι για να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους και να αφεθούν στα αληθινά τους συναισθήματα.

Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 476, τιμή €15,72

1Q84

Συγγραφέας: Haruki Murakami

Ένα πανηγυρικό παραλήρημα λέξεων και εικόνων που τελικά αφηγείται μια απλή αλλά συναρπαστική ιστορία αγάπης, ένα ερωτικό παραμύθι από αυτά που θα θυμάσαι.

Yπόθεση: Δυο εραστές ψάχνουν ο ένας τον άλλο χωρίς ούτε οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν, σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε ένα χρόνο ρευστό. Η Αομάμε και ο Τένγκο ζουν παράλληλα, διασχίζοντας τον τόπο και το χρόνο, βαδίζοντας ανάποδα σε ημερολόγια και χάρτες. Μυστικές αδελφότητες, σέκτες, αδίστακτοι δολοφόνοι, εκδικητές, μαύρες μαγικές ιστορίες, ψυχεδέλεια και παράδοση, νοσταλγία, μια ματιά στο φεγγάρι – ή στα φεγγάρια. Στα δυο φεγγάρια του 1Q84, αυτής της Πόλης των γάτων.

Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 480, τιμή €18,80

Το λάθος αστέρι

Συγγραφέας: John Green

Με γραφή συναισθηματική και χιουμοριστική, αυτό δεν είναι άλλο ένα συνηθισμένο love story. Είναι ένα μυθιστόρημα αγάπης σκληρό και την ίδια στιγμή τρυφερό, που διαβάζεται νεράκι. Κράτα στυλό γιατί πολλές φορές θα το αναζητήσεις για να υπογραμμίσεις αγαπημένες φράσεις-μικροφιλοσοφίες της ζωής. 

Υπόθεση: Όταν η Χέιζελ συναντά τον Ογκάστους, ανακαλύπτει στο πρόσωπό του ένα αδελφό πνεύμα και μαζί του θα μοιραστεί τους φόβους, τα άγχη, τους προβληματισμούς της, αλλά και μια αγάπη σπουδαία. Οι δυο τους με ανατρεπτική αίσθηση του χιούμορ και ωμή ειλικρίνεια θα αναζητήσουν από κοινού προσωπικές απαντήσεις στα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 301, τιμή €11,95

Υ.γ. Σ’ αγαπώ

Συγγραφέας: Cecelia Ahern

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για την αγάπη και την απώλεια, που έφτασε στην κορυφή της λίστας των best seller των Sunday Times όταν κυκλοφόρησε και έχει μεταφραστεί σε 22 χώρες. Το ντεμπούτο της συγγραφέα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με την ίδια ακριβώς επιτυχία.

Υπόθεση: Η Χόλι και ο Τζέρι είναι το τέλειο ζευγάρι, που αγαπιούνται πολύ και πιστεύουν ότι έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Ο Τζέρι πεθαίνει και η Χόλι είναι απαρηγόρητη.Ο Τζέρι όμως είχε υποσχεθεί πως θα βρίσκεται πάντα δίπλα της κι ένα πακέτο με γράμματα που φτάνει στα χέρια της, το αποδεικνύει: Ο Τζέρι έχει αφήσει μια κληρονομιά αγάπης που η Χόλι θα εξαργυρώνει κάθε μήνα.

Εκδόσεις Διόπτρα, σελ. 448, τιμή €9,90

Επικίνδυνες σχέσεις

Συγγραφέας: Choderlos de Laclos

Εκδόθηκε πριν από 234 χρόνια και εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως. Απαγορεύτηκε, σχεδόν για όλο τον 19ο αιώνα με την κατηγορία του "επικίνδυνου", για να χαρακτηριστεί "έργο εξοργιστικής ανηθικότητας", και να βρεθεί πολλά χρόνια μετά στα προσωπικά υπάρχοντα της Μαρίας Αντουανέτας. Από τα βιβλία που παρά τη μεγάλη τους έκταση δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου.

Υπόθεση: Στη Γαλλία του 18ου αιώνα η μαρκησία ντε Μερτειγ συνωμοτεί με τον αδίστακτο υποκόμη Βαλμον, με σκοπό την αποπλάνηση της Μαντάμ ντε Τερβιλ. Οι προσπάθειες τους για καταστροφή περιπλέκονται όταν ο υποκόμης πέφτει στα δίχτυα του ερώτά της.

Εκδόσεις Άγρα, σελ. 592, τιμή €25,24

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DOWNTOWN