Tι διάβαζαν στην Ελλάδα των 80s;

Με αφορμή την έκθεση GR80S που συνεχίζεται μέχρι τις 12/3 στην Τεχνόπολη, αναρωτηθήκαμε και τελικά ανακαλύψαμε τι διάβαζαν στην Ελλάδα της δεκαετίας του '80.
Tι διάβαζαν στην Ελλάδα των 80s;



Μία από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις της πόλης παίζει αυτή τη στιγμή στην Τεχνόπολη, το GR80s. Μια παράσταση τοποθετημένη χρονικά στην ίδια περίοδο έχει κερδίσει το κοινό, δεκαεπτά χρόνια μετά την προβολή της αντίστοιχης ταινίας με τίτλο Αυτή η Νύχτα Μένει. Πολιτικά κόμματα του παρελθόντος που έμοιαζαν νεκρά, γυρεύουν να αναβιώσουν και απορήσαμε: Αν όλα αυτά γίνονταν στα 80s, βιβλία ποιοι έγραφαν και τι διάβαζε τότε το αναγνωστικό κοινό;

Η φάρσα
Συγγραφέας:
Έρση Σωτηροπούλου
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1982 και εξέπληξε με το χιούμορ του, τον τρόπο γραφής του και γι’ αυτό χαρακτηρίστηκε από πολλούς ένα βιβλίο μπροστά από την εποχή του. Παρότι δεν αποτέλεσε best seller των 80s, ο Νάνος Βαλαωρίτης προλογίζοντας την επανέκδοση του 2010, μίλησε για «ένα κλασικό παράδειγμα ενός πολύ πετυχημένου και πειραματικού μυθιστορήματος του 20ού αιώνα».
Υπόθεση: H ιστορία δύο κοριτσιών που έχουν προικιστεί µε μια τάση για υπερβολές σε ό,τι αφορά το χιούμορ. Υπάρχει µια ατελείωτη ίντριγκα σε βάρος αθώων και αποβλακωμένων µμικροαστών. Υπάρχει µια θολή ανάµνηση και µια αστραπή ανοησίας σε κάθε προσπάθεια να ξεγελάσουν τη βαρεμάρα τους. Υπάρχει πολύ σεξ χωρίς να φαίνεται. Υπάρχει µια έξυπνη και απόλυτα διεισδυτική µατιά που φωτίζει την ψυχολογία εκείνου που περιµένει κάτι χωρίς αυτό το κάτι να έρχεται ποτέ. Υπάρχει ένας κύριος Στεργίου µάλλον απρόθυµος και οπωσδήποτε ανίκανος να αναλάβει το ρόλο του εξιλαστήριου θύµατος για τον οποίο έχει επιλεγεί από τη μοίρα µέσω του Χρυσού Οδηγού. Και υπάρχει στο τέλος του βιβλίου για πρώτη φορά µια ολόκληρη τηλεφωνική συνδιάλεξη, µια παρωδία οργασμού ή ανακούφισης.Τι είναι μια φάρσα; Ίσως είναι το να εξαπατάς κάποιον με μόνο στόχο το να απολαύσεις τις συνέπειες της κακής του τύχης. Τα δυο κορίτσια επιδίδονται μετά μανίας σ' αυτό το σπάνιο σπορ• δεν είναι όμως εύκολο να αρνηθούν ότι και η ίδια η ζωή τους είναι ήδη μια φάρσα.
Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 305, τιμή €7,99

Η μεγάλη πομπή
Συγγραφέας: Αλέξης Πανσέληνος 
Μια εξαιρετική και ακριβής περιγραφή της Ελλάδας των πρώτων χρόνων της παγκοσμιοποίησης, προφητικό και αριστοτεχνικά γραμμένο, που δεν μπορεί να καταταχθεί σε κάποια κατηγορία. Γράφτηκε το 1985 και είναι σα να γράφτηκε χθες, το σπουδαίο, πρώτο μυθιστόρημα του Πανσέληνου.
Υπόθεση: Ένα είδος βαρύτητας τραβάει τον Νότη και δεν τον αφήνει να απογειωθεί για εκεί που τα όνειρα της ηλικίας τον στρέφουν. Το μόνο σταθερό του καταφύγιο είναι η μηνιαία εικονογραφημένη σειρά του Ιππότη Λάνσετρις.. Ενώ οι φίλοι χάνονται ένας ένας και οι έρωτες αποδείχνονται πρόσκαιροι, το κόμικ του Λάνσετρις, σε μια Αθήνα του μέλλοντος, απαντά σ' όλα του τα ερωτηματικά για τη ζωή. Οι παράλληλες ιστορίες του Νότη και του Ιππότη καθρεφτίζουν η μία την άλλη.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, σελ. 450, τιμή €10,95

Όταν βρέχει και φοράς παπούτσια κόλετζ
Συγγραφέας: Άρης Σφακιανάκης 
Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα όταν ήταν ακόμα μόλις 23 ετών, ήταν μια σειρά διηγημάτων που του άνοιξε δικαίως την πόρτα στη συγγραφική καριέρα, για να δηλώνει σήμερα  ότι «η λογοτεχνία είναι σα να πίνεις από την πηγή της αθανασίας».  
Υπόθεση: Ο εφιάλτης είναι μια πραγματικότητα που υφαίνεται ανάμεσα στη λειτουργία, όπως γίνεται αναδρομικά, παιδικών μνημών και βιωμάτων καθώς και μεταγενεστέρων εσωτερικών καταστάσεων, γι’ αυτό και οι όποιες δυσμενείς εξωτερικές συνθήκες δεν μπορούν να τον επιδεινώσουν ή να τον μεταβάλουν σε προνόμιο οποιουδήποτε. Ο εφιάλτης πηγάζει απ’ τον καθένα, οπουδήποτε κι αν ζει, είναι ο εαυτός του, κι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι η συμπλοκή εφιαλτών με διαφορετική μορφή.
Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 76, τιμή €11,17

Διόδια
Συγγραφέας: Βαγγέλης Ραπτόπουλος 
Το δεύτερο βιβλίο μιας τριλογίας που δικαίως θεωρήθηκε το πιο ακριβές πορτρέτο της γενιάς του. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1982 και η επιτυχία του ήταν τέτοια που αποσπάσματά του μεταφράστηκαν σε αγγλικά, γερμανικά και σέρβικα. Το 1988 μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση ενώ την άνοιξη της περασμένης χρονιάς κυκλοφόρησε στην έκτη του έκδοση. 
Υπόθεση: Καλοκαίρι. Μια παρέα εφήβων ετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Φροντιστήριο, καβγάδες με τους γονείς, ραντεβού, ο ερασιτεχνικός σταθμός στην ταράτσα του Δημήτρη, θερινά σινεμά και λίγο διάβασμα. Μετά τις εξετάσεις, τα ζευγάρια θα χωρίσουν και η παρέα θα διαλυθεί πριν προλάβουν οι φιλίες να ξεφτίσουν.
Εκδόσεις Κέδρος, σελ. 192, τιμή €12,00

Υπόθεση μπεστ-σέλλερ
Συγγραφέας: Χρήστος Βακαλόπουλος
Το πρώτο μυθιστόρημα του συγγραφέα στα 24 του, έχει σχεδόν τα πάντα, αλλά κράτα το σημείωμά του: «Ο αναγνώστης μπορεί, αντί να διαβάσει αυτό το βιβλίο, να ακούσει οποιονδήποτε δίσκο του Μπομπ Ντύλαν ή των Κινκς […]».
Υπόθεση: Μια παρέα τριών αντρών, ο Ιάσονας που έχει γράψει  ένα βιβλίο, ο Άλκης και ο Νίκος, ζουν στο ίδιο σπίτι, με τη Σύλλα, μια γυναίκα που ήρθε για λίγο κι έμεινε για πάντα και τελικά τους συντηρεί. Ενδιαφέρον γ ια την έκδοση του βιβλίου του Ιάσονα έχει εκφράσει  η Ρίλα, που δουλεύει σε έναν εκδοτικό οίκο, αλλά ο  Ιάσονας αρνείται να της το δώσει. 
Εκδόσεις Eστία, σελ. 191, τιμή €12,17

Οικογένεια Μπες-Βγες
Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης
Μια σουρεαλιστική οικογενειακή ιστορία ειπωμένη με μαύρο, δολοφονικό  χιούμορ. Γλώσσα που ρέει σε ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί. 
Υπόθεση:  Στο αρχοντικό της οδού Πίπερμαν, η ήρεμη ζωή της οικογένειας Πουστοδούλου, που έχει χτίσει μια τεράστια περιουσία πουλώντας τα προφυλακτικά ΜΠΕΣ-ΒΓΕΣ, ταράσσεται από τις συνεχείς απώλειες των μελών της. Η Σίσσυ όμως, η πεντάχρονη πλούσια κληρονόμος, μόλις αντιλαμβάνεται ότι τα μέλη της οικογένειάς της εξολοθρεύονται το ένα μετά το άλλο, αποφασίζει σαν ώριμη γυναίκα, να αναλάβει δράση.
Εκδόσεις Διόπτρα, σελ. 144, τιμή €9,90

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DownTown