Βooks for cinema lovers

Τι να διαβάσεις εσύ που αγαπάς το σινεμά.
Βooks for cinema lovers



Όταν η τέταρτη συναντά την έβδομη τέχνη, τότε γράφονται ενδιαφέροντα βιβλία για τον κινηματογράφο, τους πρωταγωνιστές του, τις ιδέες και την επιρροή τους. Το σινεμά υπό το πρίσμα συγγραφέων που ερεύνησαν και έγραψαν τελικά μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες.

 

Ιστορία του κινηματογράφου

Συγγραφείς: David Bordwell, Kristin Thompson

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο δύσκολα θα ξαναδείς ταινία όπως πριν. Γιατί μετά θα βλέπει το έμπειρο μάτι  πίσω από στοιχεία (φως, χρώμα, διάθεση, πλοκή, χαρακτήρες, είδη, εποχές, κλπ), αμφισβητώντας ή αναλύοντας την αποτελεσματικότητα ή την καταλληλότητα των στοιχείων αυτών. Ένα βιβλίο που δεν απαιτεί καμία ειδική γνώση, αλλά θα σε βοηθήσει να γίνεις (σχεδόν) cinema expert.

Υπόθεση: Στο βιβλίο αυτό οι συγγραφείς αφηγούνται την ιστορία του κινηματογράφου όπως τη συνέλαβαν, την έγραψαν και τη δίδαξαν οι σημαντικότεροι θεωρητικοί και ιστορικοί της έβδομης τέχνης. Με τη βοήθεια εκατοντάδων παραδειγμάτων και φωτογραφιών, ο αναγνώστης μπορεί να αποκτήσει μια εμπεριστατωμένη και σφαιρική εικόνα της εξέλιξης του κινηματογράφου, από τις πρώτες απόπειρες προβολής κινούμενων εικόνων με το κινητοσκόπιο έως τα μπλοκμπάστερ του 21ου αιώνα.

Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 815, τιμή €76,64

 

Master Class: "Μαθήματα σκηνοθεσίας από τους σημαντικότερους σύγχρονους κινηματογραφιστές"

Συγγραφείς: Συλλογικό έργο

Μια «τάξη» με καθηγητές τα 21 σπουδαιότερα ονόματα του κινηματογράφου (βλέπε Woody Allen, Pedro Almodovar, Tim Burton, Αδερφοί Coen, Lars Von Trier, Martin Scorsese, Emir Kusturica κλπ), να αποκαλύπτουν τα μυστικά της δουλειάς τους.

Υπόθεση: Ο Laurent Tirard συνομιλεί με είκοσι έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της εποχής μας, επιτρέποντας στον καθένα να μιλήσει ελεύθερα για την ουσία της τέχνης του. Σε αυτές τις συνεντεύξεις -οι οποίες είχαν αρχικά δημοσιευτεί στο γαλλικό κινηματογραφικό περιοδικό "Studio"- οι σκηνοθέτες αναφέρονται στο όραμα και τις τεχνικές τους, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τι κάνει τον καθένα σκηνοθέτη -και τις ταινίες του- μοναδικό. Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 316, τιμή €17,25

 

Η μυστική ζωή των μεγάλων σκηνοθετών

Συγγραφέας: Robert Schnakenberg

Απολαυστικότατο, σπαρταριστό, χιουμοριστικό. Ασφαλές συμπέρασμα: σχεδόν όλοι οι μεγάλοι σκηνοθέτες των 70s είχαν φοβίες (για την ιστορία)

Υπόθεση: Τα άγνωστα μυστικά των αγαπημένων σας δημιουργών, από τον David Griffith μέχρι τον Quentin Tarantino. Γιατί ο Charlie Chaplin αρνιόταν να κάνει μπάνιο για εβδομάδες; Είναι αλήθεια ότι ο Alfred Hitchcock δεν είχε αφαλό; Έχει όντως καταψυχθεί το πτώμα του Walt Disney; Γιατί ο Francis Ford Coppola σκηνοθέτησε ένα 3D πορνό; Απίστευτες αλλά αληθινές ιστορίες με τραβεστί, ναρκομανείς, φετιχιστές και άλλους θρυλικούς σκηνοθέτες!

Εκδόσεις Αιώρα, σελ. 285, τιμή €17,80

 

Οι σταρ

Συγγραφέας: Edgar Morin

Πώς διαμορφώθηκε το star system; Ποιος είναι ο κοινωνικός του ρόλος και σε τι είδους ανάγκες ανταποκρίνεται; Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει το συγκεκριμένο (κλασικό πια)βιβλίο.

Υπόθεση: O Γάλλος κοινωνιολόγος Edgar Morin, συνδυάζοντας ερμηνευτικά εργαλεία από διαφορετικές επιστήμες, αναδεικνύει την ψυχολογική, πολιτισμική και οικονομική λειτουργία του star system. Από τις απαρχές και τη χρυσή εποχή, όταν κυριαρχούσε ο star-θεός (Rudolph Valentino, Greta Garbo), ως την εποχή του λυκόφωτος, που σφραγίζεται από τον θάνατο του James Dean και την αυτοκτονία της Marilyn Monroe, και μέχρι την αναγέννηση της δεκαετίας του '60. Oι stars, κατά τον Morin, είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό.

Εκδόσεις Κίχλη, σελ. 267, τιμή €17,62

 

Η ψυχική διαταραχή στον κινηματογράφο

Συγγραφέας: Νέλλη Διαμαντοπούλου

Ένα βιβλίο που προσεγγίζει το ζήτημα της αναπαράστασης του ψυχιατρικού κόσμου στον κινηματογράφο. Δημιουργεί ή όχι σωστές εντυπώσεις;

Υπόθεση: Αιμοδιψής δολοφόνος ή αφελές «θύμα», επαναστάτης ή νοητικά καθυστερημένος, ταλαντούχος ή αξιολύπητος, ο κινηματογραφικός τρελός διαμορφώνει τις κατεξοχήν στερεοτυπικές δομές στη συλλογική συνείδηση των δυτικών, κυρίως, κοινωνιών. Το αποτέλεσμα; Σύγχυση, στιγματισμός, διακρίσεις, επιδείνωση της νόσου. Όταν η φιλμική αποτύπωση της ψυχικής διαταραχής γίνεται σε αισθητική φόρμα μέτρου και σεβασμού, τότε ο κινηματογράφος αποστιγματίζει, διαφωτίζει και «θεραπεύει»· ρίχνει φως στον κόσμο της ψυχής και της ψυχιατρικής.

Εκδόσεις Αιγόκερως, σελ. 160, τιμή €12,72

 

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ

The New Biographical Dictionary of Film

Συγγραφέας: David Thomson

Χαρακτηρίζεται το καλύτερο βιβλίο για τον κινηματογράφο που γράφτηκε ποτέ.

Υπόθεση: Όλα τα πρόσωπα του κινηματογράφου σε πολλές σελίδες μιας εξαιρετικής έκτης έκδοσης, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1975. Με 100 new entries, από την Amy Adams και τον Benedict Cumberbatch, μέχρι τον Cary Joji Fukunaga και τον Joaquin Phoenix, τη Mia Wasikowska και την Robin Wright, το βιβλίο αυτό είναι τελικά ένα αριστούργημα, από τον πιο αξιόπιστο ιστορικό της μεγάλης οθόνης, όπως τον χαρακτήρισε ο Michael Ondaatje.

Εκδόσεις Knopf, σελ. 1168,

 

The Wes Anderson Collection

Συγγραφέας: Matt Zoller Seitz

Αν είσαι κι εσύ Wes Anderson fanatic ξέρεις χωρίς πολλά λόγια, ότι αυτό είναι το βιβλίο που αξίζει μια περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη σου.

Υπόθεση: Ο Wes Anderson είναι ένας από τους κινηματογραφιστές με την μεγαλύτερη επιρροή τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η οπτική του, τα παστέλ χρώματά του, οι ιδιοσυγκρασίες των ηρώων του κάνουν κάθε του ταινία τόσο χαρακτηριστική που θεατές και fans ανά τον κόσμο να μπορούν να την χαρακτηρίζουν "Andersonian". Σε αυτό το σχεδόν design book, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα γύρω από τη φιλμογραφία του Anderson, να δει αδημοσίευτες φωτογραφίες του, artwork και συνέντευξή του στον βραβευμένο κριτικό Matt Zoller Seitz.

Eκδόσεις Abrams Books, σελ. 336