Σου συμβαίνει και σένα; Πεινάς πάλι κι ας έχουν περάσει μόλις δύο ώρες από το τελευταίο σου γεύμα. Νιώθεις συνεχώς το στομάχι σου να γουργουρίζει, ζητώντας απελπισμένα φαγητό. Λες και είναι πάντα άδειο. Νιώθεις μονίμως πεινασμένη; Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία γυναικών, παρακάτω θα μάθεις τους πιο βασικούς παράγοντες που δημιουργούν το αίσθημα της πείνας.
1. Τρως βιαστικά;
Πάλι δεν προλαβαίνεις να φας! Πάλι θα καταπιείς το φαγητό σου με μια μπουκιά, για να προλάβεις τις υποχρεώσεις της ημέρας και να μη χάσεις πολύτιμο χρόνο. Μπορεί με αυτό τον τρόπο είσαι εγκαίρως στο ραντεβού σου, αλλά δε χορταίνεις. Μετά από λίγο η πείνα σου ξαναχτυπά την πόρτα και το στομάχι σου γκρινάζει. Πρέπει να αφιερώνεις χρόνο στο φαγητό σου, να μασάς αργά και θα δεις πως στο τέλος του γεύματος θα νιώθεις χορτάτη.
2. Κοιμάσαι λίγο.
Αν κοιμάσαι λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα, εκτός του ότι δεν ξεκουράζεσαι, αποτρέπεις την παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για να χορτάσεις. Όσο λιγότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερο νιώθεις ότι πεινάς.
3. «Φάε λίγο ακόμα».
Τα οικογενειακά τραπέζια είναι μεγάλη παγίδα. Ποτέ δε μπορείς να πεις όχι στη θεία ή τη γιαγιά που επιμένει να δοκιμάσεις τα πάντα στο τραπέζι ή να αποφύγεις το επιδόρπιο. Το ίδιο συμβαίνει όταν είσαι έξω με παρέα, ή σε ένα ραντεβού. Δε θέλεις να είσαι το σπασικλάκι που θα φάει ένα φιλέτο κοτόπουλου ή σολομού, ανάλατο, με λίγη πράσινη σαλάτα. Αναγκαστικά θα ακολουθήσεις την παρέα. Δεν πρέπει όμως να το κάνεις! Απ’ τη στιγμή που έχεις πάρει απόφαση να ακολουθήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, φρόντισε να τον στηρίξεις, αδιαφορώντας για τις πιέσεις που δέχεσαι από τους γύρω σου.
4. Δεν τρως πρωινό.
Μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό σου. Είναι το πιο βασικό γεύμα της ημέρας. Αν δεν τρως πρωινό δεν βοηθάς το μεταβολισμό σου να δουλέψει σωστά, με αποτέλεσμα να μην καίει τις τροφές που καταναλώνεις και να τις αποθηκεύει σε λίπος. Ξέρεις ότι όσοι παραλείπουν το πρωινό τους έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, από εκείνους που τρώνε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό;
5. Βλέπεις πολύ τηλεόραση.
Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να τσιμπολογάς συνεχώς κάθε φορά που βλέπεις τηλεόραση. Το τσιμπολόγημα αυτό μεταφράζεται σε πατατάκια, αναψυκτικά και γενικώς τροφές με πολλές θερμίδες. Προσπάθησε να μη βλέπεις τηλεόραση πάνω από 2 ώρες τη μέρα αν δε θες να δεις τον εαυτό σου να ξεχειλώνει.
6. Άγχος.
Το άγχος και το στρες είναι καταστροφικοί παράγοντες για τον οργανισμό. Τα αρνητικά αυτά συναισθήματα βρίσκουν ευχαρίστηση και παρηγοριά στο φαγητό. Αντιμετώπισέ τα και μην τους δίνεις περισσότερο χώρο στην καθημερινότητά σου απ’ όσο πρέπει.
7. Τρως πολλές τσίχλες.
Οι τσίχλες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν ζάχαρη, αυξάνουν το αίσθημα της πείνας. Διότι το σάλιο που πηγαίνει στο στομάχι, δεν το ικανοποιεί και ψάχνει για τροφή. Ελάττωσέ τες!
8. Δεν πεινάς, διψάς!
Πόσο νερό ήπιες σήμερα; Μην αφήνεις τον εαυτό σου αφυδατωμένο, γιατί η αφυδάτωση προκαλεί πείνα. Ο οργανισμός σου μπορεί να ζητάει νερό και όχι φαγητό.