Τσικνοπέμπτη χωρίς τύψεις! Τι να φας για να το' φχαριστιθείς (χωρίς να ξεφύγεις)

Δεν χρειάζεται να αποφύγεις την γιορτή και να μιζεριάσεις! Μπορείς να περάσεις καλά χωρίς τον εφιάλτη της ζυγαριάς.
Τσικνοπέμπτη χωρίς τύψεις! Τι να φας για να το' φχαριστιθείς (χωρίς να ξεφύγεις)



Τσικνοπέπμτη σήμερα και φοβάστε ότι θα ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας; Ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!   Η ημέρα της Τσικνοπέμπτης, κατά την ελληνική παράδοση είναι η ημέρα που ο ελληνικός λαός απολαμβάνει μεγάλη ποσότητα κρέατος, είναι κοινώς η ημέρα κραιπάλης λίγο πριν την νηστεία της Σαρακοστής. 

Από τη Βάσω Βαγιώτα

Τι πρέπει όμως να φάμε για να μην ξεφύγουμε τελείως από το πρόγραμμα και για να μην δούμε την ζυγαριά να ανεβαίνει κατακόρυφα; Για να μην ‘’χαλάσουμε’’ λοιπόν την παράδοση σας προτείνω τα εξής:

•    Το κρέας που θα επιλέξετε να καταναλώσετε είτε στο σπίτι είτε έξω να είναι με όσο λιγότερα λιπαρά γίνεται, για παράδειγμα παϊδάκια κοτόπουλου. Επίσης μέρη του ζώου όπως ο λαιμός να αποφεύγονται. Εάν φάτε χοιρινό, αφαιρέστε το πλαϊνό ορατό λίπος και αν φάτε κοτόπουλο την πέτσα. Εάν πάλι φάτε λουκάνικο, επιλέξτε κοτόπουλου ή χοιρινού ή γαλοπούλας. Αποφύγετε το αρνί ή το κατσίκι λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, λίπος και θερμίδες. Φροντίστε η ποσότητα του κρέατος γενικότερα να μην ξεπερνά κατά πολύ την καθημερινή κατανάλωση.

•    Ξεκινήστε με σαλάτα. Η σαλάτα θα σας προκαλέσει κορεσμό δηλαδή θα χορτάσετε πιο εύκολα. Ένα καλό tip είναι να τρώτε αρχικά σαλάτα ώστε να φάτε αργότερα μικρότερη ποσότητα απ’ όσο θα τρώγατε.

•    Δεν πρέπει να είστε νηστικοί όλη μέρα. Είναι λάθος να μην τρέφεστε όλη την υπόλοιπη ημέρα ώστε να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα το βράδυ. Δύο με τρεις ώρες περίπου πριν ξεκινήσει το φαγοπότι, μπορείτε να φάτε μερικούς ξηρούς καρπούς με ένα φρούτο ή 1 γιαούρτι.

•    Πιείτε πολύ νερό και χυμούς. Έτσι θα αποφύγετε αναψυκτικά και αλκοόλ που θα σας προσθέσουν extra θερμίδες. Από αλκοόλ να προτιμήσετε μπύρα, κόκκινο ή λευκό κρασί.

•    Σαν συνοδευτικό επιλέξτε ρύζι ή ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου και όχι τηγανητές. Επίσης καλύτερη επιλογή, σε σχέση με την ρώσικη, είναι το τζατζίκι. Ελληνικό, παραδοσιακό και από αγνό γιαουρτάκι!

•    Τα ορεκτικά να είναι κυρίως λαχανικά όπως ψητά μανιτάρια ή ψητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες αλλιώς πιπεριές Φλωρίνης.

•    Προσοχή στο αλάτι. Το αλάτι ευθύνεται για μεγάλο μέρος της κατακράτησης στο σώμα μας.

•    Χορέψτε! Γιατί να μην ρίξετε έναν χορό μέρα που είναι; Ευκαιρία να κάψετε και θερμίδες! Παράλληλα η διάθεσή σας θα ανέβει και θα ξεχάσετε το στρες και τα προβλήματα της καθημερινότητας! 

Καλή σας διασκέδαση!