Βρέξει-χιονίσει εσύ θα τρέξεις!

Επωφελήσου από τα ευεργετικά οφέλη που προσφέρει το τρέξιμο...παντός καιρού.
Βρέξει-χιονίσει εσύ θα τρέξεις!



Υπάρχει ενδεχόμενο η θερμοκρασία έξω από το σπίτι σας να “φλερτάρει” έντονα ακόμα και με τους 0 βαθμούς Κελσίου. Αυτό καθόλου δεν πρέπει να σε πτοεί και να σε βγάζει από το καθιερωμένο σου πρόγραμμα.
 
Θα βάλεις φόρμα, σκούφο, γάντια, αθλητικά παπούτσια και θα ξεκινήσεις το τζόκινγκ! Θα ξεχυθείς στους δρόμους, στα πάρκα ή όπου αλλού σε ευχαριστεί και μην δίνεις σημασία στους περαστικούς που ενδέχεται να σε κοιτάνε περίεργα.
 
Όμως ας μην γίνεις και ριψοκίνδυνη! Ο καιρός δεν αστειεύεται γι' αυτό καλό είναι να πάρεις τις προφυλάξεις σου. Δες  τι πρέπει να κάνεις για να διασφαλίσεις την υγεία σου.
 
Το Α και το Ω της προπόνησης είναι το ντύσιμο. Τις κρύες μέρες, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις καλυμμένο το κεφάλι σου με ένα σκούφο γιατί είναι πιθανό πως θα χάσεις ένα 40% περίπου της θερμότητας σου από το κεφάλι.  Ένας σκούφος από φλις ή από μαλλί είναι η ιδανική λύση. Η φόρμα σου θα πρέπει να είναι βαμβακερή και απορροφητική.  
Προστάτεψε  τα χείλη σου από το σκάσιμο με λίγο λιποζάν ή βαζελίνη, την οποία και μπορείς επίσης να την χρησιμοποιήσεις στη μύτη σου και τα μάγουλα ( ή οπουδήποτε αλλού στο πρόσωπο σου ) για να αποτρέψεις τους ερεθισμούς που δημιουργούνται από τον αέρα.
 
Απέφυγε να ντυθείς σαν “κρεμμύδι” γιατί κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου θα ζεσταθείς και τα πολλά ρούχα θα σε δυσκολέψουν. Φρόντισε, λοιπόν, να φορέσεις πολλά, λεπτά ρούχα όπως για παράδειγμα είναι τα μακό μπλουζάκια. Προτίμησε και αυτά να είναι βαμβακερά και απέφυγε τα μάλλινα.
 
Μην βγεις για τρέξιμο χωρίς γάντια. Ιδανικά είναι τα γάντια «χούφτα» καθώς τα δάχτυλά σου θα είναι ενωμένα και η θερμότητα θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα συμβατικά. Επίσης μην επιλέξεις ένα βαρύ και ασήκωτο μπουφάν. Επέλεξε ένα ελαφρύ αντιανεμικό μπουφάν, με ειδική επένδυση, που αντί να σου προσθέτει βάρος, θα σε κρατήσει ζεστό χωρίς να σε δυσκολέψει.
 
Μην φοράς ποτέ βαμβακερές κάλτσες ( στις κρύες ή στις ζεστές ημέρες) , γιατί δεν θα απορροφήσουν τον ιδρώτα και θα αφήσουν τα πόδια σου υγρά και εκτεθειμένα στις φουσκάλες. Αντιθέτως, βεβαιώσου ότι θα φοράς ένα καλό ζευγάρι απορροφητικές κάλτσες , φτιαγμένες από ακρυλικό υλικό, Coolmax .
 
Αξεσουάρ για το τρέξιμο στο κρύο είναι και τα «αυτάκια». Πρόκειται για ένα είδος «στέκας» που στην θέση των αυτιών διαθέτει ειδικά, γούνινα προστατευτικά, που προστατεύουν τα αυτιά από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 
 
Η προετοιμασία σου φυσικά  δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο πριν από την προπόνηση αλλά και μετά. Φρόντισε, όταν επιστρέψεις στο σπίτι, να ζεστάνεις το σώμα σου με μερικά «τρικ». Απόλαυσε ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα, όπου θα έχεις  προσθέσει αρκετά μπαχαρικά, για να ανεβάσεις  γρήγορα την θερμοκρασία του σώματος και κατόπιν κάνε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσεις και να αποβάλλεις από πάνω σου  την παγωνιά. Μετά το μπάνιο  βάλε μια ενισχυμένη ενυδατική κρέμα, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα διότι το τσουχτερό κρύο ξηραίνει ιδιαίτερα την επιδερμίδα.