Είσαι αρχάρια και θέλεις να ξεκινήσεις yoga; Δες εδώ όσα πρέπει να ξέρεις!

H yoga istructor Μαρίνα Παπαναστασίου μας εξηγεί τι είναι yoga, που απευθύνεται και ποια είναι τα οφέλη της.
Είσαι αρχάρια και θέλεις να ξεκινήσεις yoga; Δες εδώ όσα πρέπει να ξέρεις!



Το πρώτο επίπεδο σύγχυσης των ανθρώπων σχετικά με το τι είναι γιόγκα οφείλεται στο ότι περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα πρακτικών κ θεωρητικών εφαρμογών. Γιόγκα είναι ο διαλογισμός , η συνειδητή αναπνοή, οι ευθυγραμμισμένες στάσεις του σώματος, η εξευγενισμένη διατροφή, η χαλάρωση ,η αρμονική συμπεριφορά. Γιόγκα είναι ο έλεγχος των διακυμάνσεων του νου! Προέρχεται από το σανσκριτικό ‘’yu” που σημαίνει σύνδεση, ένωση....

Μέσα από τις ασάνες (τις ευθυγραμμισμένες συνειδητές στάσεις του σώματος) και την πραναγιάμα (τη ρύθμιση του κύκλου της αναπνοής)καθαρίζουμε το υλικό μας σώμα από τις ακαθαρσίες και τα μπλοκαρίσματα τόσο των ενεργειών όσο και των ψυχονοητικών δομών μέσα μας.

Η γιόγκα απευθύνεται στον καθένα ,ανεξαρτήτως ηλικίας,βάρους,ευλυγισίας και φυσικής κατάστασης. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ευλύγιστος,όλοι θα βελτιώσουν την ευλυγισία τους και την αντοχή τους με την άσκηση.

Τα οφέλη της είναι πολλά .Χαρίζει άμεση αίσθηση ευεξίας, κατά την πρακτική όλα με μέλη του σώματος δένουν σε ένα ενιαίο σύνολο,κυριαρχεί η αίσθηση ότι ψηλώνεις, μακραίνεις και αισθάνεσαι μεγαλύτερη ελευθερία. Βοηθάει στον έλεγχο του άγχους,της κατάθλιψης,της πίεσης,των πονοκεφάλων,των καρδιακών νοσημάτων, αυξάνει τον τόνο των μυών,την ελαστικότητα,την δύναμη κ την αντοχή.Ελαττώνει το λίπος, βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος,ρυθμίζει τον μεταβολισμό.

Καλό είναι ένας αρχάριος ασκούμενος να ξεκινήσει με Hatha yoga  μικρότερης έντασης πρακτική όπου είναι και η βάση της γιόγκα.

Λίγα λόγια για την Hatha yoga

Η πρακτική της αποκαλύπτει τις κρυμμένες σωματικές και πνευματικές μας δυνατότητες. Είναι η yoga του Ήλιου και της Σελήνης. Είναι διαφορετική από κάθε άλλου  είδους άσκηση και είναι το μοναδικό είδος που δουλεύει δίχως να καταπονεί τους μύς. Με το κέντρο βάρους του ίδιου του σώματος πετυχαίνεται η ενδυμάνωση των μυών. Η Hatha δίνει έμφαση στην ποιότητα της κίνησης. Με άλλα λόγια είναι ένα σύστημα σωματικής, διανοητικής και πνευματικής εκπαίδευσης. Είναι κατάλληλη για όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Μας κάνει σωματικά και πνευματικά ενεργούς. Είναι μια εξαιρετικήμορφή αυτοθεραπείας.
Οι ασκήσεις εστιάζουν στην σπονδυλική στήλη. Η σωστή, όρθια στάση του σώματος, κεφαλιού και λαιμού είναι πρωταρχική και αντιπροσωπεύει την βάση στην οποία χτίζονται τα υπόλοιπα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η αναπνοή, η οποία κατευθύνει την πνευματική διαύγεια και απελευθερώνει ενέργεια.

 

Βασικός κανόνας: Πάντα ακούμε το σώμα μας και σεβόμαστε τα όριά του.

**Στο επόμενο άρθρο η Μαρίνα Παπαναστασίου θα μας αναφέρει πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η αναπνοή στην yoga και θα μας δείξει κάποιες βασικές τεχνικές για να επιτύγχουμε σωστή αναπνοή.

Μαρίνα Παπαναστασίου

Πιστοποιημένη yoga instructor(200h Alliance)

Ιδιοκτήτρια Soulflyer yoga center , Πόρτο Ράφτη. www.soulflyer.gr τηλ.6974313524