Stephen King: Οι 8 καλύτερες ταινίες του που πρέπει να δεις

Όλες οι μεταφορές των έργων του στη μεγάλη οθόνη (ανάμεσα σε αυτές η Νο1 ταινία του IMDb)
Stephen King: Οι 8 καλύτερες ταινίες του που πρέπει να δεις



Είναι ο "παρεξηγημένος" συγγραφέας του τρόμου. Και λέω παρεξηγημένος, γιατί ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται και επιθυμεί να είναι ο συγγραφέας των συναισθημάτων, αυτός που θα κάνει "το δέρμα μας να ανατριχιάσει, τους σφυγμούς μας να ανέβουν, τα μάτια μας να γουρλώσουν".

Έμπνευσή του είναι τα βιβλία του συγγραφέα φανταστικής λογοτεχνίας τρόμου, Χ. Φ. Λάβκραφτ, που αφήνει ο πατέρας του πίσω, όταν τον εγκαταλείπει. Αγαπάει το σινεμά, τη γυναίκα του Tabitha (με την οποία είναι μαζί από το 1971), τα τρία τους παιδιά, τους AC/DC και τους Ramones, το Portland, το χαρτί και την Waterman πένα του.

Έχει γράψει περισσότερα από 50 βιβλία, πουλώντας 350 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ πολλά εξ αυτών έχουν μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Οι δικές του αγαπημένες μεταφορές είναι οι Stand By Me, The Shawshank Redemption και το The Mist. Η μεταφορά της "Λάμψης" (του πιο ευπώλητου βιβλίου του) από τον λατρεμένο (δικό μου) Στάνλει Κιούμπρικ, δεν τον άφησε ικανοποιημένο: "Ναι, ξέρω, όλοι σας έχετε δει την ταινία του Κιούμπρικ στην οποία το ξενοδοχείο παγώνει μέσα σε μια χιονοθύελλα. Στη "Λάμψη" το Overlook καίγεται ολοκληρωτικά. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο όραμα του Κιούμπρικ και στο δικό μου. Το δικό του είναι ψυχρό, ενώ το δικό μου καυτό".

Ο Stephen King δεν έχει γράψει μόνο ανατριχιαστικές ιστορίες που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς, μόλις περνάς το σελιδοδείκτη και αφήνεις το βιβλίο στο κομοδίνο. Έχει γράψει και ιστορίες βαθιά συναισθηματικές, με σπουδαία μηνύματα. Ας ξεκινήσουμε από αυτήν που είναι πρώτη στη λίστα του IMDb, εδώ και χρόνια, με βαθμολογία 9,3, το "Shawshank Redemption".

Shawshank Redemption
Υπόθεση: "Ο Άντι, ένας νεαρός τραπεζίτης, θα βρεθεί κλεισμένος στη φυλακή αφού καταδικαστεί άδικα σε ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Ο φαινομενικά ήπιος χαρακτήρας του και οι εξωτερικά αδιάφορες αντιδράσεις του τον φέρνουν αντιμέτωπο με τους περισσότερους συγκρατούμενούς του, εκτός από τον ισοβίτη Ρεντ, που είναι ο μόνος που τον πλησιάζει.

Σταδιακά οι δύο τους ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας και της ελπίδας σε ένα οδοιπορικό 20 ετών, ώσπου η μοίρα οδηγεί και τους δυό στη λύτρωση".

Του Φράνκ Ντάραμποντ, με τους Τιμ Ρόμπινς και Μόργκαν Φρίμαν.

 

The Green Mile
Υπόθεση: "Τη δεκαετία του ’30, οι δεσμοφύλακες της πτέρυγας μελλοθανάτων ενός σωφρονιστικού ιδρύματος θα βρεθούν σε πραγματικό ηθικό δίλημμα καθώς θα διαπιστώσουν ότι το επόμενο «θύμα» τους, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία δύο κοριτσιών, είναι ένα καλοκάγαθο άτομο, που διαθέτει το χάρισμα να θεραπεύει με τα χέρια του".

Του Φρανκ Ντάραμποντ, με τους Τομ Χανκς, Ντέιβιντ Μορς, Μπόνι Χαντ, Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν, Τζέιμς Κρόμγουελ και Χάρι Ντιν Στάντον.

 

Stand by Me
Υπόθεση: "Στάσου στο πλάι μου υποστηρίζουν τέσσερα αγόρια γύρω στα 13 που ξεκινούν μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες της ζωής τους. Αποφασίζουν να το σκάσουν από τα σπίτια τους για να βρουν το πτώμα ενός αγοριού που άκουσαν τυχαία ότι κείτεται νεκρό δίπλα στις γραμμές του τραίνου.

Στο ταξίδι τους αυτό προσπαθούν να επουλώσουν τις προσωπικές τους πληγές, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν μία συμμορία από μεγαλύτερα αγόρια που διεκδικούν κι αυτά με τη σειρά τους τη δόξα της ανακάλυψης του νεκρού αγοριού".

Του Ρόμπ Ράινερ 

 

Carrie
Yπόθεση: "Η Κάρι Γουάιτ είναι μια δειλή έφηβη και υποχείρια της θρησκευόμενης μάνας της, που οι συμμαθητές της την κοροϊδεύουν σε κάθε ευκαιρία. Μια χοντρή φάρσα θα την κάνει να ξεσπάσει με δυνάμεις πέρα από τις φυσιολογικές".

Του Μπράιαν Ντε Πάλμα

 

The Mist
Υπόθεση: "Ύστερα από μια σφοδρή καταιγίδα, ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντρέιτον και οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης θα έρθουν αντιμέτωποι με μια άγρια ομάδα πλασμάτων. Τριγυρνούν μέσα σε έναν πυκνό πέπλο ομίχλης και επιτίθενται για να βρουν τροφή.

Οι φήμες που κυκλοφορούν σχετίζουν την εμφάνιση των πλασμάτων με ένα πείραμα που διεξάγεται σε μια γειτονική στρατιωτική βάση. Έχοντας βρει καταφύγιο σε ένα τοπικό σούπερ-μάρκετ, ο Ντρέιτον και οι υπόλοιποι κάτοικοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό που δεν μπορούν ούτε καν να δουν".

Του Φρανκ Ντάραμποντ, με τους Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Τόμας Τζέιν, Λόρι Χόλντεν και Ουίλιαμ Σάντλερ.

 

Christine
Υπόθεση: "Η απόλυτη ηρωίδα είναι το αυτοκίνητο με το ίδιο όνομα. Αυτή η στοιχειωμένη Plymouth του 1958 γοητεύει μέχρι παράνοιας έναν έφηβο ο οποίος την αγοράζει και στη συνέχεια το δαιμονικό όχημα στρέφεται εναντίον όσων μπαίνουν ανάμεσά τους ή είναι εχθρικά διακείμενοι προς αυτούς".
 
Του Τζον Κάρπεντερ

 

Dolores Claiborne
Υπόθεση: "Η Σελένα είναι μια δημιοσιογράφος που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Μια μέρα θα ειδοποιηθεί ότι η μητέρα της, η Ντολόρες, που ζει σε ένα απομονωμένο χωριό, αποπειράθηκε να δολοφονήσει την ηλικιωμένη εργοδότριά της. Η Σελένα θα επιστρέψει στη γενέτειρά της όπου θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη μητέρα της αλλά και τα φαντάσματα του παρελθόντος που ακόμα την στοιχειώνουν".

Του Τέιλορ Χάκφορντ, με την Κάθι Μπέιτς.

 

The Shining
Υπόθεση: "Ο Τζακ Τόρανς, συγγραφέας, χρειάζεται έμπνευση για το νέο του βιβλίο και ελπίζει πως, εάν γίνει ο νέος επιτηρητής ενός παλιού ξενοδοχείου στο Κολοράντο, θα αποκτήσει έμπνευση για τη συγγραφή ενός καλού μυθιστορήματος τρόμου. Στην καινούρια του δουλειά τον ακολουθούν η σύζυγός του Γουέντι και ο γιος του, Ντάνι, οι οποίοι γνωρίζονται με τον σεφ του ξενοδοχείου, Ντικ Χάλοραν προτού εκείνος αναχωρήσει.

Ο Ντικ αντιλαμβάνεται τις τηλεπαθητικές ικανότητες του Ντάνι και, διαθέτοντας κι εκείνος τις ίδιες δυνάμεις, τον καθησυχάζει λέγοντάς του πως, αν κάτι συμβεί, να τον ειδοποιήσει τηλεπαθητικά. Ωστόσο, το ξενοδοχείο φαίνεται πως είναι στοιχειωμένο από τα φαντάσματα των προηγούμενων επιτηρητών και τρομακτικές εικόνες παραβιάζουν το μυαλό του Ντάνι. Εν τω μεταξύ, ο Τζακ, που βρίσκεται στα πρόθυρα της τρέλας, επικοινωνεί με τα διαβολικά πνεύματα του ξενοδοχείου που θα τον συμβουλέψουν να δολοφονήσει την οικογένειά του".

Του Στάνλει Κιούμπρικ, με τον Τζακ Νίκολσον

Δες εδώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες από τη ζωή ενός άλλου σπουδαίου συγγραφέα, του J.R. Tolkien.