Υπάρχουν ταινίες που σε κάνουν να γελάς. Υπάρχουν ταινίες βαριές, ταινίες που σε συγκινούν, ταινίες ιστορικές, ρομαντικές, ταινίες που αγγίζουν θέματα ταμπού. Υπάρχουν ταινίες που τις βλέπεις τρώγοντας ποπ κορν στο σινεμά με την παρέα σου. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες ταινίες. Αυτές που βλέποντας τις, σκέφτεσαι, αναθεωρείς, προβληματίζεσαι, μαθαίνεις. Ότι εσύ κι εγώ, staight ή gay, αισθανόμαστε, ερωτευόμαστε, αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο.
Το σινεμά προσέγγισε το θέμα του gay έρωτα και σε κάποιες περιπτώσεις παρήγαγε κινηματογραφικά διαμάντια. Γιατί ανθρώπινα είδες πώς ο έρωτας ή αγάπη δεν έχουν φύλο. Έχουν πρόσωπο.
La vie d'Adèle (2013)
Για πολλούς, η καλύτερη ταινία του 2013, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα, που λόγω των ερωτικών σκηνών της, έκανε κόσμο και κοσμάκη να τρέχει στους κινηματογράφους για να τη δει. Παρά τη λογική της κλειδαρότρυπας των περισσότερων θεατών της, επί οθόνης εκτιλύσσεται μια βαθιά ρεαλιστική, ερωτική ιστορία μεταξυ δύο έφηβων κοριτσιών που ερωτεύονται. Σοκαριστική και ταυτόχρονα συναρπαστική για την αμεσότητα της, μπορεί να πατήσεις πολλές φορές το pause αλλά στο τέλος θα καταλάβεις ότι αυτό που σε εξέπληξε κυρίως ήταν ότι πρόκειται τελικά για μια ιστορία της διπλανής πόρτας.
Cruising (1980)
O ελληνικός τίτλος ήταν όσο πιασάρικος χρειαζόταν. Το "Ψωνιστήρι" υπήρξε μια ταινία που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων (μέχρι και μια δολοφονία λίγες μόλις ημέρες μετά την προβολή της) τόσο από την gay όσο και από τη straight κοινότητα. Οι gay θεώρησαν -δικαιολογημένα- ότι παρουσιάζει την ομοφυλοφιλία ως κάτι τερατώδες, οι δε straight, είδαν για πρώτη φορά τι γίνεται στα underground gay στέκια της Νέας Υόρκης. Και δεν το άντεξαν. Η ταινία ήταν μια εισπρακτική αποτυχία, η ερμηνεία του Al Pacino δυνατή, η σκηνοθετική προσέγγιση του William Friedkin αμφιλεγόμενη, αλλά σε κάθε περίπτωση, το Cruising σήκωσε κόσμο από τον καναπέ του.
Μilk (2008)
Όταν ο Gus Van Sant αποφάσισε να γυρίσει τη ζωή του πρώτου gay εκλεγμένου ακτιβιστή Harvey Milk, πρέπει σίγουρα να είχε στο μυαλό του για το ρόλο, τον Sean Penn. Ένα φίλμ για να μάθεις την ιστορία ενός πραγματικά γενναίου ανθρώπου, μέσα από την ασύλληπτα συγκλονιστική ερμηνεία ενός από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς . Η περίπτωση όπου το ταλέντο στην υποκριτική ξεπερνάει την ίδια την ιστορία.
Μerry Christmas Mr Lawrence (1983)
1942, Ιάβα. Ο David Bowie υποδύεται το λοχαγό που πιάνεται αιχμάλωτος των Ιαπώνων και γίνεται ο λόγος της εσωτερικής σύγκρουσης του αντιπάλου του Captain Yonoi (Ryuichi Sakamoto). Μια ταινία που ακροβατεί μεταξύ βίας και έρωτα (ανεκπλήρωτου), σε ένα εμπόλεμο σκηνικό, με εξαιρετικούς διαλόγους και ερμηνείες με ένα soundtrack συγκλονιστικό (δια χειρός Ryuichi Sakamoto), μια ταινία για να διερωτηθείς τελικά, πόση δύναμη χρειάζεται για να σκοτώσεις αυτό που απαγορευμένα αγαπάς;
Bent (1997)
Η «θηλυκή πλευρά» του Mick Jagger ανοίγει την ταινία του Sean Mathias, όπου μέσα σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης παρακολουθείς τελικά μια από τις πιο ερωτικές σκηνές που έχεις δει ποτέ στην οθόνη σου. Clive Owen και Lothaire Bluteau στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο και φθάνουν σε οργασμό, χωρίς την παραμικρή οπτική ή σωματική επαφή. Γιατί ο έρωτας δεν γνωρίζει από εγκλεισμό και βία. Γιατί ο έρωτας τελικά (ακόμα και πλατωνικός) ελευθερώνει.
Άγγελος (1982)
Η πρώτη ελληνική ταινία με θέμα την ομοφυλοφιλία, πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να πραγματοποιηθεί αλλά στο τέλος το κοινό (ίσως γιατί ήταν ένα θέμα πρόκληση και η αληθινή ιστορία του Χρήστου Ρούσσου) έστησε ουρές στους κινηματογράφους για να τη δει. Θεωρήθηκε εισπρακτική επιτυχία, έφτασε μέχρι τις Κάννες αλλά κοινό και κριτικoί δεν την εκτίμησαν ιδιαιτέρως.
Querelle (1982)
Όταν η βία και ο ερωτισμός συναντούν τη διαφθορά και το σκοτάδι, στο λιμάνι της Βρέστης. Μια ταινία τολμηρή που πραγματεύεται τον αναπάντεχο έρωτα του Querelle με τον Gil, με φόντο δυο εγκλήματα. Η τελευταία ταινία του Fassbinder είναι από αυτές που ή τις αγαπάς με πάθος ή τις μισείς παράφορα.
Gazon maudit (1995)
Πριν από 20 χρόνια η Josiane Balasko αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία με χιούμορ, προσεγγίζοντας τον έρωτα μεταξύ δύο γυναικών, της παντρεμένης και πολυ-απατημένης από το σύζυγό της Loli, με την Marijo. Αστεία, sexy, ερωτική και θεατράλε γαλλική ιστορία!
Βrokeback Mountain (2005)
Δύο μάτσο πρωταγωνιστές, 3 βραβεία Όσκαρ, 8 υποψηφιότητες κι ένα δυνατό κι απαγορευμένο love story μεταξύ δύο καουμπόηδων, έκανε την ταινία του Ang Lee μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες στο είδος της και τους εκατομμύρια θεατές της να κλαίνε με τον 20ετή έρωτά τους που δεν τον έζησαν ποτέ ελεύθεροι.
Διάβασε περισσότερα στο Down Town που κυκλοφορεί.
Δες εδώ εφευρέσεις εμπνευσμένες από τον κινηματογράφο.