H εκδίκηση του Rocky Balboa 40 χρόνια μετά!

Αυτή είναι η ιστορία του Sylvester Stallone...
H εκδίκηση του Rocky Balboa 40 χρόνια μετά!



Ο άνθρωπος που κάποτε πούλησε τον σκύλο του για να ζήσει σήμερα τα έχει σχεδόν όλα. Αυτή είναι η ιστορία του Sylvester Stallone. 

Τετάρτη μεσημέρι 13ης Ιανουαρίου, έφτασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία όλου του κόσμου οι τελικές λίστες με τις υποψηφιότητες των Oscar και σε χρόνο ρεκόρ γράφτηκαν τα πρώτα κείμενα για τις εκπλήξεις, τους αποκλεισμένους και τα μεγάλα φαβορί των οσκαρικών κατηγοριών. Περισσότερο απ’ όλα όμως μία ήταν η υποψηφιότητα που σχολιάστηκε και θα σχολιαστεί για πολύ ακόμα: ο Sylvester Stallone υποψήφιος για Oscar 40 χρόνια μετά την πρώτη (και μοναδική) χρονιά υποψηφιότητάς του και μάλιστα για τον ίδιο ρόλο; Όλοι έχουν δικαίωμα στο αμερικανικό όνειρο. Και ο Rocky δικαιούται να ονειρεύεται ακόμα. 

Η άνοιξη του 1975 βύθισε το Οχάιο στην παγωνιά και στο χιόνι. Το βράδυ της 24ης Μαρτίου δεν κυκλοφορούσε πολύς κόσμος στον δρόμο, με εξαίρεση την περιοχή γύρω από το στάδιο Richfield Coliseum. Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι είχαν μαζευτεί γύρω από ένα ρινγκ για να δουν τη μάχη του θρυλικού Muhammad Ali με τον άγνωστο σχεδόν Chuck Wepner. Εκείνη τη νύχτα ένας άλλος άντρας, ο Sylvester Stallone, δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Είχε δει τον αγώνα και είχε τρελαθεί.

Για τρεις ολόκληρες μέρες δεν βγήκε από το σπίτι του. Σε είκοσι συνεχόμενες ώρες είχε ολοκληρώσει το σενάριο της πρώτης του ταινίας. Ήρωας ήταν ο πυγμάχος Rocky Balboa. Ήξερε πως είχε γράψει την ιστορία του με πάθος, εκείνο που δεν γνώριζε ήταν ότι αυτός ο ήρωας θα τον έβγαζε από τη μιζέρια του. Άγνωστο γιατί, ο Stallone αρνήθηκε ότι έμπνευση για τον ρόλο αποτέλεσε ο Wepner. Κάποιοι λένε πως πίσω από την ιστορία κρύβεται ο σπουδαίος μποξέρ Rocky Graziano. Ο Wepner κατέθεσε μήνυση εναντίον του Stallone, αλλά δίκη δεν έγινε αφού υπήρξε εξωδικαστικός συμβιβασμός.

O 29χρονος Νεοϋορκέζος με τα θλιμμένα μάτια και την πολύ ζόρικη ιστορία ζωής πήρε το σενάριό του και άρχισε να χτυπάει πόρτες για να το κάνει ταινία προτείνοντας μάλιστα τον εαυτό του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι Irwin Winkler και Robert Chartoff έδειξαν ενδιαφέρον και πρόσφεραν στον Stallone 350.000 δολάρια για τα δικαιώματα προκειμένου να δώσουν τον ρόλο σε πρωτοκλασάτο όνομα του Hollywood, πιθανότατα στον Robert Redford ή τον Burt Reynolds. Ο Stallone αρνήθηκε και τελικά, αφού πρώτα μείωσαν το μπάτζετ της ταινίας εντυπωσιακά, κατάφερε τη συμφωνία που ήθελε. Κανένας δεν πίστευε πλέον ότι με αυτόν τον ηθοποιό η ταινία θα έκανε επιτυχία. Οι μικροί ρόλοι και το πέρασμα από φτηνές παραγωγές soft πορνό δεν ήταν και οι καλύτερες συστάσεις.

Ο Stallone παραδέχτηκε πως το 1970 είχε δεχτεί έναν ρόλο στη soft core πορνοπαραγωγή The Party at Kitty and Stud's, προκειμένου να πληρωθεί με 200 δολάρια για δύο ημερών γυρίσματα. «Ή θα έπαιζα σε αυτή την ταινία ή θα έφτανα να ληστέψω κάποιον. Είχα φτάσει στα όριά μου» θα παραδεχτεί ο ίδιος περιγράφοντας πώς ζούσε τότε άστεγος στους δρόμους και για τρεις ολόκληρες εβδομάδες κοιμόταν στον τερματικό σταθμό του τρένου στη Νέα Υόρκη. Αυτά θυμόταν και έσφιγγε τη γροθιά του διεκδικώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δική του ταινία. Ούτε ο ίδιος όμως περίμενε όσα θα ακολουθούσαν. 

Το Rocky έσπασε ταμεία, ήταν υποψήφιο για 9 Oscar, συμπεριλαμβανομένου του Α’ Αντρικού Ρόλου και Καλύτερου Σεναρίου για τον Stallone. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος είχε διπλή υποψηφιότητα σε αυτές τις κατηγορίες, μετά τον Charlie Chaplin και τον Orson Welles. Η ταινία, η οποία κόστισε λιγότερο από 1.000.000 δολάρια και έφερε στα ταμεία πάνω από 225.000.000 δολάρια, απέσπασε τρία Oscar τελικά (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Μοντάζ). «Κέρδισε» επίσης την υστερία του κόσμου που ανάγκασε τους παραγωγούς να γυρίσουν πέντε ακόμη ταινίες τα επόμενα 10 χρόνια. Το αστέρι του Stallone −γιου ενός κομμωτή, Ιταλού μετανάστη από τη Gioia del Colle και μιας Γαλλιδο-ουκρανής αστρολόγου− είχε πλέον λάμψει. 

Παρόλα αυτά και παρά τις επιτυχίες που ακολούθησαν, για τον πολύ κόσμο ο Stallone ήταν περισσότερο ένας ηθοποιός με μεγάλα μπράτσα και λίγα λόγια και λιγότερο αυτό που λέμε «οσκαρικός πρωταγωνιστής». Η αλήθεια είναι ότι ο Stallone έχει μια περίεργη προφορά, για την οποία όμως δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Επιπλοκές στη γέννα ανάγκασαν τους γιατρούς να χρησιμοποιήσουν δύο λαβίδες για τον τοκετό και από λάθος να προκαλέσουν ζημιά σε κάποια νεύρα του μωρού, με αποτέλεσμα την παράλυση κάποιων σημείων του προσώπου. Η αριστερή κάτω πλευρά του προσώπου του Stallone έχει παραλύσει, συμπεριλαμβανομένου ενός μέρους των χειλιών και του σαγονιού του, αλλοιώνοντας τον τρόπο ομιλίας του! 

Σαράντα πέντε ταινίες και 40 χρόνια μετά την πρώτη ταινία του σίκουελ, ο Rocky Balboa μπαίνει ξανά στη ζωή μας, λίγο γερασμένος αλλά το ίδιο πεισματάρης και ονειροπόλος, για να διεκδικήσει την αναγνώριση που του αξίζει. Σε αυτή την έβδομη ταινία της σειράς, ο Rocky αναλαμβάνει να προπονήσει τον Άδωνι −γιο του πρώην αντιπάλου του στα ρινγκ και αδερφικού του φίλου Apollo Creed− παρότι ο ίδιος δίνει ανελέητο αγώνα με έναν αντίπαλο πιο θανάσιμο από οποιονδήποτε αντιμετώπισε ποτέ στο ρινγκ. Respect!  

Η ερμηνεία του ώριμου Stallone είναι τόσο συγκινητική που κανένας δεν παραξενεύτηκε όταν τον φώναξαν στη σκηνή προκειμένου να παραλάβει τη Χρυσή Σφαίρα. Κανένας εκτός ίσως από τον ίδιο. Η λάμψη στα μάτια του και ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε στη βράβευση μάς έκαναν να δούμε έναν τρυφερό οικογενειάρχη πίσω από τον μυώδη σκληρό πρωταγωνιστή και να τον χειροκροτήσουμε με την καρδιά μας. Λίγες μέρες αργότερα παρέλαβε το βραβείο δεύτερου αντρικού ρόλου για τα Critics Choice Awards! Σήμερα, ο Stallone κοιμάται και αναπνέει με την ελπίδα να γίνει το μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα. Είναι υποψήφιος για Oscar Β’ Αντρικού Ρόλου και ένα από τα μεγάλα φαβορί της κατηγορίας! Στις 28 Φεβρουαρίου είναι πιθανόν να κλείσει θριαμβευτικά ένας κύκλος ζωής για τον Rocky Balboa με ένα χρυσό αγαλματίδιο και την αφρόκρεμα του Hollywood όρθια να τον χειροκροτεί. 

Έως τότε o Sylvester Stallone είναι εδώ για να μας θυμίζει πόσο σημαντική μπορεί να είναι μια στιγμή πυγμής για το υπόλοιπο της ζωής μας (συνέντευξη στο deadline.com): «Θυμάμαι εκείνες τις μέρες που οι παραγωγοί επέμεναν να δώσουν τον ρόλο του Rocky στον Ryan O’Neal ή τον Burt Reynolds ή τον Nick Nolte. Είχαν δίκιο οι άνθρωποι, αλλά εγώ έγραψα αυτό τον ρόλο για μένα. Μου πρόσφεραν 350.000 δολάρια για να δώσω τα δικαιώματα κι εγώ ήμουν τότε πραγματικά φτωχός. Δεν είχα τίποτε άλλο, παρά μόνο 40 δολάρια. Είχα αναγκαστεί να πουλήσω τον σκύλο μου γιατί δεν είχα χρήματα να τον ταΐσω. Τον έδωσα για 50 δολάρια. Όταν τελικά συμφώνησαν να μου δώσουν τον ρόλο, έτρεξα να τον πάρω πίσω. Ο τύπος που τον είχε μου ζητούσε 1.500 δολάρια. Τρελάθηκα. Ο σκύλος μου είναι ο Butkus που βλέπετε στον Rocky. Σκέφτηκα πως το καημένο σκυλάκι με τόσα που είχε υποφέρει μαζί μου στη Νέα Υόρκη τα τελευταία πέντε χρόνια, άξιζε τουλάχιστον έναν ρόλο στην ταινία! Περνούσα τόσα πολλά τότε που δεν κατάλαβα καν την επιτυχία. Δεν το έζησα όλο αυτό όπως έπρεπε. Σήμερα, στα 69 μου χρόνια, βλέπω πόσο σχεδόν αδύνατη ήταν εκείνη η επιτυχία. Εύχομαι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω και να το απολαύσω»… 

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ
Ο Stallone ντύθηκε γαμπρός τρεις φορές. Ήταν 28 ετών, στις 28 Δεκεμβρίου 1974, όταν παντρεύτηκε τη Sasha Czack. Απέκτησαν δύο γιους, τον Sage Moonblood, ο οποίος πέθανε από καρδιακή νόσο το 2012 (λίγες βδομάδες μετά τον θάνατο της αδερφής του Stallone Toni Ann Filiti από καρκίνο του πνεύμονα στα 48 της χρόνια) και τον Seargeoh, ο οποίος διαγνώστηκε με αυτισμό σε πολύ νεαρή ηλικία. Το ζευγάρι χώρισε στις 14 Φεβρουαρίου 1985 και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ο Stallone παντρεύτηκε το γνωστό μοντέλο Brigitte Nielsen με την οποία χώρισε επεισοδιακά δύο χρόνια αργότερα. Τον Μάιο του 1997 ο Stallone παντρεύτηκε την Jennifer Flavin με την οποία απέκτησαν τρία κοριτσάκια, τις Sophia, Sistene και Scarlet. Από το 2010 άρχισε να κάνει τατουάζ στους ώμους, το στήθος και την πλάτη του προκειμένου να καλύψει τις ουλές από τους τραυματισμούς που υπέστη στα γυρίσματα των ταινιών δράσης. Το πρώτο τατουάζ που χτύπησε είναι το πρόσωπο της Flavin και τρία τριαντάφυλλα (όσα και οι κόρες του)… 

Sylvester Stallone, όμορφες οι κόρες σου αλλά... δες ΕΔΩ