Όταν οι χώρες φρικάρουν με τις ταινίες του Hollywood

Μία μικρή αναδρομή με αφορμή την απόσυρση της ταινίας «Τhe Interview».
Όταν οι χώρες φρικάρουν με τις ταινίες του Hollywood



Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει τις εξελίξεις για την απόσυρση της ταινίας «Τhe Interview» μετά τις απειλές από τους hackers της Sony για μια «νέα 11η Σεπτεμβρίου». Ο κόσμος βέβαια βουίζει ότι πίσω από τους αυτοαποκαλούμενους Guardians of Peace βρίσκεται η Βόρεια Κορέα.

Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο James Franco και ο Seth Rogen υποδύονται έναν τηλεοπτικό παρουσιαστή και τον παραγωγό του, που δουλεύουν για την CIA με σκοπό να δολοφονήσουν τον  Kim Jong Un, τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Όλο αυτό όμως που συμβαίνει δεν είναι κάτι καινούργιο. Πολλές είναι οι ταινίες που στο παρελθόν αναστάτωσαν τις εκάστοτε κυβερνήσεις κάτι που θυμηθήκαμε διαβάζοντας το άρθρο του dailybeast.

Ορίστε μία μικρή αναδρομή:

Οι κομμουνιστικές χώρες δεν ενέκριναν την ταινία «The Deer Hunter» (Ο Ελαφοκυνηγός)

Ίσως πρόκειται για το σοβαρότερο διεθνές επεισόδιο που προκλήθηκε ποτέ από μία Αμερικανική ταινία. Ο λόγος για τον Ελαφοκυνηγό που το 1979 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά η προβολή του διεκόπη. Η ταινία περιλαμβάνει μία διάσημη σκηνή στην οποία οι Αμερικανοί στρατιώτες αναγκάζονται να παίξουν το παιχνίδι της Ρωσικής Ρουλέτας από τους σαδιστές Βιετναμέζους απαγωγείς. Η σκηνή θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη μιας και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι στο Βόρειο Βιετνάμ ή στο Βιετκόγκ χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο της Ρώσικης ρουλέτας σαν μέθοδο βασανισμού ή διασκέδασης. Η Σοβιετική Ένωση, λοιπόν, που υποστήριζε το Βόρειο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του πολέμου, φρίκαρε.

Ήταν 1979, μία δεκαετία πριν την πτώση του τοίχους του Βερολίνου. Ένα Σοβιετικό πρακτορείο ειδήσεων περιέγραψε τον Ελαφοκυνηγό ως ρατσιστική ταινία και ανακοίνωσε ότι «παρουσιάζει μεροληπτικά τον αγώνα του βιετναμέζικου λαού που έχει κερδίσει το σεβασμό και την υποστήριξη όλου του κόσμου».

Η σοβιετική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στο Φεστιβάλ αντέδρασε στην απεικόνιση των Βιετναμέζων μαχητών ως βαρβάρων και διέκοψε την προβολή για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον ηρωικό λαό του Βιετνάμ. Μεταξύ των κομμουνιστικών κρατών που απέσυραν την ταινία είναι η Ανατολική Γερμανία, η Κούβα, η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία.

Όταν ο Ψυχρός Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του, στη Ρωσία άρχισαν να το αποδέχονται. Το 1987, ο Ελαφοκυνηγός παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Μόσχας ως σημαντίκη απεικόνιση της φρίκης του πολέμου.  

Οι μουσουλμανικές χώρες θεωρούσαν τη «Λίστα του Σίντλερ» ως χυδαία προπαγάνδα

Η ταινία του Steven Spielberg για το Ολοκαύτωμα κυκλοφόρησε το 1993, όμως πολλές κυβερνήσεις τη θεώρησαν σιωνιστική προπαγάνδα με αποτέλεσμα να απαγορευτεί σε μουσουλμανικές και αραβικές χώρες.

«Είναι απλά ντροπή» δήλωσε ο Spielberg εκείνη την περίοδο. «Με σοκάρει, επειδή πίστευα ότι οι ισλαμικές χώρες θα μπορούσαν να δουν αυτή την ταινία σαν ένα μέσο για τα δικά τους θέματα και γι' αυτό που συμβαίνει στη Βοσνία. Η ταινία δεν μιλάει μόνο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων αλλά για κάθε Ολοκαύτωμα, με κάθε έννοια» είπε χαρακτηριστικά. (Αναφερόταν στην γενοκτονία των μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας).  

Οι αρχές του Λιβάνου κατάσχεσαν τα προωθητικά υλικά της ταινίας και απαγόρεψαν την εισαγωγή της. Απαγορεύτηκε επίσης στην Ιορδανία, τη Μαλαισία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία. Οι αρχές της Μαλαισίας την χαρακτήρισαν «προπαγάνδα που αποσκοπεί στη συμπόνοια» η οποία παρουσιάζει τους Εβραίους ως έξυπνους και καλόκαρδους και τους Γερμανούς ως βάρβαρους.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ιράν δεν είναι φαν της ταινίας «300»

Σκληρές δηλώσεις έγιναν για την ταινία «300» του Zack Snyder στο Ιράν.  Το στόρι είναι γνωστό και δείχνει τη μάχη μεταξύ των 300 Σπαρτιατών και του Περσικού στρατού.

Στην Τεχεράνη τη μίσησαν και τη χαρακτήρισαν ως ένα άλλο παράδειγμα της δυτικής επιθετικότητας. «Το Χόλυγουντ άνοιξε μέτωπο εναντίον του Ιράν», δήλωσε ένας παρουσιαστής ειδήσεων. Ο Πρόεδρος της χώρας Mahmoud Ahmadinejad είπε δημόσια ότι η ταινία κάνει πολιτιστικό και ψυχολογικό πόλεμο.

Η Σλοβακία μίσησε την ταινία τρόμου του Eli Roth, «Hostel»

Η ταινία Hostel, την οποία σκηνοθέτησε ο αιμοδιψής Eli Roth ,διηγείται την ιστορία μερικών νέων Αμερικανών νεαρών που αποφάσισαν να πάνε σε έναν νεανικό ξενώνα μιας μικρής σλοβάκικης πόλης, αφού άκουσαν ότι εκεί θα ικανοποιήσουν τα πιο τρελά ερωτικά τους όνειρα. Εκεί, το όνειρό τους μετατρέπεται σε ένα σαδιστικό φονικό εφιάλτη.

Ένα στόρι που όπως φαίνεται δεν εκτίμησαν κάποια από τα μέλη του κοινοβουλίου της Σλοβακίας. «Νομίζω ότι όλοι οι Σλοβάκοι πρέπει να νιώθουν προσβεβλημένοι. Η ταινία θα καταστρέψει την καλή φήμη της Σλοβακίας» είπε ο Tomas Galbavy εκπροσωπώντας την κοινοβουλευτική επιτροπή πολιτισμού, ενώ η Linda Heldichova από το Υπουργείο Πολιτισμού είπε το εξής: «Δηλώνουμε ομόφωνα ότι αυτή η ταινία αποτελεί δυσφήμιση για τη χώρα μας».

Ο Roth βέβαια απαντώντας στην κριτική δήλωσε ότι «οι Αμερικάνοι δεν ξέρουν καν για την ύπαρξη αυτής της χώρας».

To Καζακστάν κατήγγειλε (και μετά αγάπησε) την ταινία «Borat»

Η ταινία «Borat» που κυκλοφόρησε το 2006 με πρωταγωνιστή τον Sacha Baron Cohen σκιαγραφούσε με σατιρικό τρόπο τους πολίτες του Καζακστάν σαν οπισθοδρομικούς, σεξιστές και ως αντισημίτες. «Παρόλο που το Καζακστάν είναι μια υπέροχη χώρα έχει κάποια προβλήματα: οικονομικά, κοινωνικά και τους Εβραίους» λέει ο «Borat» στην αρχή της ταινίας.

Πριν ακόμη κυκλοφορήσει η ταινία, η κυβέρνηση του Καζακστάν ξεκίνησε μία καμπάνια μέσω των media προκειμένου να διορθώσει τη ζημιά που ενδεχομένως ο χαρακτήρας του «Borat» θα έκανε στη φήμη της χώρας. Ένα χρόνο πριν από την πρεμιέρα του «Borat», το Υπουργείο Εξωτερικών του Καζακστάν απείλησε ότι θα μηνύσει τον Baron Cohen για τον χαρακτήρα που έφτιαξε. «Δεν αποκλείουμε ότι ο κ. Cohen εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα που έχουν σκοπό να παρουσιάσουν το Καζακστάν και τους πολίτες τους με υποτιμητικό τρόπο» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Yerzhan Ashykbayev στους δημοσιογράφους. «Διατηρούμε το δικαίωμα να ακολουθήσουμε τη νομική οδό για να προλάβουμε φάρσες τέτοιου είδους».

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να αλλάξει γνώμη το Υπουργείο Εξωτερικών για την ταινία «Borat». Το 2012, το Καζακστάν ευχαρίστησε τον Baron Cohen για την ταινία καθώς απ' ότι φαίνεται μετά την προβολή της ο τουρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη.