Έχει σπάσει τα ταμεία η ταινία που παίζει αυτή την περίοδο στους ελληνικούς κινηματογράφους για τη ζωή του πατέρα της πληροφορικής, Alan Turing. Οι κριτικές για «Το παιχνίδι της μίμησης» είναι αποθεωτικές από κριτικούς και κοινό ενώ όλοι μιλούν για τον Benedict Cumberbatch, τον Βρετανό ηθοποιό που υποδύεται τον σπουδαίο επιστήμονα. Η ταινία διηγείται την ιστορία του ιδιοφυή μαθηματικού ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθοδηγεί μια ομάδα επιστημόνων για να σπάσει τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma, καθορίζοντας την έκβαση του πολέμου και σώζοντας εκατομμύρια ζωές. Παράλληλα, μιλάει για την προσωπική του ζωή και τη σεξουαλική του ταυτότητα, μία εποχή που καταδικαζόσουν αν ήσουν ομοφυλόφιλος. Εμείς την είδαμε, μας άρεσε και μας φάνηκε συναρπαστικό να αναζητήσουμε και να μοιραστούμε τα ιστορικά ψέματα που ακούσαμε με βάση την πραγματική ιστορία.
Η αλήθεια είναι πως ο Alan Turing:
Δεν ήταν προδότης
Στην ταινία βλέπουμε τον Turing να συγκαλύπτει τον κατάσκοπο John Cairncross, όταν εκείνος τον απείλησε ότι θα αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του. Στην πραγματικότητα, ο Turing και ο Cairncross δούλευαν σε ξεχωριστά projects και δεν είχαν συναντηθεί ποτέ. Επίσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Turing ήξερε τον Stewart Menzies και ότι του μετέφερε πληροφορίες για τον Cairncross .
Ποτέ δεν ήταν ύποπτος για κατασκοπεία
Ο Turing ποτέ δεν ήταν ύποπτος για κατασκοπεία παρά το γεγονός ότι στην ταινία τον βλέπουμε να κατηγορείται ότι είναι Σοβιετικός κατάσκοπος. Επιπλέον, ποτέ δεν έγινε ούτε σαν εικασία κατά τη διάρκεια της έρευνας που διεξήχθη για τη ληστεία του σπιτιού του. Αντίθετα, η αστυνομία ανακάλυψε στοιχεία για την ομοφυλοφιλία του και γι’ αυτό τον κυνήγησε. Ο Turing, βέβαια, ποτέ δεν προσπάθησε να κρύψει τη σεξουαλικότητά του.
Δεν εφηύρε τη μηχανή μόνος του και δεν την αποκαλούσε Christopher
Στον κινηματογράφο, βλέπουμε τον Turing βαθειά επηρεασμένο από το θάνατο του παιδικού του έρωτα, Christopher Morcom. Αυτό είναι ακριβές αλλά δεν σημαίνει ότι δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή και τον αποκαλούσε Christopher επειδή ήθελε να καλύψει αυτό το κενό της ζωής του. Η μηχανή που έσπασε τον κωδικό του Enigma ονομάστηκε «The Bombe» και ο Turing την έχτισε επειδή βασίστηκε σε μία άλλη μηχανή που έφτιαξαν Πολωνοί που ήταν ειδικοί στην κρυπτολογία. Όμως δεν ήταν μόνος του. Τη δημιούργησε μαζί με τον φίλο του μαθηματικό Gordon Welchman, ένας χαρακτήρας που δεν υπάρχει στην ταινία.
Δεν ήταν το outsider
Ο Turing δεν ήταν κοινωνικά ανίκανος, όπως βλέπουμε στην ταινία και ήξερε πώς κάποιος μπορεί να κάνει ένα αστείο παρά το γεγονός ότι η ταινία μας υπενθυμίζει το αντίθετο. Ο αληθινός Turing ήταν απίστευτα εκκεντρικός και προτιμούσε να δουλεύει μόνος του αλλά με τους φίλους του ήταν αστείος, στοργικός, γοητευτικός και δημοφιλής.
Δεν τσακωνόταν με τον διοικητή
Το Παιχνίδι της Μίμησης μας δείχνει τον Turing να βρίσκεται συνεχώς υπό τον φόβο της απόλυσης και να τσακώνεται συνεχώς με τον διοικητή του Alastair Denniston. Όμως στην πραγματικότητα και ο διοικητής του ήταν κρυπταναλυτής και μάλιστα ενθάρρυνε και υποστήριζε το έργο του Turing και των συναδέλφων του.
Δεν έκρυβε τόσο πολύ τη σεξουαλική του ταυτότητα
Παρόλο που εκείνη την εποχή στην Αγγλία ήταν παράνομο να είσαι ομοφυλόφιλος, ο Turing δεν είχε πρόβλημα να δηλώνει ότι είναι γκέι στο στενό του κύκλο, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Μάλιστα, πολύ συχνά φλέρταρε με άλλους άντρες. Για ένα σύντομο διάστημα ήταν αρραβωνιασμένος με την Joan Clarke, στην οποία είχε μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικοτητά του. Ο αρραβώνας τους τελείωσε φιλικά όταν ο Turing αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει και παρέμειναν φίλοι για πάντα.
Ενδεχομένως να μην αυτοκτόνησε
Στο τέλος της ταινίας, αναφέρεται ότι ο Turing αυτοκτόνησε στην ηλικία των 41 αποδίδοντας την αυτοκτονία του στην ορμονοθεραπεία που τον ανάγκασαν να ακολουθήσει. Η ορμονοθεραπεία βέβαια είχε τελειώσει 14 μήνες πριν από το θάνατό του. Αλλά ούτως ή άλλως στην πραγματικότητα δεν είναι ξεκάθαρο ότι έγινε ακριβώς έτσι. Παρόλο που είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο Turing πέθανε δαγκώνοντας ένα δηλητηριασμένο με κυανιούχο κάλιο μήλο, ένας ειδικός ισχυρίζεται ότι το μήλο ποτέ δεν εξετάστηκε και ότι αν ένας τέτοιος θάνατος συνέβαινε σήμερα θα θεωρούνταν τυχαίος. Εκείνη την περίοδο, ο Turing έκανε πειράματα με το κυανιούχο κάλιο και θα μπορούσε να έχει εισπνεύσει τυχαία την ουσία. Επιπλέον, ο ειδικός αναφέρει ότι η έρευνα που έγινε για το θάνατο του Turing ήταν τόσο ελλιπής που υπάρχουν ακόμα εικασίες για δολοφονία.
Δεν ήταν genius στα σταυρόλεξα
Πολύ ωραία ήταν η ιστορία της ταινίας που μας δείχνει ότι ο Turing για να προσλάβει το προσωπικό του τους έβαλε να λύσουν ένα σταυρόλεξο. Παρόλα αυτά, η Clarke δεν δούλεψε στο Bletchley Park επειδή ήταν δυνατή στο σταυρόλεξο. Δούλευε ήδη στο Bletchley και ο Turing δεν είχε σχέση με τη δημιουργία του. Επίσης, ο Turing πολύ πιθανόν να μην ήταν δυνατός λύτης σταυρόλεξων.
Πηγή: http://www.hypable.com/