Oscars 2015: Αυτοί θα είναι οι νικητές

Οι προβλέψεις για τα φετινά βραβεία Oscar
Oscars 2015: Αυτοί θα είναι οι νικητές



Τα φετινά Oscar είναι μάλλον χαμηλών τόνων, αφού απουσιάζουν όλα τα μεγάλα ονόματα και οι ταινίες μεγάλης παραγωγής. Το American Sniper του Clint Eastwood είναι η μοναδική ταινία blockbuster στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας και το μοναδικό όνομα που σου προκαλεί δέος είναι αυτό της Meryl Streep.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ταινίες και οι συντελεστές που θα βραβευθούν δεν θα το αξίζουν. Το αντίθετο. Αυτές οι σχετικά μικρές παραγωγές, είναι πιθανότατα μερικές από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε αυτήν την χρονιά και έχουν ξεκινήσει μια διαδρομή μηνών με πολύ καλές κριτικές από τα φεστιβάλ όλου του κόσμου.

Το ποιος θα νικήσει απ’ όλους αυτούς βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία.

 

Καλύτερη Ταινία

Boyhood

American Sniper

Birdman

The Grand Budapest Hotel

The Imitation Game

Selma

The Theory of Everything

Whiplash

Θα έλεγα ότι είναι η μια από τις δυο κατηγορίες που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, με την έννοια ότι τα Birdman και Boyhood κερδίζουν εναλλάξ στα διάφορα βραβεία την συγκεκριμένη κατηγορία. Το Boyhood κέρδισε στις Χρυσές Σφαίρες και τα πρόσφατα BAFTAs και το Birdman σε όλες τις ενώσεις των συντελεστών. Ηθοποιών, Σκηνοθετών και Παραγωγών. Θεωρητικά και μάλλον στατιστικά το βραβείο θα πάει στο Birdman, αλλα φήμες θέλουν τα μέλη της Ακαδημίας να προτιμούν το Boyhood. Σ’ αυτό θα έβαζα τα λεφτά μου και για έναν ακόμη λόγο. Το πιο πιθανό είναι ότι η αγάπη για τις δυο ταινίες θα σπάσει ανάμεσα σ’αυτήν την κατηγορία και την Καλύτερη Σκηνοθεσία, την οποία μάλλον έχει ο Inarritu.

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Alejandro G. Iñárritu, Birdman

Wes Anderson, The Grand Budapest Hotel

Richard Linklater, Boyhood

Bennett Miller, Foxcatcher

Morten Tyldum, The Imitation Game

Και δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.  Πέρσι ο Alfonso Cuaron πήρε την Σκηνοθεσία και το 12 Χρόνια Σκλάβος την Καλύτερη Ταινία. Επίσης, ο Inarritu κέρδισε την Σκηνοθεσία στην Ένωση Σκηνοθετών, η οποία προβλέπει τον νικητή των Oscars εδώ και χρόνια.

Α’ Ανδρικός Ρόλος

Eddie Redmayne, The Theory of Everything

Steve Carell, Foxcatcher

Bradley Cooper, American Sniper

Benedict Cumberbatch, The Imitation Game

Michael Keaton, Birdman

Το δεύτερο αίνιγμα της βραδιάς θα είναι αυτή η κατηγορία. Αρκετούς μήνες πριν το μεγάλο φαβορί ήταν ο Michael Keaton για το Birdman. Και ύστερα ήρθε ο Eddie Redmayne με την καταπληκτική του ερμηνεία στο Theory of Everything και όχι μόνο πήρε την λάμψη από τον Keaton, αλλά και το SAG , το οποίο προβλέπει την κατηγορία με σταθερή ακρίβεια. Επιπλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι η Ακαδημία λατρεύει να δίνει βραβεία σε ηθοποιούς που υποδύονται κάποιον πραγματικό χαρακτήρα, ο οποίος υπέφερε σε κάποια στιγμή της ζωής του. Οπότε εδώ θα πω Redmayne, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι θα εκπλαγώ αν το πάρει ο Keaton.

Α’ Γυναικείος Ρόλος

Julianne Moore, Still Alice

Marion Cotillard, Two Days One Night

Felicity Jones, The Theory of Everything

Rosamund Pike, Gone Girl

Reese Witherspoon, Wild

Η πιο σίγουρη κατηγορία στα φετινά Oscars. Από τον Σεπτέμβριο όλοι συζητούν για την βράβευση της Julianne Moore και μάλιστα κάποιοι είχαν προβλέψει ότι η μοναδική αντίπαλος της θα ήταν ο ίδιος της ο εαυτός σε περίπτωση που ήταν υποψήφια και για άλλη της ταινία. Έχει κερδίσει ήδη τις Σφαίρες και τα SAG και καμία από τις υπόλοιπες υποψήφιες δεν έχει την δύναμη να της στερήσει το βραβείο. Θα μπορούσε να το είχε κάνει η Reese Witherspoon, αν η Moore δεν είχε χάσει ήδη αρκετές φορές το Oscar και αυτό δεν την έκανε ιδιαίτερα συμπαθή στα μάτια της Ακαδημίας.

 

Β’ Ανδρικός Ρόλος

J.K. Simmons, Whiplash

Robert Duvall, The Judge

Ethan Hawke, Boyhood

Edward Norton, Birdman

Mark Ruffalo, Foxcatcher

Κάποτε ήταν οι Β’ ρόλοι που παρουσίαζαν τρελό ενδιαφέρον, αλλά φέτος είναι και οι δυο κλειδωμένοι. Ο J.K. Simmons εκτός του ότι είναι καταπληκτικός ως σαδιστής δάσκαλος μουσικής, είναι και η απόλυτη ιστορία του τέλειου υποψήφιου για Oscar, που ύστερα από χρόνια καριέρας σε δυνατούς δεύτερους ρόλους και πολλά χρόνια στην τηλεόραση, βρίσκεται στα 60 του νικητής Oscar. Και η Ακαδημία λατρεύει αυτήν την ιστορία.

Β’ Γυναικείος Ρόλος

Patricia Arquette, Boyhood

Laura Dern, Wild

Keira Knightley, The Imitation Game

Emma Stone, Birdman

Meryl Streep, Into the Woods

Αλλά πιο πολύ απ’ όλους τους υποψήφιους η Ακαδημία και ολόκληρο το Hollywood φέτος λατρεύει την Patricia Arquette και της το έχει δείξει με κάθε δυνατό τρόπο. Έχει κερδίσει όλα τα σημαντικά βραβεία και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες μοιάζουν σαν να τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσει εκείνη.