Σταχτοπούτα: Τι λένε οι συντελεστές της ταινίας για τη μέση- δαχτυλίδι της ηρωίδας

Μην ήταν το κορσέ, μην ήταν η φυσική φιγούρα της Lily James; Τι ήταν τελικά;
Σταχτοπούτα: Τι λένε οι συντελεστές της ταινίας για τη μέση- δαχτυλίδι της ηρωίδας



Η Lily James έχει βαρεθεί ήδη να απαντάει στις φήμες, ότι οι συντελεστές χρησιμοποίησαν ψηφιακά μέσα για να στενέψουν την μέση της υπερβολικά, στην νέα ταινία της Disney, Cinderella. Και μάλλον έχει δίκιο.  Τις περισσότερες φορές, όταν βγαίνει μια καινούρια ταινία Disney ακούμε και διαβάζουμε πολλά πράγματα. Συνήθως για το πως θα μας συστήσει μια καινούρια ηρωίδα, ή πως θα αλλάξει μια γνωστή μας ιστορία και θα την εκσυγχρονίσει.

Τώρα ακούσαμε και την κατηγορίας της «μέσης». Για όλα φταίει η προοπτική. Αυτήν θα κατηγορίσω, αφού οι σκηνές στο τελευταίο trailer της ταινίες, έχουν επιλεχθεί με τέτοιο τρόπο και απο τέτοιες γωνίες που να δημιουργούν αυτήν την αίσθηση. Ή το Buzz Feed, το οποίο όχι μόνο έκανε την φήμη θέμα, αλλά βρήκε και ειδικούς στο ψηφιακό μοντάζ, οι οποίοι δήλωσαν ότι η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στην μέση. Ότι δηλαδή η James φορούσε κορσέ και αυτό επηρέασε την εικόνα της, αλλά και ότι σίγουρα ακολούθηκε ψηφιακή επεξεργασία.

Η James πάντως σε συνέντευξη της δήλωσε ότι το σώμα της είναι φυσικά μικρό και ότι η συγκεκριμένη εμμονή των media με την μέση της είναι χαρακτηριστική του προβληματικού τρόπου με τον οποίο η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Έξυπνο, έξυπνο κορίτσι.

«Από την μια μεριά είναι ανησυχητικό, από την άλλη βαρετό. Γιατί πάντα σχολιάζονται τα σώματα των γυναικών; Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μόλις πέρασε, και τέτοια πράγματα εξακολουθούν να συμβαίνουν. Ξέρετε, είμαι απολύτως υγιής και ήμουν πάντα».

Μέχρι και ο συμπρωταγωνιστής της και πάντα Stark, Richard Madden, την υπερασπίστηκε, θυμίζοντας ότι την έχει κρατήσει στα χέρια του για τις ανάγκες του ρόλου και ξέρει πόσο στενή είναι όντως η μέση της.

Το όλο γεγονός είναι σχεδόν αστείο. Είτε ισχύει, είτε όχι. Από την μια η Disney εδώ και αρκετά χρόνια, κάνει μια πραγματικά ουσιαστική προσπάθεια να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τις γυναίκες, αλλά και να δείξει ότι η λογική «άσπρο/μαύρο» των προηγούμενων δεκαετιών, δεν μπορεί να ισχύει πια. Το έκανε με την Maleficent και την Evil Queen (στο Once Upon a Time) και την υπόνοια ότι το κακό δεν γεννιέται, αλλά γίνεται και ότι κανείς δεν είναι μόνο κακός. Το κάνει με την Cinderella, στην οποία δίνει εξυπνάδα και δεν την αφήνει να εξαρτηθεί μόνο από τον Πρίγκιπα (ή έτσι τουλάχιστον λέει, θα το δούμε στο τέλος της ταινίας). Το έκανε με την Πριγκίπισσα και τον Βάτραχο, όταν έβαλε για πρώτη φορά μαύρη ηρωίδα. Είναι τουλάχιστον χαζό να ασχολούμαστε με την μέση της ηθοποιού, μέσα σε όλα τα υπόλοιπα.

Από την άλλη, αν όντως χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακά μέσα για να στενέψει η μέση της Cinderella, τότε αγαπητή μου Disney, διδάσκεις, αλλά δεν πράττεις.