Αυλαίες και πρεμιέρες απόψε στην Αθήνα

O Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί ενώ η Lady Gaga ποζάρει σαν άλλη Καρολίν Ριβιέρ.
Αυλαίες και πρεμιέρες απόψε στην Αθήνα



Μπορούσες ποτέ να φανταστείς την Lady Gaga να ποζάρει με ευγένεια και χάρη σαν γυναίκα του 1800;Κι όμως συμβαίνει στην Bernier Eliades Gallery, δια χειρός Robert Wilson.

Έκθεση: Μέχρι τις 14 Μαϊου, η Bernier Eliades Gallery θα φιλοξενεί μία ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «Video Portraits of Lady Gaga». Kαι θα δεις αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος, μέσα από την αναδρομή στην τέχνη του 16ου- 19ου αιώνα. 

O Αμερικανός εικαστικός, χορογράφος, σκηνοθέτης και performer Robert Wilson, δημιούργησε μια σειρά βίντεο πορτραίτων της Lady Gaga, επηρεασμένος από τρία κλασσικά έργα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου του Λούβρου: τη "Δεσποινίδα Καρολίν Ριβιέρ", του Jean-Auguste Dominique Ingres (1806), το "Θάνατο του Μαρά", του Jacques Louis David (1793) και την "Κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο", του Andrea Solari (1507). Το τέταρτο έργο που ονομάζεται "Flying", δεν προέρχεται από τη συλλογή του μουσείου και είναι ένα σύγχρονο έργο, βασισμένο την αρχαία ιαπωνική τεχνική δεσίματος, Shibari.

Τρίτη- Παρασκευή: 10:30- 18:30
Σάββατο: 12:00- 16:00

Είσοδος: Free

 

Θέατρο: Απόψε στις 19:15 στο Παλλάς, έχει πρεμιέρα η παράσταση "Ο κύκλος με την κιμωλία" του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Είναι η ιστορία της Γρούσας και του Αζντάκ σε ένα έργο βαθιά αντιπολεμικό, το οποίο σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Μπρεχτ, είναι μια παραβολή «για τον πειρασμό της καλοσύνης».

Την εποχή που γράφτηκε το έργο, ο κόσμος έβγαινε από τα ερείπια του Β' παγκοσμίου πολέμου και προσπαθούσε να χτίσει ξανά τη ζωή του. Η συγγραφή του ολοκληρώθηκε το 1945 και έμελλε να γίνει ένα από τα διασημότερα και πιο πολυπαιγμένα έργα του Γερμανού δραματουργού, παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά το 1957 από τον Κάρολο Κουν σε απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Αυτή την ιστορική απόδοση και μουσική επιμέλεια έχει διατηρήσει σήμερα ο σκηνοθέτης της, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, με πρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Χειλάκη, Μαρία Πρωτόπαππα, Ελισάβετ Μουτάφη και Αποστόλη Τότσικα.

Η μουσική που πλαισιώνει την παράσταση, προέρχεται από την αυθεντική μπομπίνα του 1957 και δεν έχει ακουστεί στο παρελθόν. 

Είσοδος: 11- 60€

Μουσική: Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει απόψε την όπερα με τίτλο "Ιούλιος Καίσαρ" του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη όπερα του Τσαλαχούρη και ανεβαίνει με τη στήριξη του Ωδείου Αθηνών. 

Το ενδιαφέρον στοιχείο του έργου, είναι η αντικατάσταση της καθιερωμένης συνοδείας ορχήστρας με τον πλούσιο σε ηχοχρώματα και αντιθέσεις ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου, σε συνδυασμό με σύνολο δύο πιάνων και κρουστών. Το λιμπρέτο, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης.

Είσοδος: 5-30€

Χορός: Σήμερα στις 20:00 ρίχνει αυλαία η παράσταση «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας του Μάνου Χατζιδάκι, στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Αποτέλεσε δικαίως ένα από τα highlights του φετινού προγράμματος, αφού παρουσιάστηκε για πρώτη (και απόψε για τελευταία) φορά, χορογραφία βασισμένη στο εμβληματικό έργο της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, το συγκλονιστικό "Χαμόγελο της Τζοκόντας" του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και το σπανίως παρουσιαζόμενο έργο του, "Ο Μαρσύας". 

Την χορογραφία υπογράφει η καταξιωμένη Αγγελική Στελλάτου. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, οι Α’ Χορευτές, οι Σολίστ, οι Κορυφαίοι και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Είσοδος: 15-50€