Βελονιές με Παράδοση: Ξεφυλίσσαμε το ιδιαίτερο λεύκωμα και πήραμε ιδέες

Τώρα που το βελονάκι είναι της μόδας.
Βελονιές με Παράδοση: Ξεφυλίσσαμε το ιδιαίτερο λεύκωμα και πήραμε ιδέες



Το βελονάκι επέστρεψε πιο δυναμικά από ποτέ στη μόδα. Κεντήματα παντού, σε τσάντες, πανωφόρια, πουκαμίσες, βραχιόλια και αξεσουάρ. Ήξερες όμως ότι η Ελλάδα έχει μακρά παράδοση στις βελονιές; Κάθε τόπος κι άλλη τεχνική. Κάθε περίοδος, το ίδιο. Αυτό το βιβλίο, μέσα από τις εικόνες του, μας ταξιδεύει στην ιστορία των κεντημάτων σε θεατρικές φορεσιές και μας εμπνέει παράλληλα για το πως θα μετατρέψουμε τα αδιάφορα λευκά μας σε statement folk κομμάτια.

"Στις σελίδες του λευκώματος θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις τις σπάνιες παραδοσιακές φορεσιές του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και τις αντίστοιχες παραδοσιακές βελονιές με τις οποίες είναι διακοσμημένες, δείγματα του γούστου και της ιδιαίτερης τεχνικής που χρησιμοποίησαν οι γυναίκες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και άντρες επαγγελματίες κεντητάδες ή τερζήδες.

Το κέντημα είναι δημιουργία. Η διακόσμηση μιας φορεσιάς είναι μορφή τέχνης συνυφασμένη με τον πολιτισμό και την παράδοση ενός έθνους. 

Στα κεντήματα αποτυπώνεται η ιστορία και η καλαισθησία των λαών. Αυτή η έκδοση καταγράφει την πολύχρωμη ομορφιά και τον πλούτο της 
ελληνικής παράδοσης. 

Είναι μια προσπάθεια για να μη χαθεί η γνώση της τεχνικής του κεντήματος, τεχνική τόσο διαδεδομένη και καθημερινή κάποτε μα τόσο σπάνια στις μέρες μας".

 

Δες εδώ ιδέες μόδας, με το βελονάκι της γιαγιάς να μετατρέπεται στην επικρατέστερη τάση του καλοκαιριού.