Τα βιβλία του Μ.Καραγάτση που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις

Με αφορμή τησυμπλήρωση 55 χρόνων από τον θάνατό του.
Τα βιβλία του Μ.Καραγάτση που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις



Όπως λέει κι ο Θανάσης, ο Καραγάτσης θα μπορούσε να είναι ο Μάρκες της Ελλάδας. Είτε αποδέχεσαι την παρομοίωση, είτε όχι, σίγουρα ο Δημήτριος Ροδόπουλος (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της συγγραφικής "γενιάς του '30". Καθισμένος κάτω από ένα καραγάτσι, διάβαζε στα εφηβικά του χρόνια Ντοστογιέφσκι, παίρνοντας έμπνευση για το Μιχάλη και άλλους ήρωες που πρωταγωνίστησαν μετέπειτα στα βιβλία του. 

Η αρχή έγινε το 1933 με το πρώτο του μυθιστόρημα, τον "Συνταγματάρχη Λιάπκιν", συνεχίζοντας  με περίπου 18 (ένα εκ των οποίων ημιτελές, λόγω του θανάτου του), αρκετές συλλογές διηγημάτων και κάποια θεατρικά. 

Ήρθε σε επαφή με όλους τους σπουδαίους της εποχής του. Ελύτης, Εγγονόπουλος, Εμπειρίκος, Βενέζης, Κατσίμπαλης ανέβηκαν πολλές φορές  τις σκάλες του σπιτιού του στην οδό Σπάρτης της Πλατείας Αμερικής.

Την 14η Σεπτεμβρίου του 1960, ο μεγάλος συγγραφέας πέθανε, έπειτα από πολύωρη κρίση ταχυκαρδίας. Άφησε πίσω του ένα ανολοκλήρωτο βιβλίο ("Το 10"), τη σύζυγο και την κόρη του Μαρίνα. 

Στο τάφο του, γράφτηκε: "Οι μοναδικές ομορφιές είναι προνόμιο του θανάτου", από το έργο του "Το μεγάλο συναξάρι".  

Ακολουθεί μια πεντάδα από τα βιβλία του που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις. Ξεκίνα από το τελευταίο.

Το 10
"Στον κόσμο μιας λαϊκής πολυκατοικίας του Πειραιά εισβάλλει ο Καραγάτσης πλάθοντας τη μυθιστορηματική του ύλη με το άφοβο χέρι του έμπειρου τεχνίτη. Έργο βαθύτατα πικρό και απαισιόδοξο Το 10 ανατέμνει τη νεοελληνική κοινωνία της δεκαετίας του '50 με πρωτοφανή και προφητική οξυδέρκεια. Κρίμα που ο θάνατος του συγγραφέα ματαίωσε την ολοκλήρωσή του".


Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν
"Ένα από τα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας που έχουν γίνει πια κλασικά, το βιβλίο με το οποίο ο Καραγάτσης πρωτοπαρουσιάστηκε και επιβλήθηκε ως πρώτης γραμμής πεζογράφος. Η συναρπαστική ιστορία και το δράμα ενός Ρώσου εμιγκρέ που βρίσκεται ξαφνικά ξεριζωμένος από τον τόπο του, στον κάμπο της Θεσσαλίας και που, όσο και να το προσπαθεί, αδυνατεί αν εγκλιματιστεί στα ελληνικά χώματα"

Ο Μεγάλος Ύπνος
"Το έντονο αυτοβιογραφικό στοιχείο, μια μελαγχολική ή πένθιμη διάθεση, μια ατμόσφαιρα οικειότητας και θαλπωρής, δίνουν έναν διαφορετικό, ηπιότερο χαρακτήρα στο έργο. Οι τόνοι είναι χαμηλοί, οι εντάσεις χαλαρές, η γλώσσα ομαλότερη, χωρίς υπερβολές. Δεν λείπουν οι συνήθεις προβληματισμοί και στοχασμοί του συγγραφέα για τα ανθρώπινα, τη λογοτεχνία και πλήθος άλλων θεμάτων".

Γιούγκερμαν
"Η ζωή και οι περιπέτειες του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνου μιας πλούσιας φιλανδικής οικογένειας, που έχει πάρει το δρόμο του γλεντιού, του ποτού, του χαρτοπαιγνίου, της απάτης και του εκβιασμού, και τον οποίο η ρωσική επανάσταση και άλλα γεγονότα τον οδηγούν ως τον τόπο μας. 

Στην Ελλάδα, ενώ σκοπεύει να εξακολουθήσει την ύποπτη δράση του, προσλαμβάνεται σε μια τράπεζα, γίνεται ανώτατος υπάλληλός της και καταλήγει οικονομική προσωπικότητα μεγάλης ολκής -πλουσιότατος, ισχυρός, πλην δυστυχισμένος".

Η Μεγάλη Χίμαιρα 
"Ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με ένα γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άνδρα της στη Σύρα, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζει, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της.

Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άνδρα της, κάθε ψυχική της αναταραχή έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Όταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου".

Διάβασε εδώ την ιστορία του Τόλκιν, συγγραφέα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, σε 1.081 λέξεις.