Βιβλία: Τι να διαβάσεις στο σπίτι χειμωνιάτικα

Θα μείνεις που θα μείνεις κλεισμένη, άνοιξε και κανένα βιβλίο...
Βιβλία: Τι να διαβάσεις στο σπίτι χειμωνιάτικα



Έξω βρέχει, είμαι ξαπλωμένη στον καναπέ, έχω ετοιμάσει μία ζεστή σοκολάτα με γεύση φράουλα και φοράω την πικέ κουβέρτα – νυχτικό που είχα αγοράσει από το telemarketing αλλά ντρεπόμουν να το πω. Κάπως έτσι φαντάζομαι μία από τις επόμενες φθινοπωρινές μέρες, μόνο που κάτι λείπει. Και αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα καλό βιβλίο που να ταιριάζει με την ατμόσφαιρα που έφτιαξα στο σπίτι μου. 

Επειδή όμως για άλλη μια φορά αδυνατώ να αποφασίσω μόνη μου ποιο θα είναι το βιβλίο που θα μου κρατάει συντροφιά αυτές τις κρύες μέρες αποφάσισα να ρωτήσω τους φίλους μου. 

Ορίστε τι μου πρότειναν. 

Ο χορός των 7 πέπλων / Tom Robbins

«Ένας Άραβας κι ένας Εβραίος ανοίγουν μαζί εστιατόριο απέναντι στο κτίριο του ΟΗΕ». Μόνο και μόνο η περιγραφή που μοιάζει με ανέκδοτο δεν σε έπεισε;  Πέρα από την πλάκα, είναι ένα εκπληκτικό πολιτικό μυθιστόρημα που θα σε κάνει να γελάσεις. Εισάγει την πολιτική σκέψη και την πανανθρώπινη αγάπη. 

Middlesex / Jeffrey Eugenides 

Όλη η ελληνική ιστορία μέσα από τα μάτια ενός ερμαφρόδιτου Έλληνα δεύτερης γενιάς στην Αμερική. Έχει πάρει Pulitzer, οπότε το δικό μου σχόλιο είναι περιττό νομίζω.   

Το ένα δέκατο του 8/ βα.αλ. 

Συγκλονιστικό νουάρ.  Στις σελίδες του θα βρεις τοκογλύφους, μπράβους, εμπόρους ναρκωτικών, περιγραφικές σκηνές σεξ και μια γεύση από τη σύγχρονη Ελλάδα. 

Το άρωμα / Patrick Suskind

Από τα καλύτερα βιβλία της ξένης λογοτεχνίας. Δεν θα σου πω το στόρι γιατί θα στο χαλάσω. Το μόνο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι ο creepy ήρωας γεννήθηκε το 1738 στο Παρίσι ανάμεσα στα σκουπίδια και έχει την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου. Σκοπός του είναι να φτιάξει το πιο μεθυστικό άρωμα της γης. Μην τολμήσεις να δεις την ταινία γιατί θα χαραμίσεις το βιβλίο. 

Ο Χιονάνθρωπος/ Jo Nesbo

Μμμ διάβασε Jo Nesbo που ήρθε και στην Αθήνα και ο κόσμος έκανε ουρές για να τον δει. Βασικά, οποιοδήποτε βιβλίο του Νορβηγού και να διαβάσεις θα σου αρέσει. Θεωρείται ο σούπερ σταρ της αστυνομικής λογοτεχνίας και δεν είναι τυχαίο. Ίσως να ξεχώριζα τον «Χιονάνθρωπο» που είναι εγγύηση και λένε ότι θα το κάνει ταινία ο Scorsese. Για να μη σου κάνω spoiler όμως πάρε την περίληψη: 

Ένα αγοράκι ξυπνά και αναζητά τη μητέρα του. Όμως στο σπίτι δεν είναι κανείς και στον κήπο τους ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του τυλιγμένο στο λαιμό του.

Τότε θα ξανακάνει την εμφάνισή του.

Καθώς ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνά τους, ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Όταν διαπιστώνουν την εξαφάνιση και άλλης μιας γυναίκας, οι χειρότερες υποψίες του Χάρι Χόλε επιβεβαιώνονται: για πρώτη φορά στην καριέρα του θα πρέπει να αντιμετωπίσει έναν σίριαλ κίλερ που παίζει στην έδρα του. 

Οι Πύλες Της Φωτιάς / Steven Pressfield 

Οι 300 και ο Λεωνίδας στην πιο πορωτική και ανθρώπινη καταγραφή της φάσης τους. Είναι σαν ταξίδι στο χρόνο με απίστευτα γλαφυρές και βιωματικές περιγραφές της εποχής. Αυτό έχει επηρεάσει την ταινία 300 αλλά και το comic του Miller. 

Τα δείπνα της Εκάτης/ Λεωνίδας Καλλιδώνης

Με καθήλωσε όσο τίποτα! Το διάβασα όταν είχα χωρίσει και έκανα σενάρια εκδίκησης παίρνοντας ιδέες από τα δολοφονικά ένστικτα του ήρωα. Είναι αστυνομικό θρίλερ και έχει απίστευτες αλληγορίες και ωμές περιγραφές. Δεν είναι να το διαβάσεις μόνη στο σπίτι έχοντας σκοπό να κατέβεις στον έρημο δρόμο κάτω από το σπίτι σου. Ξέχνα το! Αν έχεις βαρεθεί να διαβάζεις ερωτικές χαζοιστορίες με happy end που ξέρεις ότι δεν θα σου συμβούν ποτέ τότε αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πρέπει. Μου έβγαλε όλο τον κυνισμό που έκρυβα μέσα μου. Είναι τελείως διαφορετικό από όσα έχω διαβάσει. 

Δες ΕΔΩ τα 9 εφηβικά βιβλία που πρέπει να ξαναδιαβάσεις σαν ενήλικας.