Ζοζέ Σαραμάγκου: 10 καλοί λόγοι για να τον διαβάσεις

Ένας από αυτούς είναι το Νόμπελ Λογοτεχνίας που του απονεμήθηκε το 1998 (ακολουθούν άλλοι 9).
Ζοζέ Σαραμάγκου: 10 καλοί λόγοι για να τον διαβάσεις



Σαν σήμερα πριν από 17 χρόνια απονέμεται στον Ζοζέ Σαραμάγκου το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είναι ο πρώτος Πορτογάλος στην ιστορία του θεσμού που το κερδίζει. Ο Σαραμάγκου δεν είναι μόνο συγγραφέας. Είναι και ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Είναι ο άνθρωπος που αλλάζει την ιστορία με μια κάποια βλασφημία αλλά πάντα τόσο καλογραμμένα και με πολύ- πολύ χιούμορ.

Έχεις 10 καλούς λόγους να διαβάσεις Ζοζέ Σαραμάγκου κι ο πρώτος είναι το καθόλου τυχαίο Νόμπελ του.

#2 "Το Κατά Ιησούν Ευαγγέλιον"
Πρόκειται για μια αιρετική αλλά απολύτως αληθοφανή άποψη για τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης. Το βιβλίο αυτό, δεν είναι μια θεολογική πρόταση. Είναι ένα συναρπαστικό, αντιδογματικό μυθιστόρημα, γεμάτο ευρήματα, ανατροπές και οικείους χαρακτήρες, που ο συγγραφέας παρακολουθεί άγρυπνα, αποκαλύπτοντάς μας τις πιο απίθανες λεπτομέρειες της ζωής τους.

#3 Για τους τόσο ιδιαίτερους και μοναχικούς χαρακτήρες των βιβλίων του. 

#4 Κάποτε είπε: "Ο πιο σοφός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ δεν ήξερε ούτε να γράφει, ούτε να διαβάζει".

#5 "Περί Τυφλότητας"
Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Zοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; 

Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ' απογίνουν τα κατοικίδια; Oι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;

#6 Για τις εύλογες απορίες του: "Τι είδους κόσμος στέλνει μηχανές στον Άρη και δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τους θανάτους των ανθρώπων;"

#7 "Κάιν"
Το τελευταίο του βιβλίο πριν το θανατό του τον Ιούνιο του 2010. Η υπόθεση θα σου δώσει να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται.

"Ένας Θεός νάρκισσος, προικισμένος με μια εξαιρετικά ευέλικτη συνείδηση, που συμφωνεί μαζί του ό,τι κι αν αυτός κάνει, κι ένας πρώιμος αντάρτης, ο Κάιν, είναι οι πρωταγωνιστές του πιο απολαυστικού μυθιστορήματος του Ζοζέ Σαραμάγκου, που έμελλε να είναι το τελευταίο του.

Η Bίβλος, ένα από τα πιο άγρια βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ και που, κατά τον διάσημο νομπελίστα συγγραφέα, δεν θα έπρεπε να πέφτει ποτέ στα χέρια των παιδιών, ξαναγράφεται από τον ίδιο με απρόβλεπτο τέλος, δίνοντας την ευκαιρία για έναν σπαρταριστό διάλογο μεταξύ Θεού και ανθρώπου.

Εξάλλου "η ιστορία των ανθρώπων είναι η ιστορία της ασυνεννοησίας τους με το Θεό - ούτε αυτός καταλαβαίνει εμάς, ούτε εμείς εκείνον".

#8 Ο τρόπος γραφής του. Χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλες προτάσεις, που πολλές φορές καταλαμβάνουν περισσότερο από μια σελίδα σε "μάκρος".

#9 Γιατί όσο ανατρεπτικά ήταν τα βιβλία του άλλο τόσο ήταν κι ο ίδιος. "Αν μπορούσα να επιλέξω κάποιον για να με υποδυθεί σε περίπτωση που η βιογραφία μου γινόταν ταινία, αυτός θα ήταν ο Morgan Freeman". Ο Σαραμάγκου ήταν λευκός.

#10 "Περί φωτίσεως"
"Σε κάποια χώρα γίνονται εκλογές. Η καταμέτρηση των ψήφων στην πρωτεύουσα αναδεικνύει πρώτη δύναμη το λευκό με ποσοστό περίπου 70%. Oι εκλογές επαναλαμβάνονται την επόμενη Κυριακή και το λευκό ξεπερνά το 80%.

Μπροστά στο διαφαινόμενο κενό εξουσίας, τα δύο μεγάλα κόμματα, ο κρατικός μηχανισμός και οι δημόσιες υπηρεσίες εγκαταλείπουν την πόλη, καταστρώνοντας αστυνομικά σχέδια για να ανακαλύψουν τον υποκινητή. 

Μια έκπληξη όμως περιμένει τους κρατούντες: ο πληθυσμός της πόλης αφυπνίζεται, «φωτίζεται», και ανακαλύπτει από την αρχή τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσωπικής ευθύνης, της αλληλοβοήθειας. Το Κράτος όμως δεν έχει πει ακόμα την τελευταία λέξη". 

Δες εδώ ιδέες βιβλίων για τις βροχερές ημέρες.