13 βιβλία για να αντλήσεις έμπνευση και να ανεβάσεις αυτοπεποίηθηση

Θα βρεις την δύναμη που ψάχνεις για να αντιμετωπίσεις τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες της καθημερινότητας.
13 βιβλία για να αντλήσεις έμπνευση και να ανεβάσεις αυτοπεποίηθηση



Λίγοπριν μπει το καλοκαίρι, νιώθουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για μια καινούργια αρχή, μια καλύτερη, νέα ζωή, μια ονειρεμένη σχέση που θα τα αλλάξει όλα επιτέλους και θα μας κάνει να χαμογελάσουμε. Μην ψάχνεις στους γύρω σου. Όλα αυτά που χρειάζεσαι, τα κρύβεις μέσα σου κι αυτά τα 13 βιβλία θα σε βοηθήσουν να τα ανακαλύψεις. 

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΣΙΓΟΥΡΑ

Συγγραφέας: Oprah Winfrey

Εκδόσεις: Διόπτρα

Γεννήθηκε σε μια φτωχογειτονιά του Μισισιπή, από ένα ανύπαντρο κορίτσι στην εφηβεία. Ο μπαμπάς της αρνήθηκε ν’ αναλάβει τις ευθύνες του, ισχυριζόμενος ότι το μωρό ήταν αποτέλεσμα ενός στιγμιαίου λάθους, μιας «σχέσης της μιας βραδιάς». Η μητέρα εργαζόταν ως υπηρέτρια για να τα βγάλει πέρα και το κορίτσι μεγάλωνε σπίτι με τη γιαγιά και συγγενείς. Ένας ξάδερφός της, ένας θείος και ένας οικογενειακός φίλος την παρενοχλούσαν σεξουαλικά για τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Όταν η μικρή έγινε 13 χρόνων, μη μπορώντας να αντιδράσει αλλιώς σε όλο αυτό που της συνέβαινε, το έσκασε από το σπίτι. Ένα χρόνο αργότερα, έμεινε έγκυος. Το αγοράκι της γεννήθηκε πρόωρα και δεν επιβίωσε − λίγο μετά τη γέννα πέθανε.

Προτού περάσουν δύο δεκαετίες, στα 32 της χρόνια, η κοπέλα αυτή ήταν εκατομμυριούχος και στα 41 της ήταν η μοναδική Αφροαμερικανή στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Το 2000, η περιουσία της υπολογίστηκε σε 800.000.000 δολάρια και ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη παρουσιάστρια της αμερικανικής τηλεόρασης, με απολαβές 260.000.000 δολαρίων τον χρόνο. Το 2004, ανακηρύχτηκε από το Forbes η μοναδική Αφροαμερικανή δισεκατομμυριούχος στον πλανήτη. Το 2014, η περιουσία της ήταν σχεδόν τρία δισ. δολάρια και η ίδια πέρασε στην ιστορία ως πιο πλούσια αυτοδημιούργητη γυναίκα στην Αμερική.

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της θρυλικής παρουσιάστριας Oprah Winfrey και δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ θα το διαβάσω το βιβλίο της ως πηγή έμπνευσης για το 2016.

Στα 61 της χρόνια, έπειτα από μια τέτοια διαδρομή ζωής, η Oprah Winfrey υπογράφει το βιβλίο με τίτλο Αυτό που Ξέρω Σίγουρα, με στόχο να βοηθήσει όλους εμάς να ανακαλύψουμε τον καλύτερό μας εαυτό και μότο: «Το ξέρω σίγουρα: το ταξίδι σου ξεκινά με την επιλογή να σηκωθείς, να βγεις έξω και να ζήσεις τη ζωή σου στο μέγιστο». Ναι, να το διαβάσεις!

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ

Συγγραφέας: Dr Jessamy Hibberd & Jo Usmar - Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Όλοι μας κάποια στιγμή αισθανόμαστε πολύ άσχημα: πεσμένοι, απογοητευμένοι και χωρίς ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι αποδεχόμαστε μια μίζερη πραγματικότητα; Προτού απαξιώσεις εντελώς όλα αυτά που μπορούν να σε κάνουν χαρούμενο, σήμερα, ρίξε μια ματιά σε αυτό το βιβλίο. Θα βρεις έναν απρόσμενο σύμμαχο στην προσπάθεια να διώξεις τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές, ώστε να νιώσεις επιτέλους καλύτερα για όσα έχεις καταφέρει έως σήμερα κι όσα μπορείς να πετύχεις… επίσης από σήμερα.

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ... ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΩ! - 101 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Συγγραφέας: Κατερίνα Χριστόγερου - Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Με παιδαγωγικές σπουδές στο Μόναχο και εμπειρία σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της Ελλάδας και της Γερμανίας, η Κατερίνα Χριστόγερου έφτιαξε ένα υπέροχο βιβλίο, με φύλλα δραστηριοτήτων, που βοηθάει σημαντικά τα παιδιά να κατανοήσουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά και να αποδεχτούν και να εκτιμήσουν τον εαυτό τους. Περνώντας από διάφορα στάδια/ ενότητες (Η προσωπικότητά μου, Τα συναισθήματά μου, Το σώμα μου, Εγώ και οι άλλοι), το παιδί βρίσκει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να είναι χαρούμενο και να ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει από τις συμπεριφορές άλλων στο σχολείο ή στον κοινωνικό του περίγυρο.

ΜΙΑ ΑΓΕΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΦΟΡΑ… ΠΩΣ ΘΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Συγγραφέας: Camilo Cruz - Εκδόσεις: Πατάκη

Δεν θα το περίμενες ποτέ, αλλά ένα παραμύθι για μια αγελάδα θα γίνει αφορμή ν’ αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Δεν είναι ένα παραμύθι που θα μαλώσει τον δράκο για να φανείς εσύ η αθώα πρωταγωνίστρια, η «καλή και πετυχημένη». Είναι μια αφορμή για να δεις ξεκάθαρα τι μπορεί να γίνει καλύτερο στη ζωή σου, αν αποφασίσεις να παραμερίσεις επιτέλους τις προφάσεις και τις δικαιολογίες. Αν αποδεχτείς ότι «όχι, δεν τα κάνεις όλα σωστά. Και όχι, δεν φταίνε όλοι οι άλλοι γι’ αυτά που σου συμβαίνουν».

ΖΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟΛΜΗ 

Συγγραφέας: Brene Brown - Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Γιατί φοβόμαστε να παραδεχτούμε πως έχουμε αδυναμίες; Τι τίμημα πληρώνουμε όταν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και εγκαταλείπουμε τον αγώνα; Σε μια εποχή διαρκούς πίεσης, υψηλού ανταγωνισμού και υποχωρήσεων, σε όλα σχεδόν τα στάδια της ζωής μας, το Νο1 best seller των New York Times μας βοηθάει ν’ αλλάξουμε την καθημερινότητά μας βάζοντας στο επίκεντρο… τον εαυτό μας. Βρες το κουράγιο να είσαι ευάλωτος. Τόλμα να διαβάσεις αυτό το βιβλίο.

Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ

Συγγραφέας: Paul Arden - Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ας κάνουμε αυτό το μικρό πείραμα. Ας αφήσουμε στην άκρη τις συνηθισμένες βαρετές συμβουλές κι ας σκεφτούμε απλά το αντίθετο από αυτό που σκεφτόμαστε αυθόρμητα μόλις κάτι μας συμβεί! Θα εκπλαγείς κι εσύ ακριβώς όπως εξεπλάγην κι εγώ, θα νιώσεις να εμπνέεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό και… κάπως έτσι θα νιώσεις και πολύ καλύτερα.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Συγγραφέας: Rubin Gretchen - Εκδόσεις: Πατάκη

Σου έχει τύχει ποτέ τα απογεύματα του χειμώνα, όταν επιστρέφεις κουρασμένη στο σπίτι, στριμωγμένη σε ένα λεωφορείο που άργησε να έρθει, να θέλεις να ουρλιάξεις από νεύρα και αγανάκτηση; Να θέλεις επιτέλους να πατήσεις pause και να ξεκινήσεις από την αρχή, όπου να ’ναι, μ’ όποιον να ’ναι, αρκεί να είναι η αρχή μιας καλύτερης ζωής; Ακριβώς αυτό συνέβη στη Rubin Gretchen. Σε μια στιγμή, αποφάσισε να αφιερώσει μια ολόκληρη χρονιά στο σχέδιο της ευτυχίας της. Τα Μαθήματα Ευτυχίας είναι η ζωντανή και πλούσια εξιστόρηση των διδαγμάτων αυτής της μοναδικής χρονιάς, που οδήγησε τη Ρούμπιν στην ευτυχία, ενώ της εξασφάλισε μια θέση ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους συγγραφείς απομνημονευμάτων, όπως τα Τζούλι και Τζούλια και Eat, Pray, Love.

ΨΥΧΙΚΗ ΜΠΟΥΓΑΔΑ

Συγγραφέας: Κατερίνα Τσεμπερλίδου - Εκδόσεις: Ψυχογιός

Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές χρειάζεται ένα βιβλίο-οδοστρωτήρας για να ισοπεδώσει τις αντιστάσεις σου απέναντι στο καινούργιο και να σε κάνει να τολμήσεις τις αλλαγές που χρειάζεσαι. Τη στιγμή που θα κλείσεις αυτό το βιβλίο, θα νιώσεις σαν να έχεις πάρει μια μεγάλη ανάσα, σαν να έχεις απαλλαγεί απ’ ό,τι τοξικό σαμποτάρει τη χαρά σου και δεν σε αφήνει να «λειτουργήσεις» όσο καλά μπορείς. Η μπουγάδα αυτή θα καθαρίσει ακριβώς όσα χρειάζονται για να μπορείς ν’ απολαύσεις την ευτυχία των μικρών καθημερινών πραγμάτων, των απλών σχέσεων και των μικρών ή μεγάλων σου επιτευγμάτων.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WINE BAR

Συγγραφέας: David Gilbertson - Εκδόσεις: Ψυχογιός

Αυτό το καλοκαίρι μπορείτε να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας πίνοντας ένα ποτήρι κρασί με φίλους σας σε ένα wine bar. Δεν σας αρέσει να πηγαίνετε σε wine bar; Κανένα πρόβλημα! Μπορείτε να παίξετε μπάλα ή να πάτε για ψάρεμα. Ή απλώς να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί. Αυτό μας λέει ο συγγραφέας. Να δώσουμε μια ευκαιρία στον εαυτό μας να δει τα πράγματα αλλιώς, να κατεβάσει μια ιδέα (δική του, ούτε δανεική ούτε τρολιά των social media) κι ας μην είναι η καλύτερη ιδέα του κόσμου. Τέλειο; Θέλεις και το ακόμα καλύτερο; Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ WINE BAR είναι ουσιαστικά ένας τρόπος αντιμετώπισης αλλά και προσέγγισης της δουλειάς. Προλαμβάνει και καταργεί την αναποτελεσματικότητα – και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος επιχειρηματικές γνώσεις για να το διαβάσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σταματήσει λίγο το τρέξιμο και να αρχίσει να σκέφτεται.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Συγγραφέας: Walter Riso - Εκδόσεις: Α. Α. Λιβάνη

Τι πήγε στραβά; Ποιος έφταιγε; Εγώ ή ο σύντροφός μου; Τελικά, ποιος είναι ο σωστός τρόπος ν’ αγαπάμε; Ναι, ξέρω. Όλοι κάποια στιγμή τα ίδια ερωτήματα νιώθουμε να μας πνίγουν. Ο ψυχοθεραπευτής Walter Riso, με απλό αλλά επιστημονικό λόγο και με μια ενδιαφέρουσα νέα οπτική γωνία για να βλέπει τα πράγματα, ρίχνει φως στο αρχέγονο φαινόμενο της «αγάπης» τόσο από ψυχολογική όσο και από φιλοσοφική σκοπιά, για να καταλήξει στο εξής πολύτιμο συμπέρασμα: Αγάπα χωρίς να υποφέρεις. Κι όμως γίνεται.

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ

Συγγραφείς: Τσόπρα Ντίπακ, Φορντ Ντέμπι, Γουίλιαμσον Μαριάν

Τρεις συγγραφείς, με παγκόσμια αναγνώριση, μιλούν για το μεγαλύτερο εμπόδιο που συναντάμε στον δρόμο προς την ευτυχία και δεν καταλαβαίνουμε πόσο κακό μας κάνει: τη σκιά. Καθένας τους με μια χαρακτηριστική προσέγγιση, φωτίζουν τα σημεία εκείνα του εαυτού μας τα οποία αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε, αλλά τελικά κατευθύνουν τη ζωή μας. Και αυτό γιατί μόνο όταν αποδεχτούμε απόλυτα τη σκιά μας μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πραγματικά καλύτερη.

ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ

Συγγραφέας: LEO BUSCAGLIA

Δεν θα μπορούσε να λείπει αυτό το βιβλίο από τα inspirational books. Ο αγαπημένος συγγραφέας, γνωστός και ως «Dr Love», θα σε πείσει τελικά πως η «μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι να μάθεις ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι. Κι αν χάσεις την αγάπη, είναι σαν να χάνεις τη ζωή». Επιτέλους, κάποιος μας θυμίζει πως μέσα σε όλα τ’ άλλα η αγάπη είναι το πιο σημαντικό. Αν δεν την έχουμε στη ζωή μας, ποτέ δεν θα είμαστε χαρούμενοι, όσες επιτυχίες κι αν καταγράφουμε. Το να αγαπάμε είναι μια επιλογή που αποτελεί εναλλακτική λύση στην απογοήτευση, τη μοναξιά και τον φόβο. Διάβασε, αγάπησε, αγκάλιασε τους ανθρώπους σου. Σήμερα, όχι αύριο.

Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ

Συγγραφέας: Robin Sharma - Εκδόσεις: Διόπτρα

Αν έχεις διαβάσει το Ο Μοναχός που Πούλησε τη Ferrari του, ξέρεις τι να περιμένεις. Στο νέο του βιβλίο, ο ορμητικός ομιλητής και γκουρού σε θέματα ηγεσίας/ προσωπικής ευτυχίας και καλλιέργειας ικανοτήτων Robin Sharma μοιράζεται μαζί μας ένα διαχρονικό και απλά εφαρμόσιμο πρόγραμμα για αποτελεσματική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα. Ουσιαστικά, πρόκειται για οκτώ πρακτικά μαθήματα, τα οποία ηγέτες, διευθυντές και επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν αμέσως για να ενισχύσουν το ηθικό των υπαλλήλων τους, να εκτινάξουν την παραγωγικότητα στα ύψη και παράλληλα να δημιουργήσουν ουσιαστικές προσωπικές ζωές. Η γλώσσα του είναι απλή, κατανοητή και εκφραστική τόσο όσο χρειάζεται για να σε πείσει πως μπορείς να γίνεις ο ηγέτης που ονειρεύεσαι και να επηρεάσεις θετικά τις ζωές των ανθρώπων γύρω σου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Sharma έχει γράψει οκτώ παγκόσμια best sellers και ως διευθύνων σύμβουλος της Sharma Leadership International Inc. έχει πελάτες όπως η Microsoft, η Nike, η General Electric, η FedEx και η NASA.