Ο καλός ύπνος, συνεπάγεται καλή υγεία, ανεβασμένη διάθεση κι ενέργεια. Σε κάνει παραγωγική και πιο όμορφη. Είναι φορές που καταφέρνεις να κοιμηθείς καλά κι άλλες φορές που, αν και είσαι κουρασμένη, ο ύπνος δεν σε παίρνει με τίποτα. Φυσικά το άγχος παίζει σημαντικό ρόλο στις αϋπνίες σου, αλλά μήπως έχει μερίδιο ευθύνης και το δωμάτιό σου σε αυτές; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και δοκίμασε αυτές τις μικρές αλλαγές που σου προτείνουμε και στη δική σου κρεβατοκάμαρα.
Πρόβλημα #1: Αλλεργίες
Αν η μύτη σου και το μπούκωμα που σε πιάνει το βράδυ, είναι αυτό που σε εμποδίζει πολλά βράδια να κοιμηθείς, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να έχεις κάποια αλλεργία. Το κρεβάτι μας, φιλοξενεί, εκτός από εμάς και πολλoύς μικροοργανισμούς, οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τα κύτταρα του σώματός μας.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Άλλαζε συχνά σεντόνια στο κρεβάτι σου, καθάριζε τακτικά το υπνοδωμάτιό σου από τη σκόνη και κάθε πρωί που ξυπνάς, άφησέ το να αερίζεται, ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας. Το ίδιο κάνε και με το σεντόνι και τα μαξιλάρια σου. Κάθε πρωί, άπλωσέ τα στην απλώστρα σου για λίγο, ώστε να τα δει ο ήλιος και να σκοτώσει τα μικρόβια. Κάθε φορά που πλένεις τα σεντόνια, χρησιμοποίησε ελάχιστη ποσότητα από λάδι ευκάλυπτου. Επίσης, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις υποαλλεργικά σεντόνια και σκεπάσματα.Τέλος, αν στο σπίτι σου έχεις κατοικίδιο, ίσως θα έπρεπε να του απαγορεύεις την είσοδο στο δωμάτιό σου.
Πρόβλημα #2: Φωτισμός
Προσπάθησε να κοιμάσαι στο σκοτάδι. Το φως επηρεάζει κατά πολύ τον ύπνο σου. Μήπως μπαίνει φως από έξω που σε ενοχλεί, ή μήπως κοιμάσαι με ανοιχτή την τηλεόραση;
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Αγόρασε σκούρες κουρτίνες για το υπνοδωμάτιό σου, για να εμποδίσεις το φως από το δρόμο, που σε ενοχλεί (σε περίπτωση που δεν έχεις πατζούρια). Κλείσε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που φωτίζουν το βράδυ. Αν και το ξυπνητήρι σου είναι πολύ φωτεινό και σε ενοχλεί, βάλε αφύπνιση από το κινητό σου, ή σκέπασέ το με ένα ύφασμα. Όσο είσαι στο δωμάτιό σου και πριν σε πάρει ο ύπνος, όταν διαβάζεις κάποιο βιβλίο ή βλέπεις τηλεόραση, προτίμησε το φως από το πορτατίφ σου και μην ανοίξεις το φωτιστικό του δωματίου σου. Ο έντονος φωτισμός θα σε ξυπνήσει, δεν σε βοηθάει να χαλαρώσεις και δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς εύκολα.
Πρόβλημα #3: Θερμοκρασία δωματίου
Μερικές νύχτες νιώθεις να ζεσταίνεσαι πολύ και άλλες κρυώνεις. Η θερμοκρασία του χώρου, επηρεάζει εκείνη του σώματος κι αν δεν είναι η κατάλληλη, δεν σε αφήνει να κοιμηθείς.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Βρες την ιδανική θερμοκρασία για εσένα. Δεν υπάρχει μία κατάλληλη θερμοκρασία για όλους, αυτό εξαρτάται καθαρά από τον καθένα. Πάντως, καλύτερα το δωμάτιό σου να είναι δροσερό. Χρησιμοποίησε ανεμιστήρα ή air-condition για τις πολύ ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και κουβέρτες για το χειμώνα. Επίσης, δώσε προσοχή στο ύφασμα των σκεπασμάτων και των σεντονιών. Το καλοκαίρι, προτίμησε τα βαμβακερά υφάσματα που είναι και πιο δροσερά.
Πρόβλημα #4: Θόρυβος
Αυτοκίνητα, κόρνες, οι γάτες που τσακώνονται και το σκουπιδιάρικο που περνάει πάντα ξημερώματα σε ενοχλούν και διαταράσσουν τον ύπνο σου.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Αν μένεις σε περιοχή που έχει πολλή κίνηση και ακούς συνεχώς κορναρίσματα, καλό θα ήταν να αγοράσεις ωτοασπίδες, για να τις φοράς στον ύπνο σου και να ηρεμήσεις από τους ενοχλητικούς θορύβους. Αν πάντως το πρόβλημα με τη φασαρία είναι έντονο, πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να μετακομίσεις, διότι η ηχορύπανση κάνει πολύ κακό στην υγεία και τα νεύρα σου. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι και πολύ εύκολο να συμβεί, τότε προσπάθησε, αν έχεις την πολυτέλεια του χώρου, να βάλεις το κρεβάτι σου σε άλλο δωμάτιο, μακριά από το δρόμο και όσο πιο μακριά γίνεται από τη φασαρία.
Πρόβλημα #5: Το στρώμα
Ο νούμερο ένα παράγοντας για έναν καλό ύπνο είναι ένα καλό στρώμα.
Πώς να το αντιμετωπίσεις: Άλλαζε συχνά τη θέση του στρώματός σου (περίπου ανα 4 μήνες). Φέρε το κάτω μέρος πάνω, για να μην «κάτσει» το στρώμα και να διατηρηθεί περισσότερο. Αν νιώθεις ότι δεν σε βολεύει, αν ξυπνάς πιασμένη, ίσως ήρθε η στιγμή να πάρεις καινούριο.
Για μια extra βοήθεια, ακολούθησε τα μυστικά αυτού του άρθρου και θα κοιμηθείς σαν πουλάκι, μέσα σε μόλις 1 λεπτό! Δες τον τρόπο εδώ.