Πάστα με κρεμώδη σάλτσα από κομφί ντομάτας, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού

Ζυμαρικά με την υφή, την αίσθηση και τη νοστιμιά του ριζότο!
Πάστα με κρεμώδη σάλτσα από κομφί ντομάτας, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού



 Mπορεί η λέξη confit να σας μπερδεύει αλλά πιστέψτε με είναι μια πολύ εύκολη τεχνική. Ίσως την έχετε συνδυάσει με το κρέας αλλά ταιριάζει απίστευτα και στα λαχανικά. Confit σημαίνει σιγοβράζω σε λιπαρή ουσία για αρκετή ώρα. Αυτή η pasta γίνεται όπως φτιάχνουμε και το ριζότο.

Σε συνδυασμό με την ντομάτα confit μας δίνει το πιο τέλειο γευστικά αποτέλεσμα και σίγουρη επιτυχία!

Υλικά
•    200γρ. pasta
•    1 κούπα ελαιόλαδο
•    1κτ.σ. φρέσκο θυμάρι
•    1 φύλλο δάφνης
•    3 ντομάτες κομμένα σε μικρά κομμάτια
•    1 σκελίδα σκόρδο
•    1κτ.σ. βούτυρο
•    1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
•    1 ζωμό κοτόπουλου από τα ψυγεία διαλυμένο σε ζεστό 1 λίτρο ζεστό νερό
•    50γρ. τριμμένη παρμεζάνα
•    Ξύσμα από 1 λεμόνι
•    Αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1.    Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τις ντομάτες, το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. 
2.    Σουρώνουμε τις ντομάτες από το λάδι και τις κρατάμε στην άκρη αφού αφαιρέσουμε το σκόρδο και το φύλλο δάφνης.
3.    Κρατάμε το ελαιόλαδο για κάποια άλλη χρήση.
4.    Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει καλά.
5.    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει.
6.    Ρίχνουμε την pasta και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό.
7.    Έπειτα προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό, μέχρι να καλύψει την pasta μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην μας κολλήσει η pasta και μόλις εξατμιστούν τα υγρά, συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία, προσθέτοντας τον ζωμό σιγά-σιγά μέχρι η pasta να είναι al dente.
8.    Σε αυτό το σημείο, ρίχνουμε την ντομάτα κονφί, την παρμεζάνα και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι.
9.    Σερβίρουμε αμέσως.

TIP: Μπορείτε να φτιάξετε παραπάνω ποσότητα κονφί ντομάτας και να το αποθηκεύσετε σε ένα βάζο για όλο τον χειμώνα. Έτσι θα το χρησιμοποιείτε και σε άλλες παρασκευές και συνταγές όπως με κρέας ή σε σάλτσες.

Φωτογραφία: Κατερίνα Βασιλάκη