Το Δωμάτιο: Ένα βιβλίο που πραγματικά θέλεις να διαβάσεις

Αυτό το δωμάτιο δεν θα το ξεχάσεις ποτέ! Διάβασε το βιβλίο πρoτού δεις την υποψήφια για τέσσερα Oscar ταινία και μη φοβηθείς να κλάψεις σαν μικρό παιδί.
Το Δωμάτιο: Ένα βιβλίο που πραγματικά θέλεις να διαβάσεις



Για έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει με την εμμονή τής μεταφοράς αληθινών ιστοριών ζωής στις σελίδες ενός βιβλίου ή στα καρέ μιας ταινίας, το Δωμάτιο αποτελεί κυριολεκτικά μια αποκάλυψη. Είναι αυτό που σε κάνει χίλια κομμάτια όχι για τη φθορά των πρωταγωνιστών του, αλλά για τη διαπίστωση ότι η ψυχή δεν εκπαιδεύεται στην αντοχή των συγκινήσεων.

 Όσα βιβλία ανάλογου περιεχομένου κι αν έχεις διαβάσεις, με το Δωμάτιο θα πανικοβληθείς. Θα νιώσεις να πνίγεσαι. Να ελευθερώνεσαι. Και να πνίγεσαι ξανά. Θα κλάψεις γοερά με εκείνο το κλάμα της απόγνωσης που όταν στεγνώνει σου προκαλεί ένα ανεξήγητο αίσθημα ευτυχίας κι ανακούφισης. Τα ίδια ακριβώς συναισθήματα θα σου προκαλέσει και η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας αυτής που είναι υποψήφια για τέσσερα Oscar και που μας σύστησε έναν ηθοποιό-φαινόμενο, τον εννιάχρονο Jacob Tremblay. Προτού δεις την ταινία όμως να διαβάσεις το βιβλίο. Και προτού το διαβάσεις να ξέρεις πως άντλησε έμπνευση από μια είδηση που τον Απρίλιο του 2008 σου πάγωσε το αίμα: O Josef Fritzl κρατούσε για 24 ολόκληρα χρόνια την κόρη του φυλακισμένη σε ένα υπόγειο στην Αυστρία, την κακοποιούσε σεξουαλικά και είχε αποκτήσει μαζί της επτά παιδιά, εκ των οποίων τα τέσσερα ζούσαν επίσης σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Ο Τζακ γεννήθηκε σε ένα μικρό δωμάτιο με τη μαμά του. Ο μόνος κόσμος που γνωρίζει είναι το κρεβάτι, η τουαλέτα, η μπανιέρα, η τηλεόραση, μια υποτυπώδης κουζίνα και ένας μικρός φεγγίτης απ’ όπου βλέπει τον ουρανό. Σε μια προσπάθεια να τον προστατέψει, η μαμά του τού λέει πως αυτό το δωμάτιο είναι ολόκληρος ο κόσμος. Πως δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο εκεί έξω. Ο Τζακ ανακαλύπτει θησαυρούς στο δωμάτιο, τον Αυγοφίδη στο Κάτω Από το Κρεβάτι, φτιαγμένο από τσόφλια αυγών, στον φανταστικό κόσμο της Τηλεόρασης, στην παρηγορητική ζεστασιά της Ντουλάπας, κάτω από τα κρεμασμένα ρούχα, εκεί όπου η μαμά τον ασφαλίζει τα βράδια, για την περίπτωση που ο ΣαταΝίκ τούς επισκεφτεί. Για τη μαμά το Δωμάτιο δεν είναι ο κόσμος. Είναι η φυλακή της για επτά χρόνια (ήταν 19 όταν την έκλεισαν στα 11 τετραγωνικά). 

Όσο μεγαλώνει η λαχτάρα του Τζακ να γνωρίσει τον κόσμο του τόσο γιγαντώνεται και η απελπισία της μαμάς. Η μοίρα της έδωσε τον τρόπο να επιστρέψει στον κόσμο της αλλά τίποτα δεν εξελίσσεται όπως νομίζεις. 

Σοκαριστικό, καθηλωτικό, αβάσταχτα συγκινητικό μυθιστόρημα. Να το πάρεις στα χέρια σου σήμερα κιόλας.

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Συγγραφέας: Emma Donoghue

Εκδόσεις: Ψυχογιός