Η σαλάτα μπορεί να θεωρηθεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα, αρκεί να έχει τα κατάλληλα συστατικά. Τροφές όπως τα μανιτάρια και το κριθάρι, που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σαλάτες και να προσφέρουν ένα υγιεινό και πλούσιο γεύμα. Σου έχουμε μία πρόταση που σίγουρα θα σε ενθουσιάσει. Αν είσαι χορτοφάγος, τα μανιτάρια αποτελούν μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, οπότε αυτό είναι ένα πιάτο που μπορείς να εντάξεις στη διατροφή σου.
Τι θα χρειαστείς
- 1/2 φλιτζανι εξτρα παρθένο ελαιολαδο
- 11/4 κιλά μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιππέρι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1/2 κρέμα γάλακτος
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο σχοινόπρασσο, ψιλοκομμένο
- 3 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο θυμάρι
- 2 μικρά κεφαλάκια μαρούλι, διαχωρισμένα στα τέσσερα αν είναι μεγάλα
- 1 και 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένο κριθαράκι ( 1/2 φλιτζάνι ωμό)
- 1/2 φλιτζάνι ψημένα τεμαχισμένα φουντούκια
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μαϊντανού
Πώς θα το κάνεις
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνεις μία κουταλιά λάδι, σε μέτρια φωτιά.
- Μαγειρεύεις τα μισά μανιτάρια, προσθέτεις 1/2 του γλυκού αλάτι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα για περίπου 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια τα μεταφέρεις σε ένα βαθύ μπολ. Επαναλαμβάνεις με μία κουταλιά λάδι, στα ήδη υπάρχοντα μανιτάρια και προσθέτεις 1/2 του γλυκού αλάτι.
- Προσθέτεις τα κρεμμύδια και μία κουταλιά λάδι και τα ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις δύο κουταλιές της σούπας ξίδι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν ώσπου να μειωθεί η ποσότητα στο μισό.
- Στη συνέχεια το βγάζεις από τη φωτιά. Χτυπάς το μείγμα ελαφρά με την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο 1 κουταλάκι σούπας ξύδι.
- Ανακατεύεις τις υπόλοιπες πέντε κουταλιές ελαιόλαδου μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρόσθεσε το σχοινόπρασο και θυμάρι και πασπάλισε με αλάτι και πιπέρι. Άφησέ το να κρυώσει.
- Πρόσθεσε το μαρούλι, το κριθάρι, τα μανιτάρια, τα φουντούκια και τον μαϊντανό.
- Ανακάτεψε με το dressing και πασπάλισε με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι.