Οι χρυσοί κανόνες για το μεγάλωμα του παιδιού σου

Ή αλλιώς όσα θα ήθελαν οι ειδικοί να ξέρεις και να τα κάνεις και πράξη.
Οι χρυσοί κανόνες για το μεγάλωμα του παιδιού σου



Είναι δύσκολο πράγμα να μεγαλώνεις παιδί. Το έλεγε η μαμά σου, τώρα το βλέπεις και στην καθημερινότητά ότι η μητρότητα θέλει υπομονή και πολλή πολλή προσπάθεια.

Αν είσαι στη φάση που βάζεις τώρα τα θεμέλια στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σου ξεκίνα με πέντε βασικά βήματα.

 

Πολλοί κανόνες = πολλές παραβάσεις των κανόνων
Όσο περισσότερους κανόνες βάζεις σε ένα παιδί, τόσο πιο μπερδεμένο είναι. Αποτέλεσμα; Το παιδί όχι μόνο αδυνατεί να τους ακολουθήσει (ακριβώς γιατί είναι παιδί), αλλά προσπαθεί παράλληλα να βρει τρόπους να τους παραβιάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί πρώτον δεν τους καταλαβαίνει και δεύτερον γιατί είναι ένα ιντριγκαδόρικο παιχνίδι.

 

Επιβράβευσε το θετικό
Για να πιστεύει στον εαυτό του, πρέπει να πιστέψεις πρώτα εσύ σε αυτό. Γι΄αυτό κάθε φορά που κάνει μια καλή κίνηση, που καταφέρνει κάτι, ή απλώς σε υπακούει, καλό είναι να "μοιράζεις" το μπράβο σου.

 

Μην φωνάζεις
Και κυρίως μη χτυπάς. Είναι δύσκολο όταν σε βγάζει εκτός εαυτού να παραμείνεις ψύχραιμη, αλλά την ώρα που κάνει κάτι λάθος, αν το εξηγήσεις αυστηρά αλλά με ψυχραιμία, μπορεί να το καταλάβει και να μην το επαναλάβει. Αν αρχίσεις να ουρλιάζεις, το πιο πιθανό είναι ότι απλώς θα φοβηθεί, θα σταματήσει εκείνη τη στιγμή αλλά θα υπάρξει και επόμενη φορά. Ακριβώς γιατί εσύ δεν εξήγησες.

 

Η τιμωρία να αντιστοιχεί στην πράξη
Η τιμωρία είναι ένας τρόπος να μάθει το παιδί σου να έχει πειθαρχία. Ωστόσο, το "μέγεθος" της τιμωρίας πρέπει να αντιστοιχεί στο μέγεθος της κακής πράξης για να "χρησιμοποιείται" σωστά. Οπότε έχε κατά νου ότι το αυστηρή τιμωρία θα βάζεις μόνο σε πραγματικά κακές συμπεριφορές του παιδιού σου.

 

Έκφρασε τα συναισθήματά σου
Θετικά και αρνητικά. Τα πρώτα είναι εύκολα, αλλά τα δεύτερα είναι απαραίτητα. Αν νιώθεις, οργή, θυμό, στενοχώρια, απογοήτευση, παραίτηση, να του το λες. Το βοηθάς να καταλάβει τη στάση σου ή τι ήταν αυτό που συνέβη και σου προκάλεσε το συγκεκριμένο συναίσθημα.

 

 

Δες εδώ δέκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν ο παππούς και η γιαγιά (κι εκεί όριο θέλει).