Είναι χειμώνας, έξω ο αέρας λυσσομανάει και εσύ είσαι ξαπλωμένη στο ζεστό σου κρεβατάκι. Η ώρα είναι 2.00 τα ξημερώματα και βρίσκεσαι ήδη στο στάδιο rem. Ξαφνικά, ακούς από πολύ μακριά μία παιδική φωνούλα που κάτι σου θυμίζει να σε καλεί… «μαμάαααα», εσύ αγνοείς αυτή την γνώριμη φωνούλα, θέλοντας να πιστέψεις ότι είναι όνειρο. Η φωνούλα όμως σηκώνεται από το κρεβάτι και έρχεται και στριμώχνεται ανάμεσα σε εσένα, τον σύζυγο και το ζεστό σου πάπλωμα. Είναι η κορούλα σου, που μέσα στην νύχτα, ξύπνησε, είδε ότι είναι μόνη στο κρεβάτι της και θεώρησε ότι το πιο σωστό είναι να έρθει να κοιμηθείτε μαζί. Την άλλη μέρα ξυπνάς με αυχενικό και φυσικά πολλά νεύρα!
Από την Μπέτυ Σύγγελου
Το να «διώξεις» από το συζυγικό κρεβάτι το παιδί σου, είναι ίσως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις σαν μαμά. Ωστόσο είναι κάτι που πρέπει να κάνεις σύντομα, προειδοποιούν οι ειδικοί. Σου παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να το πετύχεις:
Αρχικά συζήτησε με το παιδί σου τι είναι αυτό που το κάνει να ξυπνάει και να έρχεται στο κρεβάτι σου. Μίλησε μαζί του και άκου προσεκτικά τι έχει να σου πει. Σε καμία περίπτωση μην κοροϊδέψεις αυτό που το φοβίζει, αλλά και μην «το ρίξεις» στις απειλές ή τις τιμωρίες.
Εξήγησε του ότι καταλαβαίνεις απόλυτα τον φόβο του και δώσε στο παιδάκι σου ένα παράδειγμα όταν ήσουν εσύ μικρή για το τι σε φόβιζε την νύχτα και πως το ξεπέρασες.
Δώσε στο παιδί σου να καταλάβει ότι το κρεβάτι του καθένα είναι δικό του και δεν μπορεί κανένας άλλος να ξαπλώνει εκεί. Εξήγησέ του ότι οι νυχτερινές του επισκέψεις δεν σε αφήνουν να ξεκουραστείς και έτσι την άλλη μέρα το πρωί δεν αισθάνεσαι καλά.
Προσπάθησε να το «διώξεις» από το κρεβάτι σου σταδιακά. Κάθε μέρα κάνε ένα βήμα προς τον τελικό σου στόχο. Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα μείνε μαζί του στο κρεβάτι του μέχρι να κοιμηθεί, την επόμενη μέρα λίγο πριν κοιμηθεί.
Το κλειδί για την επιτυχία αυτής της «επικίνδυνης αποστολής» είναι η αποφασιστικότητα, η σταθερότητα και φυσικά η υπομονή.
Κάθε φορά που το παιδί σου ανταποκρίνεται στην προσπάθεια αυτή μην ξεχνάς να το επιβραβεύεις με όποιο τρόπο θεωρείς εσύ σωστό.
Όταν το παιδί σου σε επισκεφθεί το βράδυ εσύ πρέπει να το πας πάλι στο δικό του κρεβάτι και να μείνεις δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί.
Η υπομονή είναι η αρετή που πρέπει να έχεις όχι μόνο εσύ αλλά και ο σύντροφός σου. Πρέπει να ακολουθείτε κοινή γραμμή πάνω στο θέμα και να μην βάζει κανείς από τους δύο σας «νερό στο κρασί» του.
Εάν ακολουθήσεις τα παραπάνω το παιδί σου αργά αλλά σταθερά θα μάθει να οριοθετείται στον δικό του χώρο και να αισθάνεται ασφαλές μέσα σε αυτόν. Να έχεις στον νου σου ότι η οριοθέτηση αυτή δεν είναι τιμωρία, αλλά ένα μεγάλο βήμα προς την ωρίμανση και την αυτονομία του παιδιού σου.