Μοσχαράκι στην κατσαρόλα με δαμάσκηνα, βερίκοκα και κάστανα από τη διαιτολόγο μας

Μια γιορτινή συνταγή που απογειώνεται γευστικά αλλά κυρίως διατροφικά!
Μοσχαράκι στην κατσαρόλα με δαμάσκηνα, βερίκοκα και κάστανα από τη διαιτολόγο μας



Το μοσχάρι είναι αυξημένο σε λίπος αλλά έχει υψηλή συγκέντρωση αιμικού σιδήρου. Από την άλλη, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα προσδίδουν στο πιάτο μια γλυκόξινη γεύση και από διατροφικής πλευράς ενισχύουν το πιάτο με βιταμίνες και μέταλλα όπως ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ, σίδηρο και κάλιο. Τέλος, τα κάστανα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σε φυτικές ίνες και σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αφήνουν μια γλυκιά νότα γεύσης στον ουρανίσκο.

 

Υλικά

  • 1,5 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 4 πράσα σε ροδέλες λεπτές
  • Μισό ποτήρι κονιάκ
  • 2 κ.σ. σόγια σος
  • 1 συσκευασία δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 1 συσκευασία βερίκοκα χωρίς κουκούτσια
  • 200γρ βρασμένα κάστανα
  • 2 καρότα σε ροδέλες
  • Χυμό από 1-2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Κύβο- ζωμό κρέατος (προαιρ.)

 

Οδηγίες

  1. Σοτάρουμε σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο με τη μισή ποσότητα κρέατος να ροδίσουν. Βγάζουμε το κρέας και προσθέτουμε το υπόλοιπο κρέας να ροδίσει και αυτό. Το αφαιρούμε από την κατσαρόλα.
  2. Με 1 κ.σ ελαιόλαδο σοτάρουμε τα πράσα με τα καρότα για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε μέσα και το κρέας και αφήνουμε να αρωματιστούν όλα μαζί . Σβήνω με το κονιάκ και προσθέτω τη σόγια, αλάτι , πιπέρι. Αφήνουμε όλα τα υλικά για 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε τον κύβο, νερό ζεστό να καλύπτεται το κρέας, σκεπάζουμε και βράζουμε για 1,5 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι το κρέας μας να μαλακώσει καλά.
  4. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα κάστανα, αφήνουμε να ψηθούν για 3-4 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας και γλυκοπατάτας μαζί.

 

Βέρα Ζαχαρού

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Επιστημονική Συνεργάτης Lightlife

κ. +306976181858

e. vera.zacharou@gmail.com