Σήμερα μαγειρεύουμε ασιατικές γεύσεις: Σολομός με σάλτσα σόγιας

Το πιάτο συνδυάζεται ιδανικά με stir fry λαχανικά και καστανό ρύζι ή με μία δροσερή πράσινη σαλάτα με κόκκινα φρούτα και ξηρούς καρπούς.
Σήμερα μαγειρεύουμε ασιατικές γεύσεις: Σολομός με σάλτσα σόγιας



Η γιορτινή περίοδος περιλαμβάνει συνήθως πιάτα με κρέας και πολλά γλυκά, με αποτέλεσμα τα ψάρια και τα θαλασσινά να είναι κάπως παραγκωνισμένα. Σήμερα, επιλέγουμε ένα πιάτο νόστιμο και θρεπτικό, με βασικό συστατικό τον σολομό.

Πρόκειται για ένα λιπαρό ψάρι πλούσιο σε ωμέγα 3 – γνωστά και ως καλά λιπαρά. Η σος σόγιας του δίνει μία πιο εξωτική γεύση, θυμίζοντάς μας γεύσεις από την ασιατική κουζίνα. Το πιάτο συνδυάζεται ιδανικά με stir fry λαχανικά και καστανό ρύζι ή με μία δροσερή πράσινη σαλάτα με κόκκινα φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

Υλικά

  • Σολομός γλασαρισμένος με σος σόγιας
  • 1/4 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
  • 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί ή νερό
  • 4 φιλέτα σολομού
  • Φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, τοποθετώντας την σχάρα στη μέση.
  2. Για να φτιάξεις το γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύεις την καστανή ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, τον χυμό λεμονιού και το λευκό κρασί μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Σε ένα ταψί τοποθετείς τα φιλέτα σολομού με την πιο σκούρα πλευρά προς τα κάτω.
  4. Με ένα πινέλο αλείφεις το γλάσο και από τις δύο πλευρές του ψαριού και ξαναγυρνάς την σκούρα πλευρά να ακουμπάει στο ταψί.
  5. Ψήνεις μέχρι το ψάρι να μην έχει έντονο ροζ χρώμα (αλλά να παραμείνει ελαφρώς στο εσωτερικό του), περιχύνοντας κατά τη διάρκεια λίγο από το γλάσο, μέχρι να τελειώσει, 15 έως 20 λεπτά.
  6. Σερβίρεις με φέτες λεμονιού από πάνω.