Το μυστικό συστατικό για να χάσεις βάρος

Δεν φώναζε άδικα η μαμά σου τόσα χρόνια να τρως τις φακές σου. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν: Τα όσπρια κάνουν καλό και αδυνατίζουν.
Το μυστικό συστατικό για να χάσεις βάροςΔεν μπορείς να σταματήσεις το τσιμπολόγημα; Μία νέα έρευνα ίσως δώσει λύση στο πρόβλημά σου: η κατανάλωση μίας μερίδας φασόλια, αρακά, ρεβίθια ή φακής μπορεί να αυξήσει το αίσθημα του κορεσμού, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση του βάρους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity.

Ερευνητές από το St. Michael's Hospital Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre αξιολόγησαν εννέα κλινικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 126 άτομα και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν 31% πιο πλήρεις αφού κατανάλωσαν 160 γραμμάρια (λίγο περισσότερο από ένα φλιτζάνι) όσπρια σε σχέση με αυτούς που δεν έφαγαν καθόλου.

Τι κάνει όμως τα όσπρια τόσο ισχυρά; Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πέραν του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που σημαίνει ότι αφομοιώνονται αργά, τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες συνδέονται με την πληρότητα και την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα όσπρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση ζωικών πρωτεϊνών που περιέχουν περισσότερα λιπαρά, κάτι που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Αν θέλεις κι εσύ να επωφεληθείς από τις ευεργετικές ιδιότητες των οσπρίων, οι ερευνητές προτείνουν να καταναλώνεις τουλάχιστον ¾ του φλιτζανιού (ή 130 γραμμάρια) όσπρια καθημερινά. Εννοείται ότι προσμετρούνται στις 5 μερίδες λαχανικών που πρέπει να καταναλώσεις ημερησίως. 

Πηγή: womenshealthmag.com