Ξέχνα όσα ήξερες: Πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζεσαι;

Υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη πως ένας άνθρωπος χρειάζεται 8 με 9 ώρες ύπνου για να είναι υγιής, ωστόσο νέες έρευνες ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα!
Ξέχνα όσα ήξερες: Πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζεσαι;Η Wall Street Journal σε άρθρο της, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, αναφέρει πως ένας άνθρωπος νιώθει καλύτερα και πιο ενεργητικός όταν κοιμάται 7 ώρες, παρά 8 ή 9! Ο πολύς ύπνος είναι επιβλαβής για τον οργανισμό καθώς σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 8 ώρες είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας!

Μια ακόμη έρευνα, που έγινε στην Γερμανία, επέστρεψε 40 σπουδαστές στην Λίθινη Εποχή για δυο μήνες. Οι σπουδαστές που έλαβαν μέρος δεν είχαν ούτε ηλεκτρισμό, ούτε ρολόγια, ούτε τρεχούμενο νερό. Έτσι οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν δυο ώρες νωρίτερα από ότι συνήθιζαν στην καθημερινότητα τους. Ο μέσος όρος ύπνου ήταν 7,2 ώρες, αποδεικνύοντας πως από τα πρώτα χρόνια ανθρώπινης ζωής, ο οργανισμός ήταν προγραμματισμένος για συγκεκριμένες ώρες ύπνου.

Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που καθορίζουν πόσο χρόνο ύπνου χρειάζεται ο άνθρωπος;

-Το φύλο

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες, περίπου 20 λεπτά. Οι έγκυες γυναίκες, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης τους, χρειάζονται ακόμη περισσότερο.

-Η ποιότητα του ύπνου

Ο ύπνος που διακόπτεται από εξωγενείς παράγοντες, όπως συναγερμοί ή χτυπήματα τηλεφώνου, δεν θεωρείται ποιοτικός. Αν κάποιος κοιμηθεί χωρίς διακοπή για 7 ώρες συνεχόμενες, τότε είναι… χορτασμένος από ύπνο!

-Η ηλικία

Τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται περίπου 20 ώρες τη ημέρα ενώ οι ενήλικοι χρειάζονται 7,5 ώρες ύπνου. Οπότε, ο παράγοντας της ηλικίας παίζει μεγάλο ρόλο στο θέμα του ύπνου ειδικά στις μικρότερες ηλικίες.

-Τα γονίδια

Τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον ύπνο που χρειάζεται κάποιος, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες. Εξαρτάται από τις συνήθειες που είχαν οι γονείς στην ζωή τους στο θέμα του ύπνου, οι οποίες κληροδοτούνται.