Οι καλύτερες superfoods για τέλεια μαλλιά και δέρμα

Εμπρός λοιπόν, ώρα να συμπεριλάβεις τις υπερτροφές στην καθημερινή σου διατροφή!
Οι καλύτερες superfoods για τέλεια μαλλιά και δέρμα



Μπορείς να βελτιώσεις την υγιεινή του δέρματος και της δίαιτάς σου χωρίς να χρειαστείς να ξοδέψεις όλο σου τον μισθό σε καλλυντικά προϊόντα. Η λύση πλέον δεν βρίσκεται στο συρτάρι με τα προϊόντα μακιγιάζ σου αλλά στα ράφια του ψυγείου σου. Οι υπέρ-τροφές (super foods όπως το λένε οι ειδικοί ή «φάε επιτέλους σωστά» όπως το λέει η μαμά μου) υπόσχονται να σου δώσουν ενέργεια και καλή φυσική κατάσταση και θα σου πω την αλήθεια: έχουν απόλυτο δίκιο.

Μούρα και βατόμουρα

Γεμάτα αντιοξειδωτικά, είναι ο τέλειος τρόπος να προστατεύσεις τον οργανισμό σου από τα σημάδια γήρανσης και να γεμίσεις την κοιλίτσα με ένα θρεπτικό σνακ όσο είσαι στο γραφείο. Για μία πιο οικονομική λύση δοκίμασε κατεψυγμένα βατόμουρα, τα οποία θα βρεις σε βαλκανικά ντελικατέσεν και ετοίμασε δροσερά smoothies.

Σολομός

Γεμάτος με Ω3 ο σολομός θα φροντίσει το δέρμα σου απαλό και ενυδατωμένο ενώ ταυτόχρονα η βιταμίνη D που περιέχει θα κάνει τα κόκαλα και δόντια σου ακόμα πιο δυνατά. Δοκίμασε το ψητό, σε σαλάτα ή ακόμα καλύτερα σε ένα γεύμα sushi.

Σπανάκι

Κάντο όπως ο Ποπάυ και γέμισε τον οργανισμό σου με θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Το σπανάκι είναι επίσης μεγάλη πηγή βιταμινών B, C, και E, καλίου, ασβεστίου, σίδηρου, μαγνησίου και ωμέγα-3 λιπαρών. Το κλασικό σπανακόρυζο της μαμάς είναι η τέλεια συνταγή για αυτό το υπέρ-λαχανικό.

Κινόα

Η κινόα δεν είναι απλά ένα trend των οπαδών της υγιεινής διατροφής αλλά και μία πηγή –πάρε ανάσα- από βιταμίνη B6, θειαμίνη, νιασίνη, κάλιο, ριβοφλαβίνη, καθώς και μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το φυλλικό οξύ. Επίσης έχει αντιοξειδωτικές δράσεις χάρης την κουερσετίνη. Η κινόα όχι απλά θα σε γεμίσει με θρεπτικά συστατικά αλλά θα σε βοηθήσει αν είσαι σε δίαιτα ή ακόμα και αν πάσχεις από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Μαγειρεύεται γρήγορα και μπορείς να την απολαύσεις σε σαλάτα ή και σκέτη με ελαιόλαδο και λεμόνι.

Φαγόπυρο

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστό και η «καπνιστή» του γεύση να το κάνει λίγο ιδιαίτερο αλλά το φαγόπυρο θεωρείται η μοναδική υπέρ-τροφή χωρίς γλουτένη. Γεμάτο πρωτεΐνες, βοηθάει στο διαβήτη, είναι ένα ιδανικό υποκατάστατο του κρέατος, βοηθάει όσους έχουν πεπτικά προβλήματα, σε κρατάει ζεστή το χειμώνα, γεμάτο σίδηρο,  αντιοξειδωτικά και βιταμίνες και είναι η τέλεια εναλλακτική για ένα ωραίο και αδύνατο σώμα. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το ρύζι στα γεμιστά με φαγόπυρο για μία γευστική συνταγή. Ακόμα να πειστείς;

Στρείδια

Τα στρείδια είναι μία καλή πηγή ψευδάργυρου, ο οποίος προστατεύει μαλλιά, μάτια και νύχια. Μπορεί με μία πρώτη όψη να μην σε κάνουν να θες να ορμήσεις και να τα γευτείς αλλά θα δώσε τους μία δεύτερη ευκαιρία και δοκίμασε τα σε ένα πλούσιο ριζότο με θαλασσινά.  

Ντομάτες

Οι κατακόκκινες ντομάτες είναι η καλύτερη πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπένιου το οποίο βοηθά στην αντί-γήρανση του δέρματος. Μπορείς να τις τρως ωμές σε σαλάτα ή ακόμα καλύτερα μαγειρεμένες, αφού με αυτό τον τρόπο το λυκοπένιο είναι πιο εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό.

Καρύδια

Μία χούφτα καρύδια την ημέρα είναι αρκετά για να απολαμβάνεις λείο δέρμα, υγιή μαλλιά, φωτεινότερα μάτια, και γερά κόκαλα. Ένα τέλειο απογευματινό σνακ γεμάτο Ω3 και βιταμίνη Ε.

Ακτινίδια

Μην το βλέπεις έτσι, μπορείς να είναι μικρούλι, πράσινο και ξινό φρούτο αλλά είναι γεμάτο με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία διατηρούν το δέρμα σφριγηλό, βοηθούν στην πρόληψη των ρυτίδων, και κρατάνε τα δόντια και τα οστά υγιή. Αν θες να αντικαταστήσεις το βραδινό με κάποιο φρούτο, τα ακτινίδια είναι η τέλεια επιλογή.

Γλυκοπατάτα

Μπορεί να μην έχουμε συνηθίσει να την τρώμε σε καθημερινή βάση, όμως η γλυκοπατάτα εκτός από ένα πολύ νόστιμο λαχανικό είναι γεμάτες βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τη γήρανση.