Bιβλία που είχαν αληθινές ιστορίες να πουν

Κάποιες φορές η μυθοπλασία κάνει χώρο στην πραγματικότητα. Ίσως γιατί η δεύτερη τα λέει καλύτερα.
Bιβλία που είχαν αληθινές ιστορίες να πουν



H πραγματικότητα καμιά φορά ρίχνει γροθιά στο στομάχι, για να σκεφτείς, να προβληματιστείς και κάποιες φορές για να νιώσεις και λίγο ευγνώμων που η ζωή τελικά στα έφερε μια χαρά βολικά. Μερικά βιβλία έρχονται για να σου θυμίσουν αυτήν ακριβώς την αλήθεια.

Δευτέρα 
Συγγραφέας: Ηλίας Αναστασιάδης
Όλες του κόσμου οι Δευτέρες σε ένα βιβλίο σβέλτο - το πρώτο βιβλίο του δημοσιογράφου Ηλία Αναστασιάδη-, γραμμένο στη γλώσσα που μιλάμε μεταξύ μας: αληθινή, ρεαλιστική χωρίς φιοριτούρες, ένα βιβλίο με μια αλήθεια από αυτές που δύσκολα λέγονται (ειδικά χωρίς ψευδώνυμα). 
Υπόθεση: Δεν θα καταλάβαινες αν τον έβλεπες έξω ή στη δουλειά του ότι ήταν από μικρός εθισμένος στον τζόγο. Αδειάζοντας στα κρυφά πολλές πιστωτικές του πατέρα του και το ταμείο στο μαγαζί του αδερφού του και έχοντας χάσει μια περιουσία μέχρι τα τριάντα του, μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Ύστερα από μια υποτροπή που θα τον γυρίσει πολλά βήματα πίσω, αποφασίζει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στο πρόγραμμα - και στον εαυτό του. Δίπλα του βρίσκονται οι τρεις φίλοι του από την ομάδα και προσπαθούν να του δείξουν ότι υπάρχει ζωή μακριά από τον τζόγο. Καθώς πληθαίνουν οι μέρες της αποχής του όμως, η ζωή του γεμίζει με ασυνήθιστα γυναικεία ονόματα, ευκαιριακές σχέσεις και σεξ χωρίς κανένα συναίσθημα. Σύντομα θα πέσει στο κενό της μοναξιάς και λίγο μετά θα νιώσει όπως οι πρωταγωνιστές των θρίλερ, που κολυμπούν τρομαγμένοι κοιτώντας διαρκώς πίσω τους.
Εκδόσεις Key Books, σελ. 320, τιμή €13,90

Γκουαντάναμο - Το Ημερολόγιο ενός κρατουμένου
Συγγραφέας: Mohamedou Ould Slahi
Ανατρεπτικό, καταθλιπτικό, συγκλονιστικό. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της δεκαετίας. Δεν πρόκειται για κάποιο λογοτεχνικό αριστούργημα (προφανώς), αλλά για μια ιστορία από αυτές που ταράζουν την ηρεμία σου. 
Υπόθεση: Ο Slahi κρατείται στο στρατόπεδο του Γκουαντάναμο στην Κούβα από το 2002, χωρίς να του έχει απαγγελθεί επισήμως κάποια κατηγορία. Παρά τη δικαστική απόφαση για αποφυλάκισή του τον Μάρτιο του 2010, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν συμφωνεί. Τρία χρόνια μετά τη στέρηση της ελευθερίας του, ο Slahi ξεκινά να γράφει ημερολόγιο, αφηγούμενος τη ζωή του πριν από την εξαφάνισή του από τις αμερικανικές αρχές, «την ατέλειωτη παγκόσμια περιοδεία» φυλακίσεων και ανακρίσεων και την καθημερινότητά του ως κρατούμενου του Γκουαντάναμο. 
Εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 488, τιμή €17,70

Πουλημένες
Συγγραφείς: Zana Muhsen & Andrew Crofts
Αθωότητα, σύγκρουση, βία, αποφασιστικότητα, ελπίδα, επιβίωση. Όλα αυτά πακεταρισμένα σε ένα βιβλίο, ευ-διάβαστο αλλά για πολλούς όχι καλογραμμένο, που ωστόσο «ρουφιέται» μέχρι την τελευταία του σελίδα.
Υπόθεση: 13.000 φράγκα πούλησε ο Μουθάνα τις κόρες του Ζάνα, 15 χρόνων, και Νάντια, 14 χρόνων. Και εκείνες, από την Αγγλία, βρέθηκαν ξαφνικά παντρεμένες παρά τη θέλησή τους σ’ ένα μακρινό χωριό της Υεμένης. Αναγκάστηκαν να υποστούν κάθε είδους βία και ταπείνωσης. Η Ζάνα, έπειτα από σκληρό αγώνα που κράτησε οχτώ ολόκληρα χρόνια, κατάφερε να ξεφύγει. Η Νάντια όμως και τα παιδιά της εξακολουθούν να παραμένουν αιχμάλωτοι, με τη Ζάνα να δίνει μάχη για να ελευθερώσει τη Νάντια.
Εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 360, τιμή €9,85

Το βιβλίο της Κατερίνας
Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ
Έντονα συναισθηματικό, βαρύ και δύσκολο, με εξαιρετικές αφηγήσεις και καλοτηρημένες ισορροπίες, μεταξύ θλίψης και γέλιου (γιατί ναι, έχει και χιούμορ), μια βουτιά στο μανιοκαταθλιπτικό μυαλό της μητέρας του Κορτώ, που βγαίνεις ζωντανός και λίγο σοφότερος.
Υπόθεση: Η ιστορία μιας γυναίκας που πάλεψε μια ζωή με την ψυχική αρρώστια, και που, αν και νικήθηκε, έζησε και μεγαλούργησε ταπεινά χάρη στην αγάπη. Μια οικογενειακή σάγκα γεμάτη ζοφερά μυστικά και θανάσιμες ενοχές, ένα βιβλίο μυστηρίου γύρω από έναν αδιανόητο φόνο και τα δύο του θύματα, και μια κατάδυση σε μια ψυχή που συγκλονίζει με το φως και το σκοτάδι της. 
Εκδόσεις Πατάκη, σελ. 256, τιμή €13,90

Αμίλητα, βαθιά νερά
Συγγραφέας: Ρέα Γαλανάκη
Σαν να διαβάζεις μια δημοσιογραφική έρευνα τετρακοσίων και κάτι σελίδων. Λίγο συναίσθημα, πολλή έρευνα όμως, σε ένα βιβλίο που φαίνεται ότι η συγγραφέας του το έψαξε πολύ πριν αραδιάσει μερικές χιλιάδες λέξεις στο χαρτί. 
Υπόθεση: Η πιο γνωστή απαγωγή της Κρήτης, η «Απαγωγή της Τασούλας», που συνέβη το 1950 στο Ηράκλειο, εξαιτίας της οποίας συγκρούστηκαν βίαια ο άγραφος κώδικας τιμής με τους νόμους της σκληρής μετεμφυλιακής Ελλάδας. Υπήρξε η μόνη ερωτική υπόθεση που προκάλεσε την άρση εννέα άρθρων του Συντάγματος, την επιβολή στρατιωτικού νόμου και την προληπτική λογοκρισία του Τύπου και την κήρυξη του Ψηλορείτη σε νεκρή ζώνη από τον στρατό. 
Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 435, τιμή €19,08

Διάβασε περισσότερα στο DownTown που κυκλοφορεί.

Δες εδώ επτά βιβλία με βραβείο Pulitzer που πρέπει να διαβάσεις.