Γιατί κλαίει το μωρό σου το βράδυ;

Οι λόγοι είναι πιο απλοί από όσο φαντάζεσαι.
Γιατί κλαίει το μωρό σου το βράδυ;Έχεις μόλις κλείσει τα μάτια σου. Και ακούς τη γνωστή φωνούλα από το διπλανό δωμάτιο. Απόψε δεν θα πάρεις (για νιοστή φορά) τον παιδίατρο για να μάθεις τι συμβαίνει. Πανικοβάλλεσαι αλλά δεν χρειάζεται. Οι λόγοι είναι συνήθεις και πιο απλοί από όσο φαντάζεσαι.

Πεινάει
Ειδικά τους πρώτους μήνες, τα περισσότερα μωράκια ξυπνάνε τουλάχιστον κάθε τρεις ώρες για να φάνε. Ο μοναδικός τρόπος για να πούνε «πεινάω» είναι (δυστυχώς) το κλάμα. Το ταϊζεις και ξεμπέρδεψες. Σε λίγο καιρό οι τρεις ώρες θα γίνουν έξι κι έτσι θα κοιμηθείς κι εσύ καμιά ωρίτσα παραπάνω. 

Έχει κολικούς 
Σε αυτή την περίπτωση  δυστυχώς δεν έχεις και πολλά να κάνεις. Μόνο πάρε το αγκαλίτσα και προσπάθησε να το χαλαρώσεις. Θυμάσαι την τελευταία φορά που έπαθες εσύ κολικό, πόσο πονούσες; Το ίδιο (και ίσως περισσότερο) πονάει τώρα το μωράκι σου. Υπομονή και αγάπη.

Χρειάζεται αλλαγή πάνας
Το έκανες το μπανάκι του, του έβαλες καινούρια πάνα και μυρωδάτα φορμάκια. Κρίμα για εσένα αλλά όσο συχνά τρώει, άλλο τόσο συχνά κάνει και την ανάγκη του. Άρα νιώθοντας το μωρό σου ότι έχει λερωθεί, κλαίει για να το αλλάξεις και να είναι πάλι στεγνό και καθαρό.

Κρυώνει (ή ζεσταίνεται)
Φαίνεται πολύ απλό αλλά όντως μπορεί να το ξεσηκώσει η θερμοκρασία. Αν το έχεις ντύσει σαν κρεμμύδι, κάποια στιγμή θα ιδρώσει και υποχρεωτικά αφού δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί, θα κλάψει προκειμένου να καταλάβεις ότι πρέπει να αφαιρέσεις κάτι. Το ίδιο θα συμβεί κι αν το έχεις ντύσει πολύ ελαφριά ή αν έχει ξεσκεπαστεί και κρυώνει.

Θέλει αγκαλιά
Δυστυχώς ή ευτυχώς αν το έχεις μάθει έτσι την ημέρα, θα στο ζητάει και το βράδυ. Η λύση δεν είναι φυσικά να κόψεις τις αγκαλιές ή να μην είσαι τρυφερή αλλά ίσως και να χρειαστεί ένα βράδυ να μην του κάνεις το χατίρι.
 
Βγάζει δοντάκια
Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι για αργότερα, αλλά έχε κατά νου ότι αυτή η περίοδος θα έχει πολύ κλάμα. Οπότε οπλίσου με υπομονή και άσε τους πανικούς.

Διάβασε εδώ για το βιβλίο-αντίδοτο στις σκληρές μεθόδους εκπαίδευσης στον ύπνο. Θα σου χρειαστεί σύντομα.