Η κινόα ανήκει στα ψευτοδημητριακά, τουτέστιν δεν είναι καθαρόαιμο δημητριακό, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά θάμνος γεμάτος σπόρους που τρώγονται. Θεωρείται πολύ υγιεινή τροφή και πλέον θα τη βρείτε, εκτός από τα βιολογικά καταστήματα και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το ρύζι σε οποιοδήποτε φαγητό και κάνει πολύ χορταστικές και γευστικές σαλάτες σαν κι αυτή που θα διαβάσετε παρακάτω.
Υλικά (για 2 μερίδες)
- 1/4 κούπας αμύγδαλα σπασμένα (χωρίς τη φλούδα)
- 1/2 κούπα κινόα
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ή ένα ξερό ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο κολοκύθι κομμένο σε ροδέλες και στη μέση
- 1 μεγάλο κοτσάνι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1 λάιμ ή λεμόνι κομμένο στα δύο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι τα αμύγδαλα μέχρι να καβουρδιστούν (περίπου 7 λεπτά). Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το φούρνο και τα κρατάμε στην άκρη.
- Εν τω μεταξύ, τοποθετούμε την κινόα σε ένα σουρωτήρι και την ξεπλένουμε σε πολύ κρύο νερό, τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι ώστε να φύγει η πικρή γεύση της φλούδας. Τη στραγγίζουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα τσιγαρίζουμε για 5 περίπου λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια κούπα νερό και όταν βράσει ρίχνουμε την κινόα, λίγο αλάτι και το θυμάρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 7 λεπτά. Προσθέτουμε το κολοκύθι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει (αλλά όχι να λιώσει) η κινόα.
- Ανακατεύουμε την κινόα με τα αμύγδαλα και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε τσιγαρίσει σε ένα μπολ, προσθέτοντας το σέλερι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.
- Λίγο πριν τη σερβίρουμε περιχύνουμε τη σαλάτα με λεμόνι ή λάιμ. Γαρνίρουμε με φέτες λάιμ και κλωναράκια θυμαριού.
Tip
Η κινόα έχει υψηλή διατροφική αξία και δεν περιέχει γλουτένη. Προέρχεται από τις μακρινές Άνδεις και είναι κατάλληλη ακόμα και για διαβητικούς, αφού έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.